Blog Nedir? Blogger Nedir?

Herkese Merhaba.

Bu yazı bir grup aktif blog yazarı tarafından hazırlanmış ortak bir yazı. Çünkü blog ve Bloggerlığın ne olduğunun yanlış bilindiğini düşünüyoruz. Geçtiğimiz günlerde Blog Yazarı arkadaşlarımızdan biri  Instagram'da "Blog nedir biliyor musunuz?" diye anket yaptı. Sonuçlar bizi çok üzdü. O yüzden kendimizce açıklamak istedik.
blog nedir? blogger nedir?

Blog Nedir?

İlk önce "Blog Nedir?" den başlayalım.
Blog; belirli bir konuyu anlatan paylaşımların yapıldığı web tabanlı sitelerdir.  Mesela  şu an bu yazıyı okuduğunuz yerdir. Kendine ait bir adresi vardır.

Blogger Nedir? 

Blogger; belirli bir konu hakkındaki deneyimlerini yazı ve fotoğraflarla anlatarak kişisel sitesinde yayınlayan kişidir. Bloglarımızda kimimiz gezip gördüğümüz yerleri anlatırız, kimimiz okuduğumuz kitapları, kimimiz yaptığımız makyajı kullandığımız kozmetik ürünlerini, kimimin çocuklarımızı, kimimiz hayata dair herşeyi. Sınırsızdır.

Pek kolay değildir. Çok aşamalıdır, hatta yorucu ve masraflıdır ama zevklidir. Sizlere bir blog paylaşımı için neler yaptığımızı da anlatmak isteriz.

Neyi yazacağımıza karar verdikten sonra, fotoğraflarını çekeriz. Bazen 100-150 fotoğraf içinden seçip ayırırız, düzenleriz. En az bir kaç saatimiz bununla geçer.

Yazacaklarımız farklı kişilerin deneyimini de içerecekse araştırma yaparız. Okuruz, sorarız, didikleriz.

Yazmaya başladığımızda kullandığımız dile, imlaya dikkat ederiz. Yazımız, arayan kişinin karşısına kolaylıkla çıksın diye yazı başlığını özenle seçip, etiketlerini hazırlarız. Şimdi yayına hazırız.

Yazıp yayınlamakla bitmez işimiz. Yayılsın, okunsun isteriz. Bu yüzden Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Google Plus gibi sosyal paylaşım sitelerinde de blogumuza dair hesaplar açarak paylaşımlarımızı yayınlarız.

Sizin gibi bizim de vaktimiz yok aslında. Hepimizin işi, ailesi ve ihmal edemeyeceği sorumlulukları var. Blogumuzu yaşatmak, sürekliliği sağlamak için kendimizden zaman çalarız.

Bloglar Neden Önemlidir?

Bilgiler ilk ağızdan ve deneyim sahibi kişi tarafından verildiği için önemlidir. Blog yazarı yani "Blogger" deneyimini paylaştığı konuyu, tüm gerçekliğiyle anlatmaya özen gösterir çünkü emek verdiği bloguna karşı kendini sorumlu hisseder.

Son zamanlarda sosyal paylaşım sitelerinde açtıkları hesaplarda, kendini Blogger olarak tanıtanlar olmaya başladı. Buna en çok Instagram'da rastlıyoruz. Herkes Instagram hesabı açabilir, istediği her konuda paylaşım yapabilir, bunu süreklilik haline getirebilir. DOĞRU OLMAYAN kişinin Instagram sayfasını BLOG zannetmesi, sadece Instagram üzerinden paylaşım yaparak da ben BLOGGER'ım demesidir.

Instagram'da sahip olunan sayfa, hesabınızdır. BLOG DEĞİLDİR.

Yapılan paylaşımlar hesap yönetimidir. BLOG YAZARI OLMAK DEĞİLDİR.

Biz bundan rahatsız olduk çünkü bir gün önce aldığı cilt bakım ürününü övüp alın aldırın diyeni de gördük, arkadaşımızın yıllardır yazdığı sitesinin adresini kendi sitesiymiş gibi firmalara yollayıp iş birliği teklif edeni de. Başka hesapların paylaştığı fotoğrafları ve yorumları kendileri almış denemiş gibi anlatanları da gördük, firmaların her paylaşımının altına "DM lütfen" yazıp ürün isteyenleri de. Bu tavır, Blogger tanımının lekelenmesi gibi gözüktü bize. Bazen Bloggerlara güvenmiyorum yazanları okuyoruz, kendi adımıza bizi üzüyor. Sosyal medya hesaplarıyla bloglarımızın bir tutulmamasını rica ediyoruz.

