Koruyucu Aile Olmak!

koruyucu-aile-nasil-olunur
                                                                   (fotoğraf alıntıdır)


Merhaba

Bugün çok farklı bir konudan bahsetmek istedim. "Koruyucu aile" ifadesini duydunuz mu? Koruyucu aile nedir biliyor musunuz? Veya koruyucu aile nasıl olunur? şartları nelerdir?

Bugün bir tesadüf denk geldim bu konuya ve inceledim, okudum araştırdım. Karşılaştığım bilgileri de sizlerle paylaşmayı yerinde buldum.

Aslında koruyucu aile hadisesi bir sosyal sorumluluk. Evlat edinme eylemi ile karıştırılmamalı. Herhangi bir sebeple ailelerinin yanında değil de devlet himayesinde olan çocuklar geçici bir süre için (kalıcı da olabiliyor) şartlara uygun ailelere veriliyor.
Peki nedir bu şartlar? Kimler koruyucu aile olabilir?

T.C vatandaşı olup, sürekli Türkiye'de yaşayanlar. 25-65 yaş aralığında olanlar, düzenli bir gelire sahip olanlar, en az ilkokul mezunu olanlar ve tabi çocuğun vasisi olmayanlar. Bu arada evli veya bekar olmak da farketmiyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü'ne şahsen başvuru gerekiyor.

Başvurunuzu yapıyorsunuz istenilen belgeleri veriyorsunuz sonrasında denetleme süreci  başlıyor. Geçici koruyucu aile de olabiliyorsunuz, sürekli koruyucu aile de olabiliyorsunuz.

Koruyucu aile olmanın evlat edinme hadisesinden farkı ise tahmin ettiğiniz gibi evlat edinme işlemleri sürecinin uzun, daha detaylı olması ile birlikte çocuğun velayetinin size verilmesi. Ancak koruyucu ailede ise velayet gerçek ailede kalıyor sizler çocuğun tüm sorumluluğunu devlet ile paylaşıyorsunuz.

Olur da bu duruma sıcak bakan birileri bu yazıma denk gelirse www.koruyucuaile.gov.tr adresini tıklayarak tüm sorularına cevap bulacağı detayları görebilir.

Eğer bu yazımla bir çocuğun bile sıcak aile ortamına kavuşmasına vesile olursam inanılmaz mutlu olurum. Küçük oğlum biraz büyüsün, durumu anlayacak yaşa gelsin (sorun yaşamamak için), ben de başvuru yapmak istiyorum. Allah ömür verirse tabi.

Hepinize huzur dolu sağlıklı günler diliyorum.
Sevgimle...







"Koruyucu Aile Olmak!" için 24 yorum:

  1. Hep aklımda olan bir konu. Ufaklık büyüsün Biraz daha. Gündemime alıcam bu konuyu.

    YanıtlaSil
  2. ne kadar guzel bir konuya değinmişsiniz bende arastırmak istiyordum uzun zamandır tesekkürler

    YanıtlaSil
  3. Bu sıra en çok araştırdığım bir konuydu bu yazman çok iyi olmuş.ülkemizde o kadar çok durumu iyi olan ve ya bebek hasreti çeken aileler var ki keşke duyarlı olunabilse

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Velayet verilmediği için çok sıcak bakılmıyor ne yazı ki

      Sil
  4. Aslında çok isterim bir tanıdığım koruyucu aile ama çevreden çok tepki alıyormuş çünkü yanındaki çocuğun ailesinin ne olduğu belli değilmiş insanımız çok cahil:((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah o çevre faktörü yok mu?
      Hiç umurumda olmaz. Yeter ki o çocuğu rahat ettirecek ortamı oluşturmuş olayım

      Sil
  5. Çok yararlı bir konuyu işlemişsiniz.Ancak hep düşünürüm; çocuk o
    aileye,ev ortamına alıştıktan sonra nasıl kopacak?
    Yuvaya döndüğünde uyum sağlayabilecek mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.
      Belli süre için verilen çocuklarda evet öyle bir sorun var. Zor olur :(

      Sil
  6. Önemli bir bilgi aktarımı oldu ...
    Çok teşekkürler emeğiniz için ...

    YanıtlaSil
  7. Güzel bir proje avusturya da da duyup arastirmistim. Çocuk isteyip sahip olamayan herkes ilgilense keske.

    YanıtlaSil
  8. sadece çocuğu olmayan bireylerin değil aslında yüreği bütün çocukları sıcacık kavrayabilecek büyüklükte olan herkesin ilgilenmesi gereken bir konu. Yaralar sarıldıkça azalacaktır elbet. Çok teşekkürler paylaşım için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı fikirdeyim. Yukarıda yazdığım gibi sosyal bir sorumluluk bu bence.
      Ben teşekkür ederim ilginize:)

      Sil
  9. Merhabalar;
    Cafe Tigris'in Google+ üzerinden paylaşımı ile bloğunuzu keşfettim. Çok yararlı ve faydalı bir konuya değinmişsiniz. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  10. Çok güüzel bir konu keşke tüm çocuklara elimizden geldiği yardımı yapabilsek bu meselenin bu kadar uzak ve imkansız olduğunu düşünmesek

    YanıtlaSil
  11. Annem bu konuda çok hassas ve sürekli bağlantılar kuruyor.. Defne'de büyüdüğü için bir çocuğa dost olabilmek istiyor koruyucu aile ifadesi bile rahatsız edici diyor.. Farklı bir ailenin imkansızlıklarını veya çocugun özellikle ruhsal ihtiyaçlarını karşılayabilmek için kurulacak dostluk diyor.. bir iki aya kadar süreç tamamlanır sanıyorum bizde :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasıl mutlu edici, ümit verici bir yorum bu böyle.
      Annenize çok selamlar:)

      Sil