Hangi Kozmetik Ürünün Ömrü Ne Kadar?

Hangi Kozmetik Ürünün Ömrü Ne Kadardır?
makyaj-malzemesi-son-kullanim-tarihi



Kremlerin son kullanma tarihi var mıdır ?

Fondötenin son kullanma tarihi olur mu?

Türk kadınları, süresi geçen kozmetik ürünleri kullanmaya devam ediyor.  
Araştırmalara göre sadece 4 kadından 1’i makyaj malzemelerinin son kullanma tarihine dikkat ediyor. Hatta süresi geçtikten sonra 6 yıl kullanma devam ediyor. Kadınların en uzun süre kullandığı kozmetik malzemelerinin başında göz farı geliyor.

Her şey gibi makyaj malzemelerinin de bir kullanım süresi var. Ancak yapılan araştırmalara göre sadece 4 kadından 1’i makyaj malzemelerinin son kullanma tarihlerine dikkat ediyor. Hatta süresi geçtikten sonra 6 yıl kullanma devam ediyor. Kadınların en uzun süre kullandığı kozmetik malzemelerinin başında göz farı geliyor. Normalde göz farının kullanım süresi 1 yıl, ancak Avrupa’da bu oran 6 yıl uzuyor! 2 yıllık ruju 4 yıl, 1 yıllık fondöteni 3 yıl kullanan kadınlar sağlıklarını riske attıklarını bilmiyor. 6 aylık kullanım süresi olan maskara ise genellikle 2 yıl boyunca makyaj çantasındaki yerini koruyor. 2 yıllık pudralar ise 3 yıl kullanılıyor.

Oysa tarihi geçen kozmetik malzemelerinin yol açtığı bakteriler ve toksinler çok ciddi hastalıklara yol açabiliyor. Örneğin tarihi geçmiş bir göz kalemi ya da fondöten ciddi enfeksiyonlara neden oluyor.

PAO İŞARETİNE BAKIN
100 yıllık İtalyan kozmetik markası Deborah Milano marka müdürü, kadınların makyaj malzemelerini atmaya kıyamadığına dikkat çekiyor. ‘Kadınlar gıdada kullanım süresine dikkat ediyor. Örneğin sütün tarihi geçmişse hemen atıyor. Ancak söz konusu kozmetik malzemeler olduğunda genellikle kullanım süresine dikkat edilmiyor. Bir kozmetik malzemesini atarken 2 kere düşünüyor. Oysa kullandığınız kozmetik ürünler de tükettiğiniz gıdalar kadar fresh ve taze olmalı’ diyor.
Ürünlerin son kullanım tarihleri ambalajları üzerinde belirtiliyor. Başka önemli bir nokta ise açıldıktan sonra ürünü kullanabileceğiniz süreyi gösteren PAO (Period After Opening yani açıldıktan sonraki raf ömrü) işareti. Bu işaret kapağı açık kavanoz resminin içinde sayı ve “M” harfinden oluşuyor. Kavanoz şeklinin içinde “3M” yazıyorsa bu ürünün açıldıktan sonra 3 ay içinde tüketilmesi gerektiğini gösteriyor.

2 HAFTADA 1 YIKAYIN
Kozmetik ürünlerinin tıpkı kıyafetler gibi düzenli olarak temizlenmesi gerektiğini belirten Aylin Öztürk, kozmetik ürünlerin ömrünün uzatılması için de şu tavsiyelerde bulunuyor:
*Fırçaları 2 haftada bir yıkayın. Süngerleri ise her kullanımdan sonra mutlaka yıkayın. *Kullandığınız ürünü açık bırakmayın. Kapağını mutlaka sıkı sıkı kapatın.
* Fırçaları nemli havlu gibi yerlerin üzerine bırakmayın.
*Ürünler, aşırı sıcağa maruz kalmamalı. Aynı zamanda kozmetik ürünleri, banyo gibi nem oranının yüksek olduğu yerlerde de bırakılmamalı.
*Göz kalemlerini düzenli olarak kalemtıraş yardımıyla açın. Böylece üzerinde bakterilerin oluşumunu ve olası göz enfeksiyonlarını engellemiş olursunuz.
*Kozmetik malzemelerini kullanmadan önce mutlaka ellerinizi yıkayın.
*Kozmetik malzemelerinizi başkalarıyla paylaşmayın.
*Rengi ve kokusunda değişiklik fark ettiyseniz hemen atın.
*Ürünü en son ne zaman kullandığınız hatırlamıyorsanız, bir daha kullanmayın.