Yazı kalıcıdır. Kaç yıl önce yayınlanmış ve hala soru alan yayınlarımız var. Bunları gördükçe mutlu oluyoruz. Sizler yazdıklarımızı okudukça, yorum yaptıkça mutlu oluyoruz. Tek çabamız bloglarımıza sahip çıkmaya çalışmak. Biz yazmaya devam edeceğiz, lütfen sizler de desteğinizi esirgemeyin.

Sevgilerimizle.


"Blog Nedir? Blogger Nedir?" için 37 yorum:

  1. Harika bir açıklayıcı yazı olmuş...
    Kaleminize sağlık tatlım.

    YanıtlaSil
  2. Paylaşımınız için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  3. Çok yerinde tespitler .Önüne her gelen bloger olamaz olamiyor da zaten.Insragramda iki resim paylasip altina yorum yazinca bloger zannedenler var kendini

    YanıtlaSil
  4. Blogger üzerinde blogu olmadan İnstagram'da kendine Blogger diyenlerle ben de çok karşılaşıyorum.Oldukça üzücü bir durum.İnşallah yazınız çok kişiye ulaşıp,bilgilenmesi gereken kişilere ulaşır.Kaleminize sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Cok acik ve net aciklamissiniz .Ben takip ettigim blogerlarin tavsiyelerini cok ciddiye alirim o yuzden guvenilir olmalari benim icin cok onemli .Son zamanlarda her profil sayfasinda blogger ibaresini goruyor ve guluyorum malesef bu iş bu kadar basite indirgeniyor sizin adiniza cok uzgun umumarim herkes sapla samani ayirabilir artik..cok tesekkurler bu guzel yazi icin..

    YanıtlaSil
  6. Cok dogru bir yazi olmus bu emegine saglik cnm

    YanıtlaSil
  7. Merhaba Nihal Hanım, yazınızı sonuna kadar okudum. Çok güzel kaleme almışsınız. Elinize sağlık. Bende bloğum için zaman ayırıyordum, yazıyordum. Elimde olmayan bazı sebeplerden dolayı ara verdim, tekrar yazmaya başlıyorum:)

    YanıtlaSil
  8. işiniz gerçekten zor. Emeğinize ve yüreğinize sağlıK

    YanıtlaSil
  9. Muhteşem tespitler. Bu durum emimin olun ki sadece blog yazarlarını değil, bizler gibi takipçilerinizi de rahatsız etmeye başladı. Blogger / blogger değil ayrımı yapmadan takip ettiğim birsürü hesap var fakat hangilerinin emek harcadığı, hangilerinin alıntı fotoğraf,sahip olmadığı ürünle prim yaptığını bir bakışta anlayabiliyorum. Doğal olarak beğeni ve yorumlarıma da yansıyor. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  10. Blog nedir.. urun hakkinda ayrintili deneyimlerini .
    Bloger nedir.. Ürün deneyimcisi diyebiliriz.

    YanıtlaSil
  11. Dün instagramda karşıma çıkar çıkmaz anında ışınlanıp okudum.Size sonuna kadar hak veriyorum ama bu yazıyı okuması gerekenler instagramı blog sananlar ve bunlara tavrını koymayan firmalar.Seneler önce dedim ben de yazarım blog ne var ki bunda bir sürü ürün kullanıyorum,deniyorum ben de yazarım yaparım dedim.Dedim de o iş öyle olmadı :) Bebeğimle nasıl ilgileniyorsam blogla da aynı şekilde ilgilenilmesi, özenilmesi,zaman ayrılması gerektiğini gördüm.Yetişemedim..Pes ettim ilk andan..Dedim ki kendime;sen ig ve face ile devam et kızım! :D twitterdan bile soğudum -_- Az önce storylerde gezinirken makyajlarını begendiğim bi instagram sayfasının paylaşımını gördüm."Makyaj videolarımla geri dönücem zaten blogun amacı bu değil mi" diye..Girdim sayfasına baktım blog göremedim..Yazıcaktım blogunuz nerede diye de sonra boşver dedim güldüm geçtim.
    Siz bildiğiniz yolda devam edin,biz sizlerleyiz!Pes ettirmek için uğraşanlar olacaktır ama onlara inat diğer sosyal medya hesaplarınızı kapatmadan blog yazmaya devam edin lütfen onlara istediklerini vermeyin pes ederek..Sizi seviyoruz

