Sosyal Medyada Çekiliş Sorunsalı



Merhaba

Sosyal medya dipsiz bir kuyu aslında değil mi? Hayatımıza girdiği andan beri hızla bişeyler değişti, her anlamda. Ama bugün burada sosyal medyada yapılan çekilişlerden bahsedeceim. Hatta bazı şeyleri ilk defa burada söyleyeceğim. Hem zamanında çekilişlere katılmış, hem de defalarca çekiliş düzenlemiş biri olarak her iki taraftan da yorumlarım olacak. 
Öncelikle bilmenizde fayda var, ben yapı olarak emin olmadığım şeyleri dile getirmem, kaleme almam. O sebeple yazdıklarım net gözlemlerimdir.

Şimdi başlayalım, sosyal medyada yapılan çekilişlere hem çekilişi düzenleyenlerin hem de katılanların bilinçli yaptıkları hatalara.

Çekilişe Katılan
Son yaptığım Hc Hair çekilişinden örnek versem yeterince açıklayıcı olur sanırım. 22 gün gibi sürdü bu çekiliş. Hüzün Sarısı Blog sayfamda, instagram hesabımda ve snapchat hesabımda (huzunsarisi) aynı anda başladık. Katılımları mümkün olduğu kadar günlük kaydederim, çekiliş listesine kontrol ederek alırım. Bu defa bazı aksilikler sebebi ile son 10 gün birikti. 10 günlük katılımı bir gece sabaha kadar oturup kontrol ettim ve gördüklerim beni bile şaşırttı. Beni bile diyorum, çünkü defalarca benzer hadiselere denk gelmiştim. Ama bu defa abartmışlardı. Nasıl mı?
Hatun kişi instagramdan katılmış. Diyelim ki adı Ayşe. Hesaplar şöyle aysekldj, ayselşkd, dhfhayse, shdayse vs. Aynı kişi defalarca katılmış ve profilleri aynı çekilişlerle dolu. Facebook ta bikaç gün ara ile yeni katılıyormuş gibi yorum yapıp görseli paylaşmış. Bir kişiden bahsetmiyorum. Bunun yanı sıra bugüne kadar takipçim olup hiç bir paylaşımımı beğenmeyen kişiler deli gibi geriye dönük paylaşımları beğenmeye ve profillerinde paylaşmaya başladılar. Ben takipçilerimin hareketlerini çok iyi gözlemlerim. Yani paylaşımı yapıp çekilmem. Sırf beğeni ve yorumları görmek için ayrıca zaman harcarım. Ve biliyorsunuz artık, ara ara çat diye isim açıklar 'şu kişiye yakın takibinden dolayı paket göndermek istiyorum'derim. Ve bu sonradan coşan arkadaşları da biliyorum ama asla amaçlarına ulaşamazlar benim yaptığım çekilişlerde. 
Bir de çekilişte adı çıkmadıysa takibi bırakanlar var. Onlar da itina ile engelleniyor tarafımdan.
Şimdi bir kişi farklı isimlerle defalarca katılmış ise o sadece 1 isimle listeye alınır. Benim paylaşımlarımı normalde beğenmiyorsanız, çekiliş zamanı beğenmeniz zaman harcamanız size bir artı kazandırmaz çünkü ben torpille çekiliş yapmıyorum. 
Bir de sosyal medyasını yürüttüğüm markalardan birine bir kadın mesaj yazdı, tabi muhatabının ben olduğumdan habersiz. Hala da çoğu kimse bilmez nerelerde karşılarına çıktığımı, çıkacağımı. Mesajda diyor ki 'benim sayfam çok kalabalık, ben çekilişinizi sürekli paylaşayım hediyeyi bana verin' cami duvarında hacet giderdiğinden haberi yok tabi:)  Ve bu kadını ben kampanyalara katıldığı için tanıyorum yaklaşık 50 yaşlarında bir kadındı, artık ortalarda yok. Kısa süreli bir şok yaşamıştım o mesajla.

