Bloglara Sahip Çıkalım!


Merhaba Arkadaşlar;
Bu yazım hem blog okuyucularına hem blog yazarlarına. 
Önce bloggerlara. Uzun süredir izliyorum. Özellikle instagram hareketlendiğinden beri yazarlar bloglarını ihmal ettiler (istisnalar kaideyi bozmuyor).
Oysa tüm bu platformlar amacı dahilinde kullanıldığı zaman güzel öyle değil mi?
Bloglarımızın konusu ne olursa olsun, içinde yazılanların kalıcılığı tartışılamaz. Ancak sosyal medyada durum aynı değil? Bugün instagramda paylaştığımız bir bilgiye okuyucunun 1 yıl sonra  ulaşması için bilmem kaç tane fotoğrafı tarayarak uğraşması gerekecek. O da o bilginin o instagram hesabında olduğundan emin olması şartı ile. Ama bloglarda böyle değil. Okuyucu bir arama motoruna aradığı bilgiyi yazar ve blogların yazılarına kolayca ulaşır. Veya sürekli takip ettiği blogun arama bölümüne ilgili konuyu yazar ulaşır. 
Blog okuyucularına; Okunma oranının azaldığını farkettim dediğim gibi. Eğer bu şekilde devam ederse hiç bir blogger blogunda aktif olmayı istemeyecek. Başarılı olduğunu düşündüğünüz blogları okuyuni, yazılarını paylaşın yorumlar yapın lütfen. Bloglar okunursa verimliliği artar.
Son bir sözüm de instabloggerlara olacak. İnstagramda hesap açıp uçucu bilgiler paylaşacağınıza lütfen bir blog açın. Biraz fazla mesai yaparsınız ama kalıcılık adına ciddi bir adım atmış olursunuz.
Şahsi fikirlerimi sizinle paylaşmak istedim bu şekilde. Ben elimden geldiğince bloguma vakit ayırmaya çalışıyorum. Benim için önemli. Blogu açarken "Gün evinizde başlar Hüzün Sarısı'nda devam eder" sloganı ile yola çıkmıştım. Bu doğrultuda  istiyorum ki blogum okunur olsun, bir yaşam blogunda aranan herşey bulunsun ve tabi hep aktif olsun.
Sizlerin de konu hakkındaki düşüncelerinizi merak ediyorum.

Sevgiler




"Bloglara Sahip Çıkalım!" için 69 yorum:

  1. sonuna kadar katılıyorum canım instagram popüler olduğundan beri sürekli takip ettiğim bir dürü blogger artık insta blogger oldu ve yazmayı bıraktı söz uçar yazı kalır demişler yazın bir kaç şey :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.
      Kesinlikle bu şekilde olmalı.
      Sevgiler

      Sil
  2. Bu konuda size katılıyorum. Elimden geldiğince bloglarımı yazıyorum. Blog yazmak aslında bir terapi. Keşke insanlar bu konuda duyarlı olabilseler.Eskiden severek takip ettiğim blogların bir çoğu artık yazmıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bloglarına ticari kaygı ile bakanlar bu yazdıklarımı çok önemsemeycektir:)
      Terapi özelliğini de asla anlayamayacaklar:)

      Sil
  3. Sözlerinin tamamen arkasındayım. Gün gelecek o furyada bitecek ,kalıcı olan bloglar blog okumaktan sıkılmayalım.Teşekkürler canım böyle bir yazı düzenlediğin için ...

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel bir yazı olmuş,insta blog kavramını zaten bir türlü kabullenemedim ben.Elimden geldiğince blogda aktif olamaya çalışıyorum çünkü blog benim için çok daha özel çok daha emek isteyen bir yapı =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ona ben de alışıp sindiremedim:)
      Çok mutlu oluyorum blogumda yazmaktan. İnstagramı ise blog yazılarıma yönlendirmek ve Cemal Süreya paylaşımları yapmak için kullnıyorum:)

      Sil
  5. sonuna kadar katılıyorum bende instagram furyasıda bir yere kadar sürecek blog yazmak apayrı birşey tabii ki bu bir tercih meselesi ama birilerine faydalı olmak gibi bir amaç varsa herkes bloguna sahip çıkmalı.

