Siber Çocuklar Siber Zorbalık

Siber Çocuklar Siber Zorbalık


Merhaba,
Bugün farklı bir konu ile geldim. Siber Çocuklar Siber Zorbalık gördüğünüz gibi yazımın başlığı. Öncelikle siber nedir onu yazayım bilmeyenler için. Siber internetle ilgili olan anlamındadır, İngilizce Cyber kelimesinden dilimize geçiş yapmıştır.
Baktığımızda internetin hayatımızı ne kadar kolaylaştırdığını görüyoruz değil mi? İş hayatımızda, özel ilişkilerimizde, dostluk ilişkilerimizde akrabalık arkadaşlık vs. Eskiden, bizlerin öğrencilik yıllarında bir dönem ödevi kabusu olurdu ve o dönem ödevi için, kaynak araştırmak amaçlı sabahın erken saatlerinden itibaren kütüphanede olurduk. Ama şimdi? Bir öğrenci böyle bir ödevi hazırlamak için bilgisayarı ve bağlı olduğu interneti sayesinde kısa sürede sayısız kaynağa ulaşabiliyor. -Kısaca gelişen teknoloji,7'den 70'e herkesin hayatını ciddi anlamda kolaylaştırıyor. Bu madalyonun görünen tarafı. Bir de görünmeyen tarafı var ki, işte burası asıl dokunmak istediğim yer! Siber Zorbalık!

Çocuklarımıza hayatlarını kolaylaştırmak için, bazen de onları mutlu etmek için bilgisayar, tablet hatta akıllı telefon alıp internet bağlantılarını sağlıyoruz. Dediğim gibi amaç sadece derslerinde, ödevlerinde kolaylık yaşamaları ve arada oynayacakları oyunlarla mutlu olmaları. Tüm iyi niyetimizle uyguladığımız bu durum yazık ki çocukların saf kalbi ve interneti av malzemesi olarak kullanan siber zorbaların sayesinde kabusa dönüşebiliyor. Nasıl mı?

Yaşanan örneklerle hatırlayalım! 10 yaşlarında bir çocuğa sosyal medya platformlarından biri üzerinden mesaj yazılıyor. Önce bir ağabey gibi konuşuyor siber zorba. Ardından görüntülü konuşmak istiyor. Çocuk kamerayı açıyor ve sonrasında kötü niyet ortaya çıkıyor. Çocuk kötü bir şeyler olduğunu hissederek görüntülü konuşmayı kapatıyor ancak siber zorbanın yazılı mesajları bitmiyor. Ailenin haberi olduğunda konu polis ve medyaya yansıyor. Ardından da bu kişinin ilk eyleminin bu çocuğa olmadığı ortaya çıkıyor.

Farklı bir örnek daha. Kız çocuğu 13-14 yaşlarında ve internet üzerinden biri ile tanışıyor. Kendisini 18 yaşında bir öğrenci olarak tanıtan genç ile bir süre internet üzerinden görüşüyor bu kız çocuğu. İlerleyen zamanlarda bu hikayedeki siber zorba bu kız ile görüşme talebinde bulunuyor ve bir parkta buluşuyorlar. Buluştukları yer çocuk parkı! Kendini 18 yaşında olarak tanıtan kişi de orta yaşlarda bir siber zorba. Polisin ip uçlarını birleştirmesi ve teknik takibi ile küçük kız bulunuyor, zorba da tutuklanıyor.

Biliyor musunuz? Bana göre bazı ünlü, videoları çok tıklanan youtuberlar da siber zorba. Nasıl mı?Videoları çok ilgi görsün diye bol küfürlü, bol hakaret kelimeleri içeren videolar çekip yayına veriyorlar. Daha önce o kelimeleri hiç duymamış çocuklar ilgi ile izleyip dinliyor videoları. Öğrenmemesi gereken sözcükler öğreniyorlar yazık ki.

Peki ya sırf para kazanmak için garip oyunlar hazırlayan yazılım şirketlerine ne demeli? Bu oyunlar yüzünden akıl sağlığını kaybeden, intihar eden çocukların sayısını biliyor musunuz? Bahse konu oyunlardan sadece biri yüzünden 6 ay içinde 130 gencin intihar ettiği iddia ediler. Bu nasıl bir sayı farkında mısınız?