Çekiliş Yapan Marka
Özellikle kurumsal olmayan ve bu şekilde davrandıkları sürece asla olamayacak olan markalar. Kendi çalışanlarının isimlerine hediyeyi çıkaran mı dersiniz, çekilişi yapıp son gün iptal eden mi dersiniz herşey var. İsim vermekten hiç çekinmem Dardanel Ton bir yarışma yaptı. Yorumu en çok beğeni alan bir kişiye ve onun seçtiği bikaç kişiye paket gönderecek. Herkes katıldı yorumlarını beğenmeleri için arkadaşlarından rica ediyorlar. Aradan birkaç kişi birden 4 bin 5 bin gibi beğeni aldı bu mümkün değil normalde. Otolike yapıyorlar, yani otomatik beğeni. Katılan arkadaşlar markaya yazdı bunu ama birşey değişmedi sahtekar şahıslar paketleri kazandı. Aynı sistem bir yarışma daha yaptı marka ve yine aynı isimler farklı hesaplarla katıldılar, bu defa 10 binleri buldu beğeni sayıları. Normal yarışmayı geçtik otomatik sistem yarışmaya başladı. Artık ben dayanamadım insanların mücadelesini görünce, buna nasıl göz yumuyorsunuz dedim ekran görüntüleri ile. Gerekli kontroller yapılıyor gibi bir cevap geldi. Ama o hafta da sahteciler kazandı. Diyeceğim o ki markanın umurunda olmuyor vereceği hediyeyi biliyor veriyor hepsi bu. 

Çekilişe Aracı Olan Sayfalar Bloglar
Yukarıda bahsettiğim sosyal medya hesaplarını yürütürken çok fazla çekiliş teklifi geldi. Zaten çekilişleri farketmem de böyle olmuştu. Facebook sayfası var kişinin veya blogu, Mesaj yazıyor bana bir krem, takipçime bir krem çekiliş yapalım sayfanızın beğenisini çoğlatalım şeklinde. Olur yapalım diyorum. Tabi karşılarındakinin Nihal olduğundan habersizler yine. Çekilişi yapıyoruz, ısrarla sonucu kendi belirlemek istiyor, peki diyorum. Sonuç açıklanıyor. Çok sonra öğreniyorum ki takipçime dediği hediyeyi de farklı bir hesabına katılarak kendi almış. Bir başkasına diyorum ki, çekilişi yapalım size şu ürünü göndereyim diyorum, olmaz diğer diğerini isterim:)) Yeniden çekiliş teklifi ile geliyor yine tamam diyorum  'bana ne ürün göndereceksiniz' diyor. Bir önceki çekilişte göndermiştim diyorum, ısrar ediyor. Bu insanlar şimdi bu yazdıklarımı okuyorlarsa ne düşünüyorlar bilmiyorum.
Şunu söyleyeyim arkadaşlar; blogumda ve instagram hesabımda yapmış olduğum hiç bir çekiliş için hediye talep etmedim. Bu anlamda çalıştığı markalar belli Kliksa, Hc Hair, Freschex. Buyursunlar söylesinler. Hele ki ikinci üçüncü çekiliş olacak ben yine ürün talep edicem bu mümkün değil. Kişilikler farklı tabi. 
Bir dönem Ar Yıldız markası bir çok blog ve sayfa ile çekiliş çalışması yaptı. O dönem bana bir yazışmalar geldi ki gözlerime inanamadım. İki blogger konuşuyor "ben cezve takımını sana çıkartayım sen de bana çaydanlığı çıkar" size de selam olsun,pabucumun bloggerları:)

Bir de bazı bloggerlar ve markalar çekiliş şartlarına şunu ekliyorlar "çekiliş hesapları katılamaz" pardon ama neden katılamaz. Onlar da  birey ve onlar da alışveriş yapıyor. Mesela ben çekilişlere katıldığım dönemde o markalardan çok alışveriş yaptım. Bir de çekiliş hesapları katılamaz diye not yazan bloggerların profillerinden 3 fotoğraftan birinin çekiliş fotoğrafı olması ayrı dram:)

Aslında sayfalarca yazabilirim bu konu üzerinde ama fazla vaktinizi almak istemiyorum. Bu yazıdaki amaca gelince:
Çekiliş düzenliyorsanız adil olun, insanların emek ve umutlarını çalmayın. Kendi hesaplarınıza hediye çıkaracağınız belli ama o kadar insana umut veriyorsanız hesabını bu dünyada olmasa da öbür tarafta ödersiniz. Kul hakkı başka bişey.
Çekilişe katılıyorsanız 20 hesapla katılmanıza gerek yok, şansınızı 20 ye katlamak için kaç emeği çaldığınızı biliyor musunuz?

Sevgiler


"Sosyal Medyada Çekiliş Sorunsalı" için 92 yorum:

  1. cezve çaydanlık olayına güldüm :) ama rezilliklerine , blogların adını karaladıkları icin üzüldüm yazınız süper olmuş elinize sağlık umarım kampanya camiasındaki herkes okur ve üzerine alınması gereken yerleri alır hayırlı akşamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:) tanumayanlara kendilerini öyle büyük gösteriyorlar ki... Sözde blogger:)

      Sil
  2. Kalemine saglik az bile yazmissin ...daha ne rezillikler var

    YanıtlaSil
  3. Kesinlikle çok güzel anlatmışsınız umarım yazınızı bir çok kişi okur ve çıkartması gereken dersı cıkartır.