    YanıtlaSil
  6. Sonuna kadar katılıyorum. İnstagramda profil açandan benim de beynim bozuldu bu konuda :)) Ama devam edeceğim. Blogum blogum güzel blogum :)
    Teşekkürler güzel yazı için :)

    YanıtlaSil
  7. Özellikle instagramda ardarda o kadar çok ileti gidiyor ki, yapılan yayınlar bir anda püff diye gidiveriyor.. Tamam, daimi takipçi merak eder bakar ama yazık oluyor emeklere. Bloglarda daha detaylı daha net bilgilere ulaşabilir okuyucular. Umarım bu yazınız sayesinde bloglar canlanır. Asıl önemli olanın bloglar olduğu gerçeği görülmüş olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet o peşpeşe olanlar ayrı bir hadise zaten.
      İnşallah bi işe yarar. Olabildiğince aktif tutmaya çalışacağım.

      Sil
  8. Söylediklerinize katılıyorum. Ek olarak instagramda tek bir resme sayfalarca yazı sığdırılıyor ve insanın okuyası gelmiyor. Bloglar bu açıdan da daha okunası geliyor bana. Ve tabiki kalıcılığı ve daha çok emek verildiği tartışılmaz bir gerçek. ama insanlara sosyal medya daha kolay geliyor okuyucular için de böyle. Üzücü bir durum. Her zamanki gibi emek veren karşılığını alamıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet tek fotoğraf ve o kadar yazı cazip değil haklısınız.

      Sil
  9. Yanıtlar
    1. Bir de buradan dener misiniz? Olmazsa facebooktan ekleyin sizi davet edeyim
      https://www.facebook.com/events/1505922636391147/

      Sil
  10. Bence blogger olmak zamanını feda etmek, emek vermekle olur, bizler blog yazarları olarak kimi zaman aksatsak ta blogumuzun değerini bilenlerdeniz. Mesela bendeniz özel hayatımla alakalı bir çok sorunla karşı karşıyayım bu sıralar..fakat yine de yazmaya çalışıyorum. Yapmam gereken bir çok değişiklikler de var..kendimi toparlayıp bana özel bloğumla ve beni izleyen arkadaşlarımla yine yeni yeniden..beraber olacağım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle zaman harcanması gerektiği doğru. Her birimizin şahsına özel problemleri açmazları elbette var ama olabildiğince bloglarımızı aktif tutmamız önemli.
      Evet, yine yeni yeniden... :)

      Sil
  11. Tüm yazdıklarına katılıyorum, ilgin için ve bu güzel yazı için teşekkürler

    YanıtlaSil
  12. Okunmak hele ki yorum almak elbette çok güzel. Ama en güzeli kalıcı bir kitleye sahip olmak. Yani bloga uğrayıp yazdıklarımızı okumadan yorum atanlar da var, sürekli takip ettiği halde yorum atmayanlar da. evet kafam biraz karışık bu noktada, cümleyi nereye bağlayacağımı da bilemedim :) ama ben yazdıklarımı kimse okumasa da hep yazacağım, çünkü blogumu çok seviyorum :) illa ki birileri de okuyacaksa aynı dili konuştuğum, okumaya gerçekten gönül veren arkadaşlarım okusun isterim. Beni ancak onlar tarafından okunduğumu bilmek mutlu eder. Takipe takip amacıyla uğrayacaklarsa varsın uğramasınlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kilit nokta o zaten. Bloglarımızı sevmek. Takibe takip, bir noktadan sonra çok saçma geliyor evet. Arada etkileşim yok ama takip var:)

