Önce Blog!


Merhaba Arkadaşlar;

Beni takip edenler bilir, bir süredir "önce blog, bloglara sahip çıkalım" şeklinde paylaşımlar yapıyorum. Hatta 28 Eylül 2015 tarihinde Bloglara Sahip Çıkalım! başlıklı bir yazı yazmıştım. İsterseniz üzerine tıklayıp okuyabilirsiniz. Bu yazıda blog yazarlarının blogları ile yeterince ilgilenmesi gerektiğinden bahsetmiş, instablogger adı altında paylaşım yapan sosyal medya kullanıcılarına da bir çift laf edip uyarıda bulunmuştum.
İki gün önce yaşanılan çirkin bir olay sonrası benim bu yazım daha da önem kazandı. Biri çıkıyor instagramda hesap açıyor, takipçi satın alıyor ve firmalardan denemek için ürün istiyor. Firmalar da 17 bin takipçiyi gerçek zannedip, bu şahsın blogger olup olmadığı hakkında bilgi sahibi olmadan ürün yolluyorlar. Ve bu şahıs farklı bir hesap açıp bu ürünleri satıyor. Tamamen maddi amaçla girişilmiş bu sahtekarlığın bir adı olmalı ama nedir bilemedim. Olayın detayını öğrenmek isterseniz Bakımlı Ginepig'in Dünyanın Çivisi Çıkmış! başlıklı yazısını okuyabilirsiniz.
Bu şahıs, benim anlatmak istediğim ve sürekliliğini sağlamak istediğim oluşum için güzel bir örnek aslında. İnstagram paylaşımlarımdan birinde de yazdığım gibi; twitter, instagram ve facebook sosyal medya hesabıdır. Bu hesapları kullananlar ise sosyal medya kullanıcısıdır blogger değil. Bunu önce bilmek lazım. Bu yazımdan sonra instablogger takipçilerimden gidenler oldu, hiç sorun değil. Ama gitmek yerine oturup düşünmelerini tercih ederdim. İçlerinde çok iyi fotoğraf çekip çok iyi yazanlar var görüyorum. Hatta birisine "blog yaz, instagram geçici bir platform"diye dakikalarca konuştum dilerim öyle de yapar. 
Bugüne kadar instagramı tam da olması gerektiği gibi kullandım, bundan sonra da öyle olacak. Blog yazıları blogda yazılır, instagramda değil. Orada sadece duyurlur. 
İnsagramda yeni bir tag başlattık Gülümse Yüzüme blog Yasemin ile birlikte. #önceblog taginin amacı yukarıda anlattıklarım. Blogger arkadaşlarımın katılmasını dilerim.
Blog yazarları instagram yüzünden bloglarını ihmal eder hale geldi. Bunu biz istemiyoruz. İmkan oldukça bloglar aktif tutulmalı. Yoksa yukarıdaki örnekte yazdığım çıkarcı kişilikler bloggerların adını iyice kötüye çıkaracak.
Bilirsiniz "bloggerlara güven azaldı diyen" bir marka ile iyi olan ilişkilerimin tamamını bitirdim. Üstelik işin peşini gerçeği ortaya çıkarana kadar da bırakmadım. Korkarım böyle giderse bu cümleyi kuranlar haklı çıkacak. #bloglarasahipçıkalım #önceblog
Sevgiler






"Önce Blog!" için 46 yorum:

  1. Her kelimene ayrı katılıyorum canım. Olay çok çirkin! Bizlerde de suç var, blog yazılarını okumuyor değer vermiyoruz birbirimize

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Desteğin için teşekkür ederim. Her birimiz üzerimize düşeni yapsak hiç sorun kalmayacak aslında

      Sil
  2. Haklısınız keşke güncel tutabilsek.
    Çalışkanlığınızı azminizi tebrik ediyorum.

    YanıtlaSil
  3. kesinlikle katılıyorum. ben de elimden geleni yapacağım.