    YanıtlaSil
  12. Cok guzel olmuş canım. Inan ben de hiç vazgecmiyorum yazmaktan yapmayınca şu vermediğim çiçeğe üzüldüğüm gibi üzülüyorum. Çok haklısın seneler önce yazdığım yazılara hala yorum ve soru geliyor.

    YanıtlaSil
  13. Benim için de önceliğim blog blogumdan önce bitmiş bit emeğimi başka yerde paylaşmak bloguma ihanet gibi geliyor yapım aşamalarından atıyorum bir iki kare blog da yayına aldıktan sonra paylaşıyorum önceliğim blogum çünkü :)
    Yazılarını okumayı seviyorum her zaman en doğru tespitlerle başlık açıyorsun yüreğine sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
  14. O kadar zor ki bazen uykunuzdan bile fedakarlık edip fotograf çekiyoruz yazı yazıyoruz yenilik takip ederken bir taraftan ayakta durmaya çalışıyoruz onca şeye rağmen blogger demek fedakarlık emek demek .

    YanıtlaSil
  15. Güzel bir yorum olmuş blogger olmak gerçekten ciddi anlamda fedakarlık gerektiriyor defalarca denedim blogger olmayı hep yarım bıraktım bir insanın bir işi yapmak için o işi çok istemesi gerekli

    YanıtlaSil
  16. Uzunca bir süre dekorasyon üzerine blog yazdım. Bloğum hala açık olsa da, iş yoğunluğum sebebi ile maalesef artık paylaşım yapamıyorum. Blog yazmak ciddi bir iş çünkü. Konuya ne kadar hakim olsanız da, öyle 5-10 dakika da birşeyler paylaşmak mümkün olmuyor. Yazdığınız her kelimenin, eğitim seviyesi ne olursa olsun her okuyucuya doğru ulaşmasını sağlamanız gerekiyor çünkü. En ufak bir yanlış anlaşmaya sebep olacak bir kelime, veya yanlış bilgi paylaşılması durumunda, hem okuyucu hem de bloğunuz ciddi anlamda etkilenebilir . Resim düzenlemesi, seçimi ise başlı başına bir iş zaten. Doyurucu içerikli bir yazıyı sizin de belirttiğiniz gibi ciddi emek harcayarak bazen 2-3 saatte, bazen daha da uzun sürelerde yayınlayabilirsiniz.
    Bana sıkça bloggerım diye gelen ve hediye isteyenler oluyor mesela. Bloğunuzun adresi ne diyorum instagram hesabını veriyor. ‘Hayali bloggerlar’ diyorum onlara ben. Siz blogger değilsiniz desem bir türlü demesem ayrı bir dert :)
    Yüreğinize sağlık güzel bir paylaşım olmuş.

    YanıtlaSil
  17. Tespitlerinize sonuna kadar katılıyorum. Instagrammer, Youtuber vs. diye çoğalınca bir de üstüne kavram karmaşaları eklendi. Emeklerinizin farkındayız okuyucular olarak ve çok teşekkür ederiz sizlere!

    YanıtlaSil
  18. Merhabalar çok güzel anlatmışınız yazınızı bir solukta okudum gerçekten zor iş başarılar

    YanıtlaSil
  19. Bu konudan ben de çok rahatsızım. Yaptığımız onca emek görmezden geliniyor. Takipçi sayısı yüksek hesaplardan bazıları blogger olarak pr ajansları ve yayınevleri tarafından da kabul ediliyor. Sosyal medya hesabınızda tanıtım istiyoruz deseler anlarım da blogger olarak hitap edilmesi ve bu yanlışın inatla sürdürülmesini anlamıyorum.