      Sil
  13. Tamamen katılıyorum, biz emek verip blog yazalım, ama instabloggerlar daha çok rağbet görsün..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onların gördüğü ilgi geçici. Ben samimi bulduklarımdan bir iki kişiyi bu anlamda uyardım. Önemseyip ciddiye almaları onların lehine:)

      Sil
  14. Kesinlikle katılıyorum yazdıklarınıza son zamanlarda instabloggerlar daha çok rağbet görüyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onlar tamamen geçici ama bloglar vardı, hep var olacak:)

      Sil
  15. Yazdiklariniza tamamen katiliyorum arada blogumu ihmal ediyorum ama blogumda paylasmayi cok seviyorum.Blogum sayesinde o kadar guzel insanlarla tanismam da cabasi.Sosyal paylasim sitelerinde resim yayinlayıp bloguma yonlendirmeyi tercih ediyorum.Yorum yazip almak cok guzel .Bloglarimiza sahip cikalim diyorum.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  16. Yeni yeni sosyal medya seçenekleri çıktıkça bloglara rağbet inanılmaz azaldı. Yayınlaığınız yazıya baksa bile çoğu insan yorumda bulunmuyor. Yazıyı gören ve yorumlayanlar orasında öyle büyük uçurum var ki....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ciddi bir fark var. Ama blog yazarları ve gerçek takipçileri el ele verirse aşamayacakları bir sorun değil diye düşünüyorum.

      Sil
  17. yazınız çok güzel olmuş yorumlarda aynı şekilde bende yeni yazmaya başlayan biri olarak sizleri örnek alıyorum

    YanıtlaSil
  18. Katılıyorum! Bir arkadaşıma (instablogger) neden blog açmıyorsun, yazıların çok daha kalıcı olur dediğimde millet okumaz ki, Bu kadarcık yazıyı bile okumaya üşeniyorlar dedi. Aşırı tembel ve hazırcı bir kesim olduğu aşikar. Üstelik genelinin de yaşının küçük olduğunu düşünüyorum. Ben sonuna kadar seve seve yazmaya devam edeceğim. Benim mantığımda insanların olması da gerçekten çok güzel <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende aynı fikirdeyim. Bazen yazarken kim okuyacak diyorum. Ama sonra hemen bir yazı daha yazıyorum. Kimse okumasa bile ben okurum sonradan diyorum. Herkes keşke bir kaç cümle de olsa, hayatını kaydetmek, kendi gibilerle sanal ortamda başlayan dostluklar edinebilmek için bir kaç satır yazsa. Bir birinin yazdıklarına zaman ayırıp okuyabilse.

      Sil
    2. Bilgi ve paylaşım için gelenler okumaya üşenmez diğerleri gelmese de olur:)
      Evet 9.sınıfa giden instablogger var ve makyaj konusunda bilgi paylaşımı yapıyor:)

      Sil
  19. hazıra alışmak o kadar kolay geldi ki hepimize.. yorum sayılarındaki düşüşlerden sonra bende blogu fazlaca ihmal ettim, fotoğraf çekmek düzenlemek ve yükleyip yayına hazırlamak çok büyük emek...okunmadığını düşünmeye başlarsan sanki emeğin karşılıksız kalıyor gibi hissediyorsun. oysa instagramda tek foto üzerinden onlarca beğeni yada yorum alabiliyorsun..yorum blogger'ın can damarı

    YanıtlaSil
  20. Blog yazmak ve okunurluluğu sürekli kılmak gerçekten zor. İnstagramda ise daha kolay takip sağlanıp daha çabuk geri dönüş alınıyor ondan böyle oldu sanırım
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ama ben hem geçici olduğunu hem gerçek blog yazarlarına saygısızlık olduğunu düşünüyorum.
      İnstagram furyası da bitince bloglarını toparlamak için ciddi emek vermeleri gerekecek bu arada:)

      Sil
  21. Kesinlikle katılıyorum... Üzülerek belirtiyorum ki maalesef toplumumuzun okuma tembelliği var .