    YanıtlaSil
  4. Güzel gönüllü çalışkan arkadaşlarım benim.

    YanıtlaSil
  5. Ben de bu dönem güncel tutamayanlardanım maalesef. El emekleri -hobi ağırlıklı olduğundan günlük değil haftalık yayın yapıyor olsam da( son dönem öncesi) blog benim önceliğimdir.
    Attığınız doğru adımlardan dolayı teşekkürler blog adına emek veren herkese mutlaka tam destek benden:)
    Hemen bloguma da ekleyeceğim bu notu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepimizin dönem dönem yaşadığı bir durum bu çok normal. Önemli olan kasıt olmaması.
      Desteğiniz için çok teşekkür ederim:)

      Sil
  6. Tebrikler, yeni bir blogger olarak bu yazdıklarını sonuna kadar katılıyor ve sizi severek takip ediyorum...

    YanıtlaSil
  7. söylediğin paylaşımı okurken beynim döndü valla :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok garip, karışık ve iğrenç bir manzara değil mi?

      Sil
  8. Blogger dünyası ile yeni tanışanlardanım, daha yeni yeni blog yazılarımla tasarımlarımla uğraşıyorken meğer neler neler düşünüp yapanlar varmış gerçekten sahtekarlıkta çığır açmışız, yer mekan fark etmiyor :( Çok idealistsiniz, gıpta ettim ;) Biz yeniler de desteklerinizi bekleriz, takipteyim, bende beklerim, görüşmek üzere...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o halde hoşgeldiniz:)
      Güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim, elbette elimden ne gelirse... ziyaretinize de geleceğim.
      Sevgiler

      Sil
  9. o yazını da okumuştum zamanında hak vermiştim şimdi de sonuna kadar katılıyorum emeğe saygı şart kesinlikle..

    YanıtlaSil
  10. Merhaba, dediğiniz gibi emek veren blogger arkadaşlar bloglarının kalitesini bir hiç uğruna düşürmeyin. İnstagram hızlı dönüş sağlayan, kolay platform. Ama gel gelelim 2-3 satırdan fazla bilgi vermek için uygun değil ki ben dahil kimse uzun uzun yazılar görmek istemiyor. Kısa ve net. Daha fazla bilgi için gel bloguma, bu kadar basit. Bu ürün manyaklığını da ayrıca anlamış değilim. Özellikle şirketlerin sadece takipçi sayısına göre davranmaları da ayrı bir özensizlik. Madem veriyorsun, kime verdiğini bir zahmet araştır. Yada dilenir gibi kapını çalanlara verme. Bence biraz gururu olan blogcu bu şekilde davranmaz. Kendi paramlan zaten alıp deniyorum merak ettiklerimi, kamu ile paylaşıyorum. Bir şirket kendinden gönderirse, teşekkür edip denerim fikrimi söylerim. O kadar. Kusura bakma yorum uzun oldu ama konu beni etkiledi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Bu güzel ve açıklayıcı yorum için öncelikle teşekkür ediyorum.
      Keşke herkes sizin gibi düşünse. Yazık ki çirkin saldırılar da oluyor:)
      Ürün konusunda sizinle aynı fikirdeyim. Ancak bir etkinlik hazırlıyorsam firmaların kapısını çalarım o kadar. Etkinlikte bile geçiştirilen cevaplar, haddi aşan ifadeler veya sırf sponsor olmak için garip hediye tekliflerinde bulunan firmalara da asla taviz vermem. Firmaların eksikleri de çok dediğiniz gibi.
      Sevgiler

      Sil
  11. Her iki yazınızı baştan sona okudum. Muzdarip olduğunuz konu daha çok makyaj bloglarını ilgilendiriyor gibi. Lakin bu konuda kişisel blog yazarı olarak kullandığım hashtagler arasına sizin belirtmiş olduğunuz #bloglarasahipçıkalım #önceblog hashtaglerini kullanarak hem instagram hemde diğer sosyal medya araçlarından destek olmak isterim.

    Bununla beraber bu işin bilinde olan arkadaşların da aynı şekilde destek veren arkadaşlara desteklerini esirgememesini temenni ediyorum.

    Sevgi, Saygı ve Hürmetlerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüm bloglar için geçerli.
      Desteğiniz için teşekkür ediyorum.
      Sevgiler

      Sil
  12. Bloglarımıza çok emek veriyoruz. Bu çalışmalar umut verici. Emeklerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ciddi bir emek var. Çok teşekkür ederim:)

      Sil
  13. Öncelikle merhaba, size kesinlikle katilmadigimi belirterek başlayayım. Öncelikle bi kaç konuyu aydınlatayim. Zati halinizinde kullandığı üzere "blog" kelimesinin anlamı internet günlüğüdür. Blog yazarı olmak için herhangi bir vasifa sahip olmak gerekmemekle birlikte blogspot.com adlı kullanmış olduğunuz internet sitesininde bir sosyal paylaşım sitesi olduğunu söylemek isterim. Bunlara ek olarak "instablogger" dediğiniz olay ise adindan da aşikar olduğu üzere instagram üzerinden tutulan günlüktur. Ha keza ikisinde de resim ve yazı içerikli paylaşımlar mevut bunlar dahilinde ikisine de gösterilen özen eşittir. Amaç bir şey paylaşmaksa mecra farkını gozetip; insanları siniflandirip, günümüz deyişi ile öteki bir gruba dahil edip gruplastirmaya gitmek kimin haddinedir üzerinde uzunca kafa yorulması gerekmekte olan bir husustur. Bu işe profesyonel bir bakış açısı ile baktığımızda ise "ki eminim siz o açıdan bakiyorsunuzdur" bloggerligin alanları var yaşam, güzellik, yemek ve fazlası. Günlük tarzında tutulanlara bir sözüm olmamakla birlikte; insanlara önerilerde bulunulan bir blog yazarında bulunması gereken bir takım özellikler olmalı ki bunlar yazım kurallarından çok daha önce gelir. Bir güzellik blogu hepimizin bildiği üzere bir ürünün tanıtımını yapıp, insanlara bilgi vermekle meshuldur. İnsanlara bilgi vermek içinde çeşitli bilgi birikimine ek olarak bir eğitimden geçmek gerekir. Her cildi olanın cilt uzmanı olmayacağı gerçeği gibi.
    Bunlarla birlikte herhangi bir sertifa, belge, uzmanlık olmadan insanların kendi blogunda-gunlugunde , kişisel görüşlerini paylasmasinda da bir sakınca yoktur. Fakat sakınca arz eden husus herhangi bir uzmanlık alanı olmadan yazarlık yapılırken bir sosyal paylaşım alanında, farklı bir sosyal paylaşım alanlarındakileri aşağılamak sureti ile yapılan dislamalar ve ötekileştirmelerdir. "instagramin bloglarla tek ilişkisi takipcilerimizle iletişim sağlamaktır" genellemesi ise hayrete sayan bir meseledir. Bir sosyal medya hesabının neye kime ve hangi amaca hizmet edeceği mevzusu oldukça kişisel bir olayken bunu genellemeniz ve sınırlamaniz oldukça şaşırtıcı.
    Tüm bunlara ek olarak Bloggerlik bir iş değil bir hobidir. Anlamında da anlaşılacağı üzere internet üzerinden tutulan bir günlüktür ve güncel olup olmaması blog yazarligindan saf dışı edilmeye yeterli bir neden değildir.
    Alanında uzmanlaşmamıs, sadece deneyimi ile bir bilgi birikimine sahip olmuş bir kişi için bu sınırlamayı, yapılan genellemeyi iyi niyetinize veriyorum.
    Son olarak bir blogger sahteliğinden de nemalanıp, olayı kendinize mal etmenizi etik bulmuyorum. Bloglara sahip çıkalım çünkü instagram geçicidir olgusu sizi instagram gibi blog hesaplarının da geçici olduğu gerçeği ile yüzleşmenize engel olmakta, halı hazırda yapmış olduğunuz çekilisin para ile takipçi satın almaktan bir farkı olmadığını belirterek yazımı sonlandırmak isterim. Olayları proveke etmeden, insanları gruplara ayırmadan, aynı yeryüzünde yaşadığınız insanlarla aynı gökyüzüne bakmanız dileği ile.

    (bu yazının paylaşılmayacagini bilmeme rağmen belki dimaginizi biraz genişletmek umudu bana yeterli gelmekte, hoşçakalın)

    YanıtlaSil
  14. Blog yazmak gerçekten emek işi Hakkı'yla yapanlara sonsuz saygılar ki bunlardan biri de sizsiniz bende kısa süre önce başladım yazmaya iki çocuktan fırsat buldukça ama instagramdan da destekliyorum bu hareketinizi dilencilere biraz gurur firmalara ise biraz Özen diliyorum ��

    YanıtlaSil
  15. Haklılık yönü oldukça fazla olan bir yazı. Blog yazmak için belli bir birikim sahibi olmak gerekiyor. Bana belki kızacaksınız; her blog yazan da blog yazarı değil.
    İnstagram ortamı şaşırtıcı platform. Tüm sosyal medya mecraları gibi hızlı değişiyor. Kalıcı olabilmek kişilerin zevklerine hitap etmekten geçiyor. Takibe takip mekanizması işliyor.
    İki sene önce gittiğim bilişim medya seminerinde; insanların "video" önemsemeye başladığı anlatılmıştı. Artık, "youtuberlar"ı görüyoruz.
    Bir de ekonomistin gözünden değerlendirirsek: Her şeyin bir ömrü vardır. Bloglar da dönüşüm yaşıyor. İyi ya da kötü. Hepimiz yaşayarak göreceğiz.
    Tabi biz romantiklerdeniz. Klavyeye dokunduğumuz sürece yazacağız. Selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette değildir ama bunun için çabalayabilir, kendini geliştirebilir. Tabi amaçlar önemli bu noktada:)
      Ben blogların ölümsüz olduğunu düşünenlerdenim. Takibe takip mekanizmasını genelde yeniler yapıyor, benim de 3-4 blogda benzer yorumlarım vardır, ilk başladığım dönemde. Sonra düşündüm ne kadar çirkin göründüğünü.
      Evet klavyeye hükmedebildiğimiz kadar buradayız.
      Bu arada rica ederim neden kızayım? Karşıt fikirlerimizi böyle anlaşılır şekilde söyledikten sonra her türlü muhalefet olabiliriz:)

      Sil
  16. Merhaba cnm. blog sahibi olmam henüz 2yılı aştı ama yeni yeni nasıl devam ettirilir ne yapılır diye öğreniyorum elimden geldiğince paylaşılan postlara geçte olsa ulaşıyorum ..Yazdıklarının önemini anladım ve haklısın her şey dürüstlükten geçer ama malesef günümüzde maddiyat çıkar ön planda :( üzerime düşen görev olursa seve seve yetebildiğimce yapmaya hazırım .
    sevgi hiç birimizin yüreğinde eksilemeyip birlik beraberlik içinde olalım .Güzel ve adaletli günlerimiz olsun inş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel sözler bunlar. Desteğiniz için çok teşekkür ederim.
      İnşallah:)
      Sevgiler

      Sil
  17. Sadece olumlu yorumları paylaşmaniz düşük egonuzu nasıl tatmin ediyor keyifle izliyorum. Yazık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece bu post değil, hiç bir postta yorum ayırımı yapmam. Adsız geldiğinize göre niyetiniz farklı.
      Keyifli günleriniz olsun:)

      Sil
  18. canım yazına kesinlikle katılıyorum.Bende bu duruma karşılık http://beyazbegonvil.blogspot.com.tr/2015/10/bloglar-aras-paylasm-etkinligi.html böyle birşey düşündüm :) İpin ucunu bi yerden tutmak lazım :)

    YanıtlaSil
  19. Ben de yeni bir blogger olarak olması gerektiği gibi yapmaya çalışanlardanım.yeni başladığım için farkında olmadığım birsürü şey varmış.bu yüzden güzel etkinlik için teşekkür ediyorum

    YanıtlaSil
  20. Çok ilginç! Gerçi takipçi satın alma meselesini duyuyordum, ama bu kadar da hesaplı kitaplı katakulli çevirileceği aklıma gelmezdi doğrusu. Farkındalık oluşturan bir paylaşım olmuş Bloggerlarla ilgili. Yazılarım tavsiye üzerine olmasa da, teşekkürler yine de bir Blogger olarak kendi adıma. Ve de sevgiler tabii, olmazsa olmazım. ;) :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Desteğiniz için teşekkür ederim. Evet yazık ki bizleri de çok şaşırtan çirkin gelişmeler bunlar.
      Sevgiler benden:)

      Sil
  21. Güzel bir konuya değinmişsiniz dediğiniz gibi sosyal medya çoğaldıkça millet blogtan uzaklaşır oldu.Ama ben blogtaki sıcaklığı ve ilgiyi diğerlerinde göremiyorum.Ben instagram #bloglarasahipçıkalım #önceblog diye tag yapıp size destek olmak istiyorum bu durumu zaten hesabımdada paylaştım.Teşekkür ederim böyle yararlı yazınız için.Yolunuz açık olsun.

    YanıtlaSil
  22. Merhabalar! Ben bu konuda sizin gibi düşünmüyorum hiç! Tabiki bloğum ilk gözağrım ama instagramda gayet başarılı bence ve insanlar daha kolay kullanıyorlar! Tariflerle ilgili sorularının cevaplarını daha hızlı alıyorlar ve yorumuda kolaylıkla bırakabiliyorlar. Bende blogları güncellemeyi bırakmamalıyız diye düşünüyorum ama instagramıda yabana atmıyalım!!!Ben gayette memnunum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım anlatmak istediğimi yanlış anlamışsınız. Ben instagramın faydasız olduğundan bahsetmedim.
      İnstagram fazla kullanılmaya başladığından beri blogların ihmal edildiğini gördüm. Bir gün instagram da popülerliğini yitirdiğinde güncellenmemiş bir çok blog var olacak.
      İnstagram sadece aracı olarak kullanılmalı bloglar ihmal edilmemeli diyorum.
      Ayrıca ben de instagram kullanıyorum ama her zaman blogum ön planda. Yani #önceblog Sevgiler

      Sil
  23. Öncelikle merhaba, size kesinlikle katilmadigimi belirterek başlayayım. Öncelikle bi kaç konuyu aydınlatayim. Zati halinizinde kullandığı üzere "blog" kelimesinin anlamı internet günlüğüdür. Blog yazarı olmak için herhangi bir vasifa sahip olmak gerekmemekle birlikte blogspot.com adlı kullanmış olduğunuz internet sitesininde bir sosyal paylaşım sitesi olduğunu söylemek isterim. Bunlara ek olarak "instablogger" dediğiniz olay ise adindan da aşikar olduğu üzere instagram üzerinden tutulan günlüktur. Ha keza ikisinde de resim ve yazı içerikli paylaşımlar mevut bunlar dahilinde ikisine de gösterilen özen eşittir. Amaç bir şey paylaşmaksa mecra farkını gozetip; insanları siniflandirip, günümüz deyişi ile öteki bir gruba dahil edip gruplastirmaya gitmek kimin haddinedir üzerinde uzunca kafa yorulması gerekmekte olan bir husustur. Bu işe profesyonel bir bakış açısı ile baktığımızda ise "ki eminim siz o açıdan bakiyorsunuzdur" bloggerligin alanları var yaşam, güzellik, yemek ve fazlası. Günlük tarzında tutulanlara bir sözüm olmamakla birlikte; insanlara önerilerde bulunulan bir blog yazarında bulunması gereken bir takım özellikler olmalı ki bunlar yazım kurallarından çok daha önce gelir. Bir güzellik blogu hepimizin bildiği üzere bir ürünün tanıtımını yapıp, insanlara bilgi vermekle meshuldur. İnsanlara bilgi vermek içinde çeşitli bilgi birikimine ek olarak bir eğitimden geçmek gerekir. Her cildi olanın cilt uzmanı olmayacağı gerçeği gibi.
    Bunlarla birlikte herhangi bir sertifa, belge, uzmanlık olmadan insanların kendi blogunda-gunlugunde , kişisel görüşlerini paylasmasinda da bir sakınca yoktur. Fakat sakınca arz eden husus herhangi bir uzmanlık alanı olmadan yazarlık yapılırken bir sosyal paylaşım alanında, farklı bir sosyal paylaşım alanlarındakileri aşağılamak sureti ile yapılan dislamalar ve ötekileştirmelerdir. "instagramin bloglarla tek ilişkisi takipcilerimizle iletişim sağlamaktır" genellemesi ise hayrete sayan bir meseledir. Bir sosyal medya hesabının neye kime ve hangi amaca hizmet edeceği mevzusu oldukça kişisel bir olayken bunu genellemeniz ve sınırlamaniz oldukça şaşırtıcı.
    Tüm bunlara ek olarak Bloggerlik bir iş değil bir hobidir. Anlamında da anlaşılacağı üzere internet üzerinden tutulan bir günlüktür ve güncel olup olmaması blog yazarligindan saf dışı edilmeye yeterli bir neden değildir.
    Alanında uzmanlaşmamıs, sadece deneyimi ile bir bilgi birikimine sahip olmuş bir kişi için bu sınırlamayı, yapılan genellemeyi iyi niyetinize veriyorum.
    Son olarak bir blogger sahteliğinden de nemalanıp, olayı kendinize mal etmenizi etik bulmuyorum. Bloglara sahip çıkalım çünkü instagram geçicidir olgusu sizi instagram gibi blog hesaplarının da geçici olduğu gerçeği ile yüzleşmenize engel olmakta, halı hazırda yapmış olduğunuz çekilisin para ile takipçi satın almaktan bir farkı olmadığını belirterek yazımı sonlandırmak isterim. Olayları proveke etmeden, insanları gruplara ayırmadan, aynı yeryüzünde yaşadığınız insanlarla aynı gökyüzüne bakmanız dileği ile.

    (bu yazının paylaşılmayacagini bilmeme rağmen belki dimaginizi biraz genişletmek umudu bana yeterli gelmekte, hoşçakalın)

    YanıtlaSil
  24. Blogger ve instabloggerı aynı gördüğünüze göre diğer yazılarınıza cevap vermemin hiç bir anlamı yok. Adınızla yorum yaparsanız en azından mail atarsanız konuşuruz yine de. Ancak bu şekilde yel değirmeni ile muhatap olduğumu düşünüyorum:)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Isimsìz yorum yazilinca insan kiminle muhatap oldugunu bilemiyor. Burada bir dr düzeltme yapayim blog kelimesinin anlami not defteridir günlük degil kelime anlami ile konusacaksak. Ben de instagrami çon kullaniyorum ama blogumun yerini tutamaz. Bloga giren insanlar kategorilere göre belirli yazilara ulasabiliyorlar.

      Sil
  25. Bloglarımız çok özel diğer mecraların aklımızı karıştırmasına izin vermemeliyiz her şey abartılmadan kullanılabilir ama bizim asıl varolmamızı sağlayan bloglarımız hiç ihmale gelmiyor sonra okunma oranı düşer,yorumlar biter,alexa seviyesi düşer ve o kadar emek boşa gidersonra toparlamaya çalışırız ama çok zor oluyor gerçekten önce blog arkadaşlar unutmayalım:))

    YanıtlaSil