    YanıtlaSil
  4. Harika tespitler tebrik ederim

    YanıtlaSil
  5. Kaleminize sağlık, daha söyleyecek bir şey bulamıyorum. Siz çok açık anlatmışsınız. Birilerinin ders çıkartmasıni dilerim.

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel bir yazı olmuş. Ben büyük bir yayınevinin çekilişini kazandım ve kazandığım kitap gonderilmedi. Defalarca sosyal medyadan , DM olarak mesaj attım fakat cevap vermediler. Ben de bazen blogumda , instagramda çekiliş yapıyorum . Haksizlik olacak ya da yanlış görmüş olabilirim diye defalarca kontrol ediyorum. Çekiliş yapmak aslında büyük bir sorumluluk ve herkese göre değil . Sevgiler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle. Geçiştirilecek bir durum değil.
      Çok teşekkür ederim:)

      Sil
  7. Ne kadar güzel bir yazı olmuş. Herkes sanıyor ki 20 tane hesap acıyım mutlaka bana çıkar. Hadi çıktı diyelim. E sen insanları kandırıyorsun? O kadar kişi katılıyor, hepsi merakla sonucu bekliyor. Şimdi belki bunu anlayamazlar ama kul hakkı kadar kötü birşey yok. Dediklerine harfi harfine katılıyorum ablacım

    YanıtlaSil
  8. Bu çekiliş olaylarındaki haksızlığı ve yüzsüzlüğü ben de instagram hesabımda çekiliş duzenleyince farkettim ki ufacık birsey için yedikleri haktan haberleri yok!

    Bedava mezar bulsalar girecek olan insanlara dönüşmüşler!

    Ben yaptığım çekilişte tum kontrolleri en son yapiyorum ki hic kimseye haksızlık olmasın.çünkü yuzlerce kişi katılıyor ve bir A kişisi ilk gun katıldı ve ben onu listeye eklediysem 4. 5. Gün o kisi tekrar katildiginda adını hatirlamayip tekrar yazma gibi bir durum olmasın.saatlerimi buna ayırıp dikkat ederken insanların bu kadar kolay hak yemesi ne kadar da acı...

    Ücreti hic önemli değil 1000liralık bile olsa bir hediye için bunu nasıl yaparlar aklım almıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte o bedavacılar yüzünden bu çekilişlere katılan herkes lekeleniyor.

      Sil
  9. Yazını zevkle okudum,yıllarca önce blog sahiplerinin körler sağırlar birbirini ağırlar sistemiyle çalıştığını keşfettiğimde, blog çekilişlerine katılmayı bırakmış ve çok yakın zamanda çekilişlerine katılım yapacak kişi bulamayacakları konusunda uyarmıştım, güvendiğim 2 ya da 3 kişi dışında blog katılımı yapmıyorum,ama şu da bir gerçek ki, bu kampanya camiasında kirlenmeyen hileye bulaşmayan kalmadı,isteyerek ya da istemeyerek,fırsatını bulunca,otolikecılara göz yuman firmaları görünce,hırsla, kızgınlıkla,herkes bir şekilde kirlendi, azı var çoğu var,benim gözlemleyip güldüklerim var, sözüm meclisten dışarı,en kral hileciler,adalet diye ulu orta bağırıp,milleti en çok eleştirenler,hepimiz az ya da çok kirliyiz,bu işlere bulaştığımız gün hırsometremiz çalışmaya başladı,güzel yazılarının devamını bekliyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen benden daha iyi biliyorsun işte durumları.
      Evet o dümencileri de biliyorum, onlar da kendilerini biliyor.
      Çok teşekkür ederim:)

      Sil
  10. ağzınıza sağlık
    3 çekiliş yaptım hepsi kendi imkanlarımla ama güvenip hiçbir firmanın çekilişine ortak olamadım.
    çünkü ben bildiğimiz bütün listeleri tek tek yazıp üstüne kişilere güven sağlamak adına listeleri yayınlayıp birde ismi olmayan veya eksikliği varsa uyardım ve bu çok ciddi sorun.
    ben bu yüzden artık çekiliş değilde gönlümden gçen kişi veya kişilere bütçem elverdiğinde bişeyler yapıyorum sanki bu benim vicdanen daha rahat olmamı sağlıyor. bu sayede çekiliş için değilde gerçekten benimle yaptıklarımla yakından ilgilenen biri veya birilerini mutlu etme keyfini yaşıyorum
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her markanın her çekiliş teklifini kabul etmiyorum. Yani ben bir kişiye krem için blogumda post, ig hesabımda fotoğraf ayıramam.yapan da kendi bilir çünkü kendi platformu. Ama markalara bir krem için yalvarıp ben bloggerım demeyecek.
      Bundan sonra da çekiliş yaparsam yine, ya çok kazananlı veya özel bir hediyesi olursa yaparım. Veya hiç yapmam. Markayı memnun ederken takipçimi de mutlu etmeliyim.
      Sevgiler benden.