    YanıtlaSil
  22. Gerçekten doğru tespitler yapmışsınız. Sosyal medyayı kullanmaya çalışırken onun kölesi oluyoruz ve çoğu zamanımızı orada harcıyoruz. Hal böyle olunca da blogumuza ayıracağımız zaman kısalıyor. Blog tanıtımı yaptığım için bir çok blog takip ediyorum ve maalesef çok üzücü durumlarla karşılaşıyorum. Blog yazıları gitgide kısalıyor ve sadece görsel ağırlıklı hale geliyor. Sebep olarak da sanırım uzun yazıların okunmadığı. Böyle bahanelerin ardına sığınmadan kaliteli ve doyurucu makalelerin yazılması gerekiyor. Umarım blog yazarları bilinçlenir de bloglarına daha fazla değer verirler. Bilinçlendirme adına böylesi güzel bir çalışma yaptığınız için teşekkür ederim. Başarılarınızın devamını dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıları uzatmak için bazen o kadar saçma sapan şeyler yazıyorlar ki. Mesela bir yemek tarifi almaya girdiğimde, bloggerın gününün nasıl geçtiğini okumak istemem.
      Fotoğraflarla yazıyı boğmayı ben de doğru bulmuyorum.
      Desteğiniz için teşekkür ederim:)

      Sil
  23. Cok haklisiniz. Ben henüz yeni bir blog yazari sayilirim. Ilk aylar biriktirdiklerimi blogda yazmak ve bir altyapi olusturmakla gecti. Yeni yeni klavyeden basimi kaldirip ne kadar ilginc bloglar oldugunu farkediyorum. Etkinlige severek katilacagim.

    YanıtlaSil
  24. Maalesef link acilmiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorunu çözemedim. Nihal Hüzün Sarısı olarak facebooktan ekler misiniz?

      Sil
  25. Belki bu şekilde gerçek bloggerlar bu şekilde istediği şekilde bu ortamda olabilecek. :) Önemli olan bu işi sevenlerin burada kalması.

    YanıtlaSil
  26. Kalemine sağlık çok doğru tespitler bunlar. nerede olursam (sosyal medya hesapları) olayım önceliğim hep blogum ama bir süre uzak kaldım gündem ve torun müsabetiyle. ben de blog ziyaretlerine ayırdım bu süreyi.:)
    Blog dostluklarını destekleyen gruplar da ,sayfalar da olmak hoşuma gidiyor ama biraz yalnız hissediyorum kendimi, ağırlık moda makyaj üzerine el emekleri paylaşımı yok denecek kadar az, içeriği alanım olmasa da çok da keyifle takip ettiğim bloglar çoğaldı. sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet zaman zaman farklı sebeplerle ihmal edebiliyoruz. Mesela ben iş için il dışındayım. Günlerdir sadece bir yayın yapabildim ama blogum çok kıymetli. Sağlığım izin verdiği sürece yazmaya devam edeceğim inşallah

      Sil
  27. eliinize sağlık güzel yazı sonuna kadar katılıyorum

    YanıtlaSil
  28. Bloglar ve yapılan yorumlar çok önemli ama bence bu tarz etkinliğe katılanlara bir uyarıda bulunmalı: Maalesef katılanların bir çoğu yazıları bile okumuyor, daha önce katıldıklarımda veya başka bloglarda gördüklerimde 30-40-50 hatta daha fazla yorum var ve hepsi şöyle yazmış: seni etkinlikten keşfettim bana da beklerim. Bloglara sahip çıkmak derken şöyle bir uğrayıp konu ile alakasız yorum bırakmak değil de blog okuyup konuya uygun yorum yazmak anlaşılmalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O şekilde yorum yapanların tamamı heves için blog açıp bir süre sonra yok olacak olanlar.
      Konu ile ilgili bir grup açtık bu detaya da yer verdik bakalım ne yapacaklar:)