 Hangi ürünün ömrü ne kadar?
 Oje: 36 ay
 Göz farı: 12 ay
 Ruj: 24 ay
 Maskara: 6 ay
 Fondöten: 12 ay
 Allık: 18 ay
 Eyeliner: 6 ay
 Göz kalemi: 24 ay
 Kapatıcı: 8 ay
 Pudra: 24 ay
 Dudak kalemi: 1 yıl

Bozulduğu nasıl anlaşılır?
Fondöten: Kıvamı eskiye oranla daha koyudur, uygularken topakçıklar oluşur, renginde ve kokusunda değişiklikler meydana gelir. Fondöteninizin uzun ömürlü olmasını istiyorsanız her kullanımdan sonra ağzını silin ve sıkıca kapattığınızdan emin olun. Fondöteni ışıklı, sıcak ve nemli ortamlarda bırakmayın.

Rimel: Kurur ve zor sürülür. Kadınlar genellikle kurumuş rimeli sulandırarak kullanmaya devam eder. Göz sağlığınız için kurumuş bir rimeli asla sulandırarak kullanmayın.

Ruj: Renk ve kokuları değişir, yumuşar ve yağlanır. Rujlarınızın daha uzun ömürlü olmasını istiyorsanız aşırı sıcak ve soğuk ortamlardan uzak tutun.

Oje: Akıcılığını yitirip koyulaşır, renk verici madde solüsyondan ayrılıp şişenin dibine çöker, rengi değişir, parlaklığını yitirir. Her kullanımdan sona şişenin ağzını asetonla temizleyin.

*basın bültenidir*




"Hangi Kozmetik Ürünün Ömrü Ne Kadar?" için 58 yorum:

  1. daha iki gün önce tüm malzemelerimi elden şöyle bir geçirdim ama çoğunda tarihe benzer bir ifade bulamayınca kafama göre ayıkladım.

    Şu M olayını hiç bilmiyordum.İyi ki okumuşum yazınızı! Tekrar bir temizlik gerekcek bu durumda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de bilmediğim çok şey varmış. Bir ayıklama da benim yapmam lazım

      Sil
  2. Çok ama çok faydalı bir yazı olmuş tatlım ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben sadece edit yapıp yayınladım:)
      Teşekkür ederim.

      Sil
  3. Kesinlikle çok doğru. Çevremde gördüğüm bir çok kişi malesef kullanım ömrüne bakmaksızın yıllarca bir maskarayı, kalemi kullanıyor. Ancak ciddi enfeksiyonlar yaşayınca akılları başlarına geliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok fazla önemsemiyordum işin açığı. Bundan sonra daha dikkat edeceğim

      Sil
  4. Maskara ve eyelinerin ömrünün bu kadar kısa olduğunu açıkçası bilmiyordum. Evdekileri hemen atıyorum..

    YanıtlaSil
  5. Çok yararlı bir konu olmuş tanıdıklarımın %90'ı buna dikkat etmiyorlar ben her seferinde bakarım ama bazen gözden kaçırdığım da oluyor . Dediğin gibi insan atmaya da kıyamıyor ... ☺ ♥

    YanıtlaSil
  6. ben şunda bi kafa karışıklığı yaşıyorum elimizde birden fazla ürün var ve onları sürekli hergün kullanmıyoruz ve haliyle havayla temas etmiyor. ay içerisinde toplam 3,4 kez kullandığım bir mascaram acaba kullanma süresi gene 6 aymı oluyordur yoksa o zaman biraz daha uzun kullanabilirmiyiz?
    bunun nedense cevabını o kadar uzun zamandır arıyorum ve bulamıyorum.
    elbette o zamanda bir mascarayı 2 sene kullanma imkanı asla olmaz ancak acaba sık kullanılmayan haliyle havayla temas etmeyen ürünler de kullanım süresi uzarmı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda uzman değilim ama bir defa hava aldıktan sonra o kullanım süresini aşınca atmak lazım bana göre. Yani uzamaz bence :(

      Sil
  7. En dikkat ettiğim fondöten ve maskara farları çok önemsemiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fondöten ve kremlere ben de çok dikkat ederim. Diğerlerine de edicem sanırım artık :(

      Sil
  8. Ben zaten çok makyaj yapmıyorum... yazınızı okuduğum iyi oldu... ben de atmaya kıyamayanlardanım:)) sevgiler

    YanıtlaSil
  9. bende sık makyaj yapmadığım için genelde farların tarihine hiç bakmadan kullanmaya devam edenlerdenim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de fondöten ve kremler harici ürünleri tarih anlamında takip ettiğim söylenemez

      Sil
  10. Çeyizindeki malzemeyi klananlari tanıyorum. Ve göz kalemi için bu uyarıyı dikkate akşam iyi ölüye. Ara sıra açmak lazim.ucunu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet benim de öyle tanıdığım var. Şu bilgileri tam olarak bilmeden söylemiştim. 7 yıl olmuş hala kullanıyor ara ara. Linki gördüyse iyi:)

      Sil
  11. Arkadaşlarımda bu huy o kadar var ki ! Kız kardeşiminkileri ben ayıklayıp atıyorum gerçekten çok önemli bir detay zaten renkli kozmetikler yeterince kimyasal dolu birde buna dikkat etmeyince uzun vadede vay cildimize :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yukarıdaki yorumlara yazdığım gibi sadece fondöten ve krem gibi ürünlere dikkat ederdim. Ojeleri bozulduğunu görmeden atmazdım. İki yıllık farlar var evde ara ara kullandığım. İyi bir temizlik gerekiyor bana da.