    YanıtlaSil
  20. Çok güzel bir açıklama olmuş ellerinize sağlık.senelerdir takipçinizim.ve takibe devam..başarılarınızın devamını dilerin

    YanıtlaSil
  21. Türk okuyucusu tembeldir, hangisi kolayına gelirse onu tercih eder. Yani instagramda görsel ile paylaşılan bir cümlelik yazıyı okumak daha kolayına geliyor. Keza okumak yerine youtube videosu izlemek daha basit. Hal böyle olunca zamanında blog yazanlar bile başka platformlarda sürdürüyor yayın hayatını. Diğer taraftan baktığınızda kaliteli bir okuyucu kitlesi kalıyor size. Bununla yaşamayı öğrenmek gerekiyor sanırım çünkü tembeliz okuyucu olarak. Sizin verdiğiniz emeğin karşılığı ancak firmalarda oluşturulan farkındalıkla sağlanır. Muhatap kitleyi ancak biraz daha kendi safınıza çekebilirsiniz. Ama her firmanın işine gelmez blogger ile çalışmak. Sen ve birkaç blogger gerçekten etik değerleri olan insanlarsınız. Ben açıkçası son dönemde hiç bir ürün açıklaması yapılan yere güvenmiyorum. Ürününe güvenmeyen firmaların sizin gibi doğrucu davutlarla işi olmaz. Büyük firmaların instagram sayfalarına falan ürün vermesi tamamen pr'larının beceriksizliği ya da kişisel çıkarları bence. Ya aslında bu iş çok komplike bir hal almaya başladı. Bence siz de çok canınızı sıkmayın. Yazmak istiyorsanız yazın. Sizin değerinizi bilenler ile yolunuza devam edin. Sonucta bir şeylerin elbette suyu çıkacak. Insanlar ve firmalar kalite arayışına girecekler yine. Bu süreçte pes etmemenizi temenni ediyorum.

    YanıtlaSil
  22. Ben sizin blogunuzu takip ediyorum uzun zamandır. Öyle instablogger yazılarına da pek güvenmem
    İnstabloggerlar işin kolayını bulmuş ne güzel

    YanıtlaSil
  23. Blogların toplu halde böyle bir yazı yayınlaması çok şey anlatıyor aslında...

    YanıtlaSil
  24. Yazı çok güzel olmuş 👏 Anlamak isteyen için oldukça yeterli umarım .... pes etmeyin kızlar👍🏻

    YanıtlaSil
  25. Sizin gibi tüm bloggerlara hep destek tam destek yalnızca blog acmak için blog açılmamalı faydalı yazıyi gördüğüm anda bir solukta okudu. Umarim bundan sonra birseylerde azda olsa değişme mümkün olur sevgiler💗

    YanıtlaSil
  26. Umarım mesajımız doğru yerlere ulaşmıştır.

    YanıtlaSil
  27. Çoğu zaman bloggerlara güvenerek ürün alıyorum. Tarafsız ve objektif bir yoruma her zaman güvenirim.

    YanıtlaSil
  28. Bizleri böyle aydınlattığınız için teşekkürler. Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  29. Güzel bir yazı olmuş Blogger olmak duvar önüne geçip fotoğraf cekinmekten oluşmuyor sadece umarım bu yazıyı kendini Blogger sananlar okur :)

    YanıtlaSil
  30. Yine herzaman ki gibi çok güzel bir konuya deginmissiniz. Malesef her blog açan blogger olmuyor �� Kaleminize sağlık ❤

    YanıtlaSil
  31. Çok güzel bir yazı Açıklayıcı ve anlamlı olmuş.Emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  32. Yazdıklarınıza tamamen katılıyorum, aklımdan geçenleri benim yerine dile getirmişsiniz resmen.
    Teşekkürler,sevgiler:))

    YanıtlaSil
  33. Sizi uzun zamandir takipteyim bence blogger kesinlikle sizsiniz. Yolunuz hep acik olsun yazi icin tesekkurler.:)

    YanıtlaSil
  34. Gerçekten çok guzel yazmışsınız. Blogger demek bana gorede senede bir yazı yazmak değil blogu devamlı güncel tutmaktir

    YanıtlaSil
  35. Ne guzel yazmissin canim
    . Yazmak guzeldir, hem kalici hem daha cok kisiye ulasiyor.daha fazla deger gormeniz icin neler mumkun? Sevgiler

    YanıtlaSil
  36. Çok güzel ve açıklayıcı bir yazı olmuş. Ellerinize sağlık.
    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
  37. gayet net anlaşılan bir yazı olmuş bilgilendirme için teşekkür ederim.
    Ceylan Topal

    YanıtlaSil