      Sil
  29. 8 yıl oldu blogger olalı 2 ay annemin kanser hastalığı sürecinde ara verdim sadece instagram da öyle çokgirmembile alışamadım çünkü face sayfama ise son zamanlarda blogger daki yorum takip yayın azalması ile daha çok zaman ayırsamda hala 2 güne bir blogumda paylaşım yapıyorum ancak hiç eski yıllardaki tat yok inşallah bu güzel girişim işe yarar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diliyorum yarar. Desteğiniz için teşekkür ederim:)

      Sil
  30. Instagram kolaylık,popülerlik demek ama severek vakit geçirmeme rağmen vaktimi çaldığını ,blogu ihmal etmeme yol açtığını düşünüyorum.Blog yazıları az gibi görünsede aslında instagram'dan daha çok kişiye ulaşıyor.Tek sorunumuz geribildirim alamamak bence..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama geçici. Tıpkı bir dönem twitterda olduğu gibi.
      Blog yazıları kalıcı olduğundan, arama motorlarında yıllar öncesine ait yazılara ulaşıldığından evet daha çok kişiyle buluşuyor.
      Geri bildirimlerin de kalıcı olmadığını, anlık olduğunu bilmek "önce blog" ısrarımı pekiştiriyor

      Sil
  31. İnstagram da bir paylaşımı bir daha bulabilmek büyük sıkıntı, ama blogda durum öyle değil.
    İnstagram daha sahte, blog daha samimi geliyor bana. O yüzden yeri ayrı

    YanıtlaSil
  32. Hem yazmaya hem de okumaya üşenen bir milletiz çoğu fotonun altında açıklama bile olmuyor öyle gösterip geçiyorlar ne anladım ben bu işten herkes de bunu seviyor ki öyle kişiler el üzerinde şimdi biz de bloga aman yanlış bir şey yazmayalım diye uğraş veriyoruz umrım blogların kıymeti geri gelir kısa zamanda ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilim döndüğünce bunu anlatmaya çalışıyorum. Yanlış anlamayı tercih eden bir grup ile karşı karşıyayım:)

      Sil
  33. Bayağı geç kalmışım,farketmekte....Öncelikle çalışmalarınızda başarılarınızın devamını dilerim.Bir sene oldu sanırım bloğumu açtığım.Yaşım genç değil,fakat hiç mani değil,zira yazmayı da yorum yapmayı da çok seviyorum.Bloğumu Tanıt'ın yayınını farkettikten hemen sonra tanıtım yazımı gönderdim.Bugün yayınlandı.Ekip çalışması gibi,çok zevkli,Hayatın çeşitli zorluklarına göğüs germiş biri olarak,en verimli ve mutlu günlerini yaşıyorum.Yazmak ,üretmek çok zevkli.Sevgilerimle.Ece ablanız:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Hoş geldiniz. Elbette bunun yaşla hiç bir alakası yok bana göre de. Benim yaşım da çok genç sayılmaz, özellikle 20 li yazlarda yazmaya başlayan bloggerların yanında:)
      Tekrar görüşmek üzere.
      Sevgiler

      Sil
  34. Size içtenlikle katılıyorum.Bloğumu açtığımdan beri,yaşıma bakmadan,büyük bir istekle hem takip etmeye ve mutlaka yorum bırakmaya çalışıyorum.Zaten yorum yapmak bana yazmaya yakın zevk veriyor,ayrıca kim yorum yapılmasını istemez ki?Ama yorum maalesef yapılmıyor.Önce seçici olmalı,seçtiğimiz tarzları ise yorumsuz bırakmamalıyız.Girişiminizden dolayı sizi kutluyorum. Sevgiler. Ece ablanız.

    YanıtlaSil