Teff Tohumu Faydaları ve Zararları

Merhaba
Şu sıralar oldukça gözde olan bir üründen bahsetmek istedim. Teff tohumu faydaları ve teff tohumu zararlarını anlatacağım.
Bir süredir takipteyim teff tohumu yorumlarını. Herkes başka bir şey söylüyor. Onu geçtim kim ne derse birileri ona inanıyor. 'aaa teff tohumu kanser yapıyormuş' şeklinde. Peki araştırdı mı? Hayır! Sadece biri söyledi ona, o da felaket tellallığı yapıyor. Bir başka yorum da 'teff tohumu kullananlar zayıflıyor' söylentisi. Bu doğru mu? O da bir yerlerden duydu diğerine söyledi o şekilde yayıldı. Gerçekten kullanan sayısı az aslında yazılan çizilen kadar değil yani. Teff tohumu nasıl kullanılır,  teff tohumu çayı zayıflatır mı?  Araştırmalarım ve deneyimim doğrultusunda yazacağım burada.
Teff Tohumu Faydaları ve Zararları

Öncelikle hemen şu 'kanser yapıyor' algısına bir açıklık getirelim. Bu teff tohumu için geçerli değil. Bazı teff tohumu çaylarında çıkan sibutramin sebebi ile bu söylenti dağıldı ortaya. Ticari amaç güden bazı markalar içinde teff tohumu da olan çaylara çeşitli katkılar ekliyorlar, zayıflamaya yardımcı olsun diye. Sibutramin de bu çaylar içinde bulunan etken maddelerden biri. Kontrolsüz kullanıldığında kanserden önce çok daha başka organlara zarar verdiğini biliyoruz. Hatta bundan yıllar önce zayıflamak amaçlı etken maddesi sibutramin olan bir ilacı kullanan genç bir kadının öldüğünü hatırlıyorum ben mesela. O sebeple riskli bir etken. Sadece doktor kontrolünde kullanılabilir aman ha. O sebeple yazının tam burasında teff tohumu çaylarını eliyoruz veya içindekilerden emin olmadan kullanmıyoruz. Şimdi aklıma ünlülerin İnstagram'da yaptığı teff tohumu çayı reklamları geldi. Üç kuruş için değer mi? Üstelik ülkemizde oturduğu yerden zayıflamaya çok meraklı bir çok kadın varken, ben dahil :D
Teff Tohumu zayıflatır mı

Şimdi geçelim bir parça teff tohumu tanımaya. Teff bir tohum aslında. Kuzey Etiyopya'ya özgü olduğu söyleniyor. Mangenez, demir, lif, protein, B vitamini ve çinko yönünden zengin olduğu belirtiliyor. Fazla uzatmak istemiyorum ama tohum hali ile oldukça besleyici bir tahıl. Unu yapılıyor; kurabiye makarna krep şeklinde tüketiliyor.
Şimdi gelelim teff tohumu zayıflatıyor mu ve ben nasıl kullandım sorusunun cevabına. Ben sadece yoğurt ile karıştırarak yedim. 4-5 tatlı kaşığı yoğurda 1 silme tatlı kaşığı teff tohumu ekledim.Tadı kestaneye benziyor deseler de öyle bir tat almadım ben. Sadece yoğurdun tadını aldım. Günde 1 kase yedim. Herhangi bir sorun yaşamadım sadece düşük tansiyona sahip olduğumdan orada bir sıkıntı yaşadım. Sanırım tansiyonu düşürme etkisi var. Yüksek tansiyona sahip olanlar için bu çok iyi ama benim gibi düşük tansiyon sorunu yaşayanlar biraz dikkatli tüketmeli. Yani o anlamda etkisinden emin olana kadar dışarı çıkmadan yemeyin derim. Zayıflatma etkisine gelince. Teff tohumunu benim tükettiğim şekilde ve miktarda kullanırsanız sadece tok tuttuğuna tanık olursunuz. Yani bu şekilde ve bu miktarda bu tahılı tek başına tüketmeniz kilo kaybına sebep olmaz. Eğer herhangi bir diyet uyguluyorsanız veya kardiyo çalışıyorsanız size kilo verme anlamında yardımcı olabilir.
Teff tohumu nasıl kullanılır

Teff tohumu ile ilgili söyleyeceklerim şimdilik bu kadar. Farklı bir durum gelişirse mutlaka yazıyı güncellerim.
Blogumu hala takibe almadıysanız pc için sağ tarafta, mobil için altta göreceğiniz "izleyiciler" kısmından takibe alabilirsiniz.
Yeni bir yazıda görüşmek üzere.
Sevgiler


"Teff Tohumu Faydaları ve Zararları" için 23 yorum:

  1. Çok faydalı besin için harika yazı teşekkürler editör

    YanıtlaSil
  2. Bilip bilmeden kullanmamak gerek. Sağlam kaynaklardan olmadığı sürece ben de tedbirli yaklaşıyorum bitki çaylarına veya karışımlara. Teff tohumunuysa duymamıştım. Gözümden kaçmış olmalı. Teff tohumu faydaları ve zararlarıyla birlikte nasıl tüketilip nasıl tüketilmeyeceği konusunda detaylı bilgi almam iyi oldu. Çok teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Küçük oğlumun doktoru her gün birkaç fincan bitki çayı içtiği için karaciğeri ile sorun yaşadı. Doktor olduğu halde bitki çaylarını abartmanın zararlı olduğunu bilmediğini itiraf etti. Hal böyleyken her duyduğumuzu alıp içmek nasıl sonuçlar getirir görüyoruz. Hele şu ünlülerin üç kuruş için yaptıkları akıl alır gibi değil.