      Sil
  12. Güzel bir yazı olmuş, en dikkat edilmesi gereken konulardan. Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  13. Süpersin ,hep merak ederdim tam süre ne kadardır diye .Yazıyorlar minicik minicik anlaşılmıyor daha dikkatli bakmak gerekiyor. çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  14. faydalı bilgiler için teşekkürler cannım dikkat etmeye çalışacağım :=)

    YanıtlaSil
  15. Çok faydalı bilgiler vermişsin teşekkürler ♥ çoğu insan kozmetik ürünlerin son kullanma tarihlerinin ve açıldıktan sonra ne kadar sürede kullanılması gerektiğini farkında değil maalesef. Hatta aaa fırça da yıkanır mıymış diyen bile duydum :)))))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgiler Deborah Milano'nun edit ve yayın benden:)

      Sil
    2. Olsun yayınlaman bile harika insanların bilinçlenmesi açısından

      Sil
  16. Dikkatli olanması gereken çok önemli bir nokta gerçekten ❤️

    YanıtlaSil
  17. Rimel ve göz kalemi kullanıyorum rimel çabuk bitiyorda kalemimi kıyamıuorum 24aymııı bitmezse 24yıl kullanacağım çünkü aynı rengi bulamıyorum :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah kalemler, evet geç bitiyor. Maskaralar bitmese de kuruyup bırak beni diyor zaten:)

      Sil
  18. Sene de bir kaç kere bile makyaj yapmıyorum, öyle olunca da aldığım her ürün bir iki kullanım sonucu kalıyor, keşke deneme boyu gibi bir kullanımlık ürünler satılsa :)

    YanıtlaSil
  19. Dudak kalemini 3 yıldır kullanıyormuşum. Eyvah Eyvah. M olayını yeni öğrendim. Harika bilgiler. Rimel ve kalem atılacaklar.👍

    YanıtlaSil
  20. Harika bilgi saolun. Ama baktım son kullanma ve 3 M gibi bisey yazmiyor. Belki almış olduğumuz ürünlerin RAF ömrü bile geçmiş olabilir. Ben özellikle mağazalardan alıyorum. Çabuk tükenen yerlerden :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alışveriş yaptığımız yerler de önemli. Bir de açtıktan sonraki süre önemli

      Sil
  21. Ruj rimel ve kajal kullanirim hiç süresine dikkat etmem. Neyse ki verilen sürelerdw bitiriyormusum zaten :)

    YanıtlaSil
  22. Ama her gördüğümüzü aldığımız sürece asla süresi içinde bitiremeyiz ki :( pahalı ürünler alınca da insan kıyamıyor atmaya... demekki irademize hakim olup, bitiremeyeceğimiz, kullanmaya kıyamayacağımız ürünleri almamamız lazım... bilinçlendirme için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke bu anlamda biraz iadeli olabilsek. Gerçi sın birkaç aydır eskiye göre daha iyiyim:)

      Sil
  23. Merhabalar bilgilendirici yazından dolayı öncelikle tebrik ediyorum.Fondoten ve likit (kapatıcı) gibi ürünler çabuk bozulduğunu düşünüyorum.%100 doğal ürünlerde aynı şekilde far,toz pudra,toz bronzer,toz allık ve toz far daha uzun dayanıyor.Bence uzun zaman kullanıyorlar birazda satış politikası diye düşünüyorum.Zaten bozulan ürün ufak yanma,kızarıklık,sivilce yapıyorsa tehlikeli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginize ben teşekkür ederim. Ten ürünlerinde biraz daha hassasım sadece. Renkli kozmetiklerde gözle görülür bir sorun olana kadar kullanıyorum işin açığı

      Sil
  24. Eskiler hemen çöpe gidecek :) Ellerine sağlık,ilken

    YanıtlaSil
  25. Çok faydalı bir yazı olmuş gerçekten dikkat etmek lazım. Ben de sürekli yeni almak yerine stoktakileri eritsem iyi olacak :)

    YanıtlaSil
  26. Kullanım süreleri gerçekten de önemli. Teşekkürler. @pdb

    YanıtlaSil
  27. benimde iyi bir temizlik yapma vaktim geldi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İki ay önce yaptım iyi bir temizlik. Zamanı geçenleri attım. Az kalanları dağıttım. Biraz rahatladım

      Sil
  28. O zaman bugün fırçalarımı yıkama günü :) Güzel bir paylaşım olmuş, emeğinize sağlık. @fp

    YanıtlaSil
  29. Çok önemli bir konuya değinmişsin. Farlar neyse de krem vs tarzı ürünlerde tarihe dikkat etmeliyiz..

    YanıtlaSil