Kozmetik Ürün İncelemesi Nasıl Yapılır?

urun-incelemesi-nasil-yapilir
Fotoğraf alıntıdır



Merhaba
Uzun zamandır yazmak istediğim Kozmetik ürün incelemesi nasıl yapılır konusundan bahsetmek istedim sizlere. Bu yazıyı yeni blog açmak isteyenlerin soruları üzerine geliştirerek yazıyorum. Sadece blog sahibi değil okuyucular da bilmeli ona göre takiplerini ve değerlendirmelerini yapmalı diye düşünüyorum. Çok detaya girersem sayfalar sürer ama ana başlıklar halinde ürünleri ve nasıl incelenmesi gerektiğini anlatacağım. Burada da söylüyorum, ben bu konuda otorite değilim. Çok iyi de makyaj yapamam ama 26 yılın vermiş olduğu tecrübeye dayanarak kozmetik ürünü incelemesi hakkında yazacaklarımın faydalı olacağını düşünüyorum.
Başlayalım. 
Öncelikle olması gereken ortak önemli detayları yazayım. Kozmetik ürünleri yazarken şu iki tanımı tamamen unutmamız lazım. 
1-Koşun alın muhteşem birşey
İyi de senin cildin yağlı ve bu ürünü sevdin benim cildim kuru ya seninle aynı fikirde olmazsam? Sen kırmızı ruj seviyorsun ben mor seviyorum neden koşup alayım? Sen kirpiklerinin uzamasını istiyorsun ben kıvrılmasını istiyorum neden koşup alayım? Sen ürünü anlat kararını ben vereyim! Olur mu?
2-Asla bu ürünü almayın hiç sevmedim!
Belki de senin cildine iyi gelmedi, saç tipine uygun değildi bana uygun olabilir. Belki senin bir maskaradan beklentini karşılamadı ama benim beklentim farklı. Belki sen kullanmayı bilemedin ben başarabilirim!

Arkadaşlar bir önemli husus şu; özellikle saç ve cilt bakım ürünleri düzenli ve uzun süreli kullanım olmadan yaptığınız değerlendirme okuyucuyu yanıltabilir. Saç dökülmesine karşı bir ürünü üç kere kullanıp sonuç yazamazsınız. Cilt bakımında da leke yok etmeyi vaat eden bir ürünü bir hafta kullanarak yazamazsınız. Bunlar uzun süreli ve düzenli kullanılması gereken ürünler. Eğer bunu yapmazsanız çok kötü bir ürünü göklere çıkarmış iyi bir ürünü de yerin dibine sokmuş olma ihtimaliniz fazla olur. Böyle olunca da dediğim gibi hem tüketiciyi yanıltmış, hem de marka hakkında ürün hakkında bir yükümlülük alırsınız. 
Ürün içeriklerine bakalım, bilgi sahibi olalım. Çok detay bilmemize gerek yok ama bazı bileşenler ciddi zarar. En azından bunları araştırıp öğrenelim ve yazısını yazdığımız ürün içinde var mı yok mu belirtelim kararı yine tüketici versin. 'Bunun içinde paraben var sakın almayın' demek yerine paraben olduğunu belirtip, zararlarına biraz dokunmak yeterli. Herkes kendinden sorumlu. Eğer bir boşluk bulursam benzer içerikler konusunda da bir yazı hazırlamak istiyorum.

Cilt ve Saç Bakım Ürünleri
Ürünün ambalajı, boyutundan ve fiyatından bahsedilmeli. Kıvamı duruşu yazılmalı. Vaatleri yazılmalı. Vaatleri yerine getiriyor mu? Herhangi bir irritasyona sebep oldu mu? Bunlar da yazılmalı. Ve tabi ki bu gibi ürünlerde kendi cilt tipinizi (saç tipinizi) muhakkak belirtmelisiniz. Kuru cilde iyi gelmeyen bir ürün yağlı cilt sahipleri tarafından sevilebilir. 

Renkli Kozmetik Ürünleri
Burada da boyut, ambalaj tanıtımı, vaatleri belirtilmeli. Fotoğraflar mükün olduğunca net çekilmeli. Bazı bloglarda ve instagram hesaplarında gördüğüm bir hatayı hemen yazayım. Tanıtılan bir ruj ve istedikleri gibi olsun diye programla oynuyorlar dolayısı ile renk tamamen başka duruyor. Geçenlerde yazısını yazdığım Pastel 18 numaralı rujun birisinde bildiğiniz açık mavi olduğunu gördüm. Dudak rengine göre bir iki ton değişebilir renk rujlarda ama koyu mavi açık mavi olmaz bu okuyucuyu yanıltır. Bu sebeple renkli kozmetik ürünlerinde renkle oynamak büyük hata, yanıltır. Ürünleri kullanım alanlarında gösteremiyorsak bile elimizin üzerinde rengini yine olabildiğince net çekmeliyiz. Birebir yaşadığım bir örnek; bir ruj aynı marka aynı renk bende 8 saat kaldı arkadaşımda 3.saat silinmeye başladı. Bu bile değişebiliyor.

Tırnak Ürünleri
Oje yazarken de fırça yapısı ve boyutu belirtilmeli. Sürüm kolaylığı oje yapısı belirtilmeli. Kalıcılığı gözlemlenmeli. Kapatıcılığı belirtilmeli. Çıkarma işleminde renklerin bulaşması vs gibi detaylar gözlemlenmeli.
Asetonalarda ise tırnakları kurutma veya nemlendirme özellikleri muhakkak gözlemlenmeli. Renklere göre çıkarma performansı incelenmeli yazılmalı. Yine ambalaj ve boyut anlatılmalı. Tırnak bakım onarım ürünlerinin de uzun süreli kullanımı şart.