      Sil
  11. Çekilişlerin eskisi kadar sayfalara artı kazandırmadığını düşünüyorum. Bir de üstüne bir sürü uğraş, takibe almış mı paylaşmış mı vs. vs.
    Özel bir durum yoksa da artık çekiliş yapmıyorum, yaparsam da ya kendim hediye ediyorum, ya firmayı seviyor oluyorum yada geçen günkü gibi bir hayır işlemek için. Yoksa bir ürün gelse ne olur gelmese ne olur bana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet eskiden çok fazla kampanyacı vardı ve bazı blogların takipçi sayıları da bu sebeple olması gerektiğinden fazla. Blogların çekilişlere fesat karıştırması kalan kampanyacıları da bloglardan uzaklaştırdı.
      Yok o krem onlara gidecek:)

      Sil
  12. Kaleminize sağlık valla tercüman olmuşsunuz icimdekilere 👏👏

    YanıtlaSil
  13. oldukça iyi br konuya değinmişsin canım ben uzun zamandır çekiliş yapmıyorum ve çok nadir değer verdiğim arkadaşlarıma destek amaçlı katılmışlığım vardır. Yani bir çekiliş yaptım emin ol bin pişman ediyorlar insanı . insanlar nasılda küçük düşürebiliyorla kendilerini:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçler acısı hikayeler var bu anlamda. Yaz yaz bitmez

      Sil
  14. Türlü saçmalıklar yapan hatta bazen hırsına engel olamayıp talebini reddeden firmaları bir şekilde rencide edip afişe etmeye çalışanlarıda görmedik değil.Ne yazık ki aramızda her türlüsü var.Çok güzel gözlemleyip iyi özetlemişsin bence...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bu da var değil mi? O derece küçülüyorlar basitleşiyorlar.
      Çok teşekkür ederim.

      Sil
  15. yazınızdaki birçok olaya hergün şahit oluyorum, ben de çekilişlere katılıyorum, bence sonuçların bir kısmı şans, bir kısmı sayfayı sıkı takip edince, bir kısmı ise firmanın sahte isim ya da kendi müşterilerinden birini açıklamasıyla tamamlanıyor. facebookta bir sayfam var yeni sayılır, yaptığım çekilişlerde katılımları tek tek kontrol edip exel de liste yapıp çekiliş yapıyorum sadece şanslı olan kişinin kazanmasını istediğim için.

    YanıtlaSil
  16. Çok komik gerçekten :)) Bende blogumun ve instagram hesabımın 1. senesine mahsusen bir çekiliş düzenledim ve şartlarımın birine ''Çekilis hesapları katılamaz'' yazdım. Benim bu şartı koyma nedenim kim şuydu aslında. Kim olduğunu bilmeme. Evet katılan gizli hesapların kim olduklarını da bilmiyoruz ama kimsenin hakkını yemek istemedim. Kaldıki bir manzara ya da yaşamına dair tek bir kare fotoğraf koyan, kalan tüm fotoğrafları çekiliş fotoğrafı olan hesapları da dahil ettim.Yani sırf çekiliş fotoğrafı paylaşanlar bana göre istifadeci. Ben mesela öyle düşündüm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki amaçları o hesap açarken ama inanın içlerinde gerçekten kazanılması gereken insanlar var.

      Sil
    2. Aynen. Ben onları da düşündüm ve şöyle yaptım. Bazısıyla iletişime geçtim. Bazılarının da hesabını inceledim. Çünkü bir çekiliş yapmaya karar verdiğimde gerçekten hakeden kişinin kazanmasını istedim ki gerçekten de öyle oldu. Ama izlenimlerde çok haklısınız.