Siber zorbalığın siber çocuklar üzerinde etkisi ve zararı çok daha fazla gördüğünüz gibi. Bütün amacı sağlıklı çocuklar yetiştirmek olan ebeveynlere bu noktada büyük iş düşüyor. Bazı aileler çocukları sadece internet bağlantısı ile mutlu oluyor diye sesini çıkarmıyor bu bağımlılığa, kimisi de çocuk sorumluluğunu bir parça üzerinden atmak için sesini çıkarmıyor. Peki ya bu geçici kontrol ihmalinin kalıcı zararları ne olacak? Bunun hesabını kim verecek?
Devletin de bu anlamda üzerine düşenler var. Zararlı yazılımları bir ekip kurarak keşfedip onay vermeyecek mesela. Çocuklara her anlamda dokunmanın cezası caydırıcı olacak. Ve mutlaka ilk öğretimden başlayarak çocuklara ve ebeveynlere dersler, seminerler verilecek.
Çocuklar bizim geleceğimiz; biz çocuklarımız korurken, yarınımızı da koruyacağız farkındasınız değil mi? Siber zorbalık hakkında sizlerin düşünceleri nelerdir ?




"Siber Çocuklar Siber Zorbalık" için 7 yorum:

  1. Çok güzel anlatmışsınız biz ebeveynler olarak çok dikkatli olmalıyız.Çocuklarımızı sürekli takip etmek zorundayız hangi oyunu oynuyor hangi siteye giriyor devamlı kontrol etmeliyiz bir çok oyun var çocukları kandırmak üzere kurulmuş ve seviye ilerleyince devam etmeleri için tehdit ediyorlarmış ayrıca sanal sapıklığa da dikkat etmek gerekir.

    YanıtlaSil
  2. Sevinç Yönder3 Temmuz 2018 00:08

    Siber zobalık adına okuduğum en muhteşem yazıydı.Yotuberlara değinmiş olmanız tamda düşüncelerime tercüman oldu.Geçen gün 5 yaşında oğlum Youtube videolarını izlerken ünlü bir Youtuber'ın kanalına denk gelmiş.Baktım küfürler,hakaretler havalarda uçuşuyor.Hemen oğlumun elinden aldım.Bence de bu siber zorbalık! Ben farkında olmasaydım kendi haline bırakmış olsaydım diline yakışmayacak bir sürü küfür ,hakareti öğrenecekti.Siber zorbalık konusunda çocukları aileler kontrol etmeli.Aman susuyor,sesi çıkmıyor diye kendi haline kesinlikle bırakmamalı diye düşünüyorum.Çocuklarımızı internet üzerinden kandıranlar,kötü duygularına alet edenlerden nefret ediyorum.Aileler kesinlikle siber zorbalıktan çocuklarını korumaları için bilinçlendirilmeli.Faydalı yazınız için teşekkürler.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Yetkin Yetkiner3 Temmuz 2018 00:29

    Tam yatmak üzereyken yazınızı gördüm. Çok yerinde bir yazı olmuş. Yeğenime okutmam lazım. iyi geceler

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel anlatmissiniz bu durumda biz ebeveynlere çok İş düşüyor bende yasanan ornek vereyim size tanıdığım bir arkadaşımın 3 yaşındaki kızı halen konusmuyor pedegoga götürdük biz çocukta otizimden şüphelendik ama muayene sonucunda norolojik hiçbir sorun çıkmadı. Çocuğun tablet tlf ve TV den kaynaklı konuşmadığı ortaya çıktı. Su an çocuğa kitaplar alindi mümkün olduğunca elektronik tüm iletişimlerden uzak kalması gerektiği tanısı konuldu. Demem o ki bir çocukta konuşmasını bile etken edebiliyorken biz ebeveynler gerekmedikce evlatlarimizi bu ortamlardan uzak tutmamiz gerektiğidir.

    YanıtlaSil
  5. canım onlara siber zorba denmez onlar bildiğin çocuk tacizcisi oluyor artık :-(((

    YanıtlaSil
  6. Göz göre göre o tip youtuberları ünlü ediyoruz. Eskiden telefonu ihtiyaç olarak kullanırdık. Şimdi anneler bebek ağlamasın diye eline telefonu tutuşturup, şu işimi halledeyim diyor. Sosyal medya çocukları yetiştiriyoruz. Siber zorbalıklara daha çok maruz bırakıyoruz, hele ki bilinçsizsek. Eğitim seviyesinin düşüşünden bahsetmek bile istemiyorum.

    YanıtlaSil