Belirtmek istediğim son nokta ise blogger-marka ilişkisi. Ürünü başarısız bir markayı göklere çıkarmayın ilişkiniz bozulmasın diye. Kendimden bir örnek vereyim. Bir cilt bakım markası bana bir set gönderdi ve özellikle göz çevresi kremi bende sorun oluşturdu. Ben de bunu blogda yazdım. pahalı bir marka ve ben bana güvenerek takip eden insanlara doğruyu söylemekle mükellefim. Olduğu gibi yazdım. Marka ajansından mail geldi acilen yazımı revize etmem istendi. Nasıl yani? Okuyucuyu mu kandıracağım? Asla dedim! Bu mail trafiği sırasında eşim de yanımdaydı sakın kaldırma dava açsınlar biz de gözlerin için gidip rapor alalım dedi. Olay bu boyuta geldi. Kaldırmadım yazı hala durur.
Bir örümcek ağı kremi satan marka yazdı bana dener misiniz diye. Tabi ama sonuç neyse onu yazarım dedim. Benden revize etmemi güzel yazmamı beklememelerini istedim. Bir daha dönüş yapmadılar:) Örümcek ağı kremi deneyemedim ama gururla anlatacak bir deneyime daha sahip oldum. 
Markalar benim için önemli ama takipçinin güveni daha önemli. Bana güvenen takipçim olmazsa markalar hiç olmaz.
Ben, bana gelen DM ve mailleri paylaşamıyorum tarzım değil ama o mesajlar bana yetiyor. Kötü olanları paylaşıyorum tabi:))

Şimdilik aklıma gelenleri sizlerle paylaştım umarım yeni blog yazacaklara ve okuyucuların nasıl gözlem yapacaklarına dair faydalı olmuştur. 
Benim atladığım sizlerin vurgulamak istediği yerler varsa yazın lütfen, benim de sonradan aklıma gelirse güncelleme yaparım.
Yeni bir yazıda görüşmek üzere
Sevgiler






"Kozmetik Ürün İncelemesi Nasıl Yapılır?" için 18 yorum:

  1. Kesinlikle katılıyorum. Kozmetik, bakım ürünleri hakkında yazı yazmak kolay gibi görünen ama büyük sorumluluk gerektiren bir iş bence. Örneğin ben yapamam diye düşünüyorum. Çünkü senin de dediğin gibi benim beğendiğim bir ürün başka birine yan etki, alerji vs. gibi bir şey yaparsa, ben bu sorumluluğu alamam. Bu yazıyı kozmetik, ürün tanıtan tüm bloglar okumalı diye düşünüyorum. Emeğine sağlık ❤️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten büyük sorumluluk.
      Çok teşekkür ederim:)

      Sil
  2. birçok kişinin yararlanacağı çok güzel bir yazı olmuş Nihal Hanım, kaleminize sağlık, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  3. Emeğinize sağlık Nihal Hanımcım inanılmaz güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş. Sanki blogger ve instabloggerlar arasındaki farkı da daha iyi göstermiş gibi... Umarım tüm bloggerlar bu tavsiyelere uyar ve vicdanlarını markaların hediyelerinden daha üstün tutarak yazılarını yazarlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. İçlerinde çok bilmiş olanlar var, onlar bu yazıyı sevmemiştir ama dilerim faydalananlar olmuştur:)

      Sil
  4. Çok yararlı olmuş ablam , ellerine sağlık güzel yazı için :)

    YanıtlaSil
  5. YaInıza bayıldım tebrikler 👍🏻

    YanıtlaSil
  6. Çok çok yararlı ve güzel bir yazı olmuş emeğinize sağlık 😙😇

    YanıtlaSil
  7. Çok güzel ve açıklayıcı olmuş ben de hep diyorum bana iyi gelmeyen başkasına gelebilir ve her ürün herkese olacak diye bir şart yok o sana alerji yapan marka bana nasıl iyi geldi biliyorsun hala kullanıyorum mühim olan eksi ve artı yönlerini tanıtıp kararı okuyucuya bırakmak 😊 Bir de hakikaten şampuan göz kremi leke kremi gibi ürünleri 3-5 sefer kullanıp yazmıyorlar mı ona çok şaşırıyorum işte bilinçli okuyucu bunun farkını gayet net anlıyordur da onlar farkında değil 😉

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim canım. Elbette öyle onu anlatmaya çalıştım çünkü benzer çok yorum gördüm. Sakın alma, koş git al gibi. Aynen öyle de bir durum yaşadık biz.
      3 günde nemlendiriciyi yazamazken leke kremi yazıyorlar saç dökülmesine karşı ürünler yazıyorlar. Hem okuyucuya yazık hem markaya yazık.
      Ve evet bir süre sonra okuyucu herşeyi farkediyor:)

      Sil
  8. Üzerinde durulması gereken önemli bir konuya değinmişsiniz, gerçekten tebrik ediyorum :) Ürün yorumları çok kolay gibi gözükse de düzenli olarak belli bir süre kullanılmalı ve o şekilde yorumlanmalı diye düşünüyorum. Emeğinize sağlık <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum.
      Elbette zaman ve sorumluluk bilinci çok önemli.

      Sil
  9. Ellerine saglik, ne zaman sorum olsa bana cevap verdigin icin ayrica tesekkür ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.
      Samimi insanların sorularına yanıt vermeyi ben görev biliyorum. Kalemin daim olsun Deneyen Bayan:)

      Sil