      Sil
  17. Kul hakkının ne demek olduğunu bilseler bu türlü hileleri katılamazlar. Yüreğinize sağlık olsun

    YanıtlaSil
  18. Biz takipçilerde saf saf ''bende şans olsa''ile başlayan cümleler kuruyoruz.En azından kendi adıma bunu söyleyebirim :D
    Perde arkasında ne entrikalar dönüyormuş!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kadar karamsar olmayın, gerçekten yaptıkları işin hakkını verenler var:)

      Sil
  19. Çok doğru tespitler gerçekten.Hem çekiliş yapan tarafından, hem de katılan tarafından suistimaller olabiliyor. Bu da canını sıkıyor bazen insanın.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düzeleceğine bozuluyor sistem. O sebeple seçici olmak lazım. Hem katılan hem çekiliş düzenleyen olarak:)

      Sil
  20. Ben de yeni bir çekiliş başlattım her ürünlerin çoğunu kendi imkanlarımla aldım ama katılım o kadar az oldu ki markalar çok popüler olmayınca insanlar çekilişe bile katılmıyor.Öte yanda Mac'ler Ysl'ler dururken kimse benim aldığım orta sınıf ürünleri tercih etmiyor.Diğer dediklerinize de katılıyorum.Ben de sanırım bir daha çekiliş düzenlemem gibi.Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında çekilişe katılım olayı biraz da şans sanıyorum. Bir iğne bile verseniz katılacak onlarca insan var inanın. Muhtemelen görmemişlerdir:)
      Sevgiler

      Sil
  21. Ben bir kez blog çekilişi yaptım, bütçem kadar sevdiğim bir hediye verdim. Üstelik benim çekilişimin şartı yoktu, beni okuyan ve yorumuyla destek veren bir takipçim kazansın istedim. Her yorum bir çekiliş hakkı olarak yapmıştım ve eşimle tek tek sayıp excelde yazdık tüm isimleri. Vicdanım çok rahat bu konuda, random ne dediyse o kişi kazandı. Ancak, bazı konularda canım çok da sıkıldı. Bu iş gerçekten büyük emek istiyor ve titizce uğraşırken bir de can sıkıcı bir kaç durumla karşılaşmak beni yormuştu. Artık, sadece içimden geldiğinde bir takipçime paket yapıp göndermeyi düşünüyorum, hiç çekiliş duyurusu falan yapmadan. Zaten bir firma sponsorluğunda çekiliş yapmam, cesaret edemem ki reddettiğim oldu. İnsanların güvenini kaybedeceğime para kaybetmeyi tercih ederim, çok doğru bir söz bence. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sorumluluk isteyen bir organizasyon çekiliş organizasyonu. Ben de gelen tekliflerin bir çoğunu kabul etmiyorum. En önemli şartım çekiliş yapmak isteyen şahıs olmayacak firma olacak, mümkünse kurumsal. İkincisi ise 1 kişiye 2 kişiye hediye için uğraşmam. Çok insan mutlu olacaksa o sorumluluğu alırım üzerime. 1-2 kişiyi ben de hediye gönderip mutlu edebilirim.
      Elbette esas olan bu.
      Sevgiler

      Sil
  22. Bu kadar çok hile döndüğünü bilmiyordum ben de yapıyorum çekiliş herkes katılabilir şartları yerine getirdiyse ama bazen kazanamayanlardan tepki geliyor ona üzülüyorum işte :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lütfen üzülme. Onlar her yerde yapıyor aynı şeyi.

      Sil
  23. valla ne diyeyim ancak yuh denir bunlara:)
    ben artık çoook ilgimi çeken bir şey değilse katılmıyorum çekilişlere

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok nadir katılırım. Eskiden ciddi ciddi zaman harcardım, boştum. Şimdi kendi çekilişimi paylaşıp duyurmaya vaktim yok:)

      Sil
  24. Firma ve şahıs olarak çekiliş çalışmaları ile ilgili görüş ve endişelerimi dile getiren oldukça açıklayıcı bir post olmuş. Her zaman dediğim gibi görüş ve emeğinizle profesyonel yaklaşımınız için takdir ediyorum sizi. Kucak dolusu sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asena Hanım, desteğiniz ve güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim:)

      Sil
  25. Ellerinize saģlık ne kadar açık yüreklilikle yazmişsiniz dönen dolapları...ben de sizin çekilişinizden hediye kazanmiştım... hiç beklemediğim bir anda youtube'dan da adımı açıklamıştınız... çok havalıydı😊... hemen arkadaşlarıma link göndermiştim... bakın bu hanfendi koskoca gazeteci ve ben kazanmışım açıkladı diye😊😍💖...demek ki bana çikmaz sadece kendi tanıdıklarına çıkartırlar diye düşünmüşüm o zaman... ama adil bir çekilişte bana da şans güldü... sevgiler... tekrar teşekkürler