      Sil
  3. İnsta da bazı kişilerin yoğurtla karıştırarak yediğini görmüştüm. Detaylı yazınız için teşekkür ederim. Takibe aldım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet tohum olarak yoğurt ile tüketmek en mantıklısı

      Sil
  4. Teff tohumu hiç kullanmadım. Ama sosyal ağlarda, hatta özel mesajla teff tohumu satmaya çalışanlara denk geldim. Teff tohumu kullananların bazıları memnunken bazıları da kanser yaptığı yazmış. Gerçekten teff tohumunun faydaları ve zaraları kafamda soru işaretleri oluşturmuştu. Yazın teff tohumu kullanmak isteyenlere detaylı bir açıklama olmuş. Zayıflama konusuna gelirsek, düzenli, sağlıklı belenme hayat tarzımız olmadığı sürece ek takviyelerin çokta işe yaramadığını anlamış oluyoruz.
    Bu faydalı yazı için çok teşekkür ederim.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte ben de aradaki farkı yazmaya çalıştım. Çayların içindekileri bilmiyoruz ünlü insanlar anlatınca da alıp içiyoruz. Sonuç kötü olunca tu kaka olan teff tohumu oluyor.
      İlgine ben teşekkür ederim canım.

      Sil
  5. Teff Tohumu da diğer doğal tohumlarda beslenme düzenimizde olması gerekli yapı taşlarından bana göre amaaaa tohum formu. mesela kinoa çok severim ama kinolalu bulgurlar vs hazır paketli ürünleri asla tüketmiyorum çünkü yapay enzimler ve katkı maddeleri eklenmiş oluyor. Eğer teff tohumu veya unu içeren besinler tüketilmesi lazımsa Nihalcim senin yaptığın gibi birebir tohumdan tüketilebilir. Bunu yaparken ama zayıflama mucizesi, sağlığınız muhteşem olacak denilen bilmemne karışımı çaylar vs tüketilmemeli. Tamamen bitkinin kendisi tüketilmeli. Anlamak isteyenler için, hazır mercimek çorbası ile evimizde yaptığımız mercimek çorbası ne kadar farklı? Çünkü hazır çorbalarda bir sürü katki maddeleri var. Aynı durum işte hazır karışım ürünlerde de var.Bilmemne karışımı çayı, zayıflama çayı, metabolizma hızlandıran karım adı altında satılan herşey bana göre zararlı
    Emeğine sağlık, sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette öyle ama insanlar çok araştırmadan bazı şeyler yapabiliyor. Benim de bu blog bazı şeyleri kitlelere ulaştırmama vesile olduğundan değerlendirmek istedim ve araştırdım. O da yetmedi kullandım. Çok teşekkür ederim.

      Sil
  6. konulojiden selamlarrrr seviliyorsunuz gerçekten emek verilmiş bir yazı bu tohumun ismini ne yalan söyleyeyim ilk defa duydum sayenizde. Fotoğraflara bile imzanızı atmışsınız gerçekten emek var yazılarınızı seviyorum ve devamını bekliyorum ^_^ ❤️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar hogeldiniz.
      Fotoğraflarıma uzun zamandır isim yazıyorum çünkü bazı kişiler fotoğrafları bloglardan alıp kendi fotoğrafı gibi kullanıyor. Gerçi yazılarımızı alan da var ya neyse.
      Çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için.

      Sil
  7. Merhaba... bu aralar teff tohumunu ćok duyuyordum iyi oldu sizin gibi bilgisine güvendiğim birinden bunları öğrenmek... çok teşekkür ederim sevgiler ( @selmanin_organik_mutfagi )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz Selma Hanım uzun zamandır görmüyordum sizi.
      Ben teşekkür ederim ilginize.

      Sil
  8. Teff tohumu ile ilk kez tanışıyorum :) Ben daha önce varlığını bile bilmiyordum. Teff tohumunun yararlarını ve zararlarını öğrenmem iyi oldu. Bundan sonra tüketirsem dikkat ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En sağlıklısı tohum olarak tüketmek canım, onu gördük bu şekilde. İçinde ne olduğunu bilmediğimiz teff tohumu çayı olarak satılanlar biraz riskli hatta fazla riskli

      Sil
  9. Zayıflama konusunda çok yayın takibi yapmadığım için teff tohumu, teff çayları bana oldukça yabancı gelen materyaller. Bilgilendirme için teşekkürler. Her şeyi kararında yapmak lazım. Zayıflama ilacı yüzünden hayatını kaybeden kadının haberini duymuştum. Hakikaten çok üzücü.

    YanıtlaSil
  10. Teff tohumu faydaları ve zararları konusunda çok fikir sahibi oldum. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  11. Ne güzel oldu bu yazıya rastlamak. Tef tohumu başka tef tohumu çayı başka anladım durumu. Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  12. Teff tohumunu hiç duymamıştım, çok faydalı bir bilgilendirme oldu. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  13. Teff tohumu çayı kullandım. Teff tohumu hakkında farklı bilgileri öğrenmiş oldum. Teşekkürler.☺️

    YanıtlaSil