Ana Sayfa » , , , , , » Halloween! Bu Bayram Bizim mi?

Halloween! Bu Bayram Bizim mi?








Merhaba Arkadaşlar;

Gün boyunca facebook, instagram twitter gibi paylaşım platformlarında Halloween yani cadılar bayramı ile ilgili paylaşımlar gördüm. Paylaşmak bir yana evlerini süslemiş insanlar masalar hazırlamış kutlama yapıyor.

Halloween'in yani cadılar bayramının ne olduğunu nereden geldiğini kimlere ait olduğunu biliyorlar mı acaba yoksa sadece özenti mi? Bilmeyenler için anlatayım. 
Batı ülkelerinin kutladığı bir bayramdır Halloween. Her yıl 31 Ekim de kutlanır. Amerika da dev boyutta kutlamalar yapılır. Amerikan kültürü ile batı ülkelerine yayıldığı söylenir. İsmi ise Azizler Günü'nün Arifesi kavramından oluşturulmuş kısaltılarak. Nasıl mı kutluyorlar? Korku filmleri izliyorlar, perili olduğuna inanılan evlere gezi düzenliyorlar, Çocuklar ürkütücü kıyafetler giyip kapı kapı dolaşıyorlar meyve şeker ve başka hediyeler topluyorlar. Böyle abuk bir kutlama şekli.

Şimdi tüm bunların müslümanlıkla, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmakla ne alakası var?
Bugün Halloween kutlayan birine bunları sözle anlattığımda bana aynen şu soruyu sordu "yeni yıl kutlaması da bize ait değil neden kutluyorsun?" bu kadar boş bir arkadaşım olduğu için utandım. Ben de noel kutlamadığımı, gelen yeni yılı karşılayıp kutladığımı söyledim.. 

Şimdi; bizim çok güzel, çok özel, çok kutsal tarihleri araştırıldığında dolu dolu olan milli ve dini bayramlarımız var. Acaba bugün kutlama yapanlar 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda ne yaptı?

Etik değerler benim için çok önemli, saygı çok önemli ve tabi sadakat. Halloween kutlayanların samimiyeti konusunda siz karar verin şu saydıklarımdan hangisi mevcut? 

Muhakkak bu konu ile ilgili bir azınlık bana tepki gösterecek, biliyorum ama bunları şahsi blogumda yazmasaydım bahsettiğim samimiyete ben uymamış olurdum.

Ben de böyle biriyim işte, kendi doğrularımı risk gözetmeden paylaşırım:)
Sevgiler









"Halloween! Bu Bayram Bizim mi?" için 23 yorum:

  1. Çoğunluğumuz dini bayramlarını milli bayramlarını bile hakkıyla kutlamazken halloween kutlamak tabiki tuhaf,
    Gün içinde benimde paylaşımlarım oldu ama ben işin görsel kısmı olan makyajıyla ilgiliydim çünkü makyajlar o kadar beceri işiydi ki bazılarına ağzı açık baktım yani o ayrı resmen bir ressam edasında çalışanlar sanki bir heykel işler gibi işleyenler mi dersin o kadar gerçekçi efekt makyajlar vardı ki el becerilerini tebrik ediyorum gerisi benim için lüzumsuz :)) yani eğlence kısmını çünkü bende o kısmını abuk buluyorum :))
    Allah akıl fikir versin ne diyim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birbirini korkutarak kutlama yapanları çok normal bulmuyorum:)

      Sil
  2. instagram paylaşımlarını görünce benim de aklımda aynı şeyler geçti. tabii ki insanların kendi tercihi ama bizim kültürümüzde olmayan bir günün bu kadar kabul görmesi çok üzücü... bu günü başka kültürlere kabul ettirebilenleri de tebrik etmek lazım!

    YanıtlaSil
  3. bu hesaba göre sevgililer günü, anneler günü, babalar günü falan da kutlanmamalı oysa kutlanıyor eğlence amaçlı yapıldığı için bu tür kutlamalarda sakınca görmüyorum kimin hangi bayramı kutladığı tamamen kendi tercihi zaten bence..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahsettiğiniz özel günleri Hallowen ile aynı yerde göremedim. Bizden bir örnek vermek gerekirse, Yerli Malları Haftası'nı 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı ile aynı yerde göremedigim gibi.
      Elbette kendi tercihleri, yazdıklarım da benim.
      Sevgiler

      Sil
  4. Toplum olarak ne yazık ki abartmayı ne kadar çok seviyoruz. Kendi adıma kapitalist ve tüketim toplumu dayatması olarak gördüğüm anneler,babalar,sevgililer vs günü gibi günleri de kutlamayan biri olarak , ki bu günler hollowen ile kıyaslayınca manalı kalıyor, bu kopya ve özenti kutlamalar çok saçma geliyor bana. Hala noel ve yılbaşı ayrımı bile yapamıyor oluşumuz apayrı bir cehalet ya o da ayrı bir yazı konusu olur.

    YanıtlaSil
  5. Sevgili hüzünsarisi ben de konuyu bir yazi icin arastirmistim ve okuduklarimda halloween in avrupa ve anadolu da yasamis olan keltler tarafindan yazin sonu ve ölüler bayrami olarak kutlandigini yaziliydi. Direkt olarak bir Türk adeti olmasa da Anadolu da yasamis olan bir halka ait. Illa kutlanmasi sart degil tabii bugünkü hali biraz ticari.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu duymamıştım, bilgi için teşekkür ederim:)

      Sil
  6. kesinlikle bir çok kutlama özel günde olduğu gibi günümüzdeki maksat ticari bu ayrı bir konu Ama kutlayanlardaki özentilik ise apayrı bir konu çok güzel dile getirmişsin kesinlikle katılıyorum sana.Bazı şeyleri paylaşmak ve etkileşimde olmak tabiki güzeldir ama benliğimizi kaybetmek kendi kültürümüzden ödün vermek de bir o kadar acı verici...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben o özentilik kısmındayım. Kendi değerlerimize sahip çıkalım derdindeyim.

      Sil
  7. Cadılar bayramini ticari anlamda pazar olarak görenler bu işin peşini bırakmaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ticari kısmı evet rahatsız edici ancak bu bahsedilen bayramı ülkemizde gelenekselleştirmek isteyenleri görmek facia bana göre

      Sil
  8. Sevgili Zülal' e katılıyorum hem de ıcığını bile çıkarırlar. bebek doğum partilerine baksana:))
    Şu korku,kılık kıyafet faslını çıkarırsan benzer bir adet ülkemizde de var .Bir blog arkadaşımız yazmıştı ama aradım bulamadım yazıyı şimdi:)) Ege den bir yerdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neler oluyor bize böyle bilemedim Hatice Hanım

      Sil
    2. Bu sene oldukca cogalmis kutlayan diye gozlemledim anlamini bilerek mi kutluyorlar o bilinmez ama daha cok ozenti diye dusunuyorum .Bizim bu kadar bayramlarimiz varken.Tabiiki bu ndan gene birilerine ticari kazanc.Bu kadar meraklisi varken.

      Sil
  9. Ben görsel olarak küçüklüğümden beri sevmişimdir hani o balkabaklarını oyup içini aydınlatmalarını falan ama bunu gitgide türklerin benimsemesini sevemedim bir türlü :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ever canım, çocukken hoş geliyor da dediğin gibi yerleşince milli bayram haline geliyor:)

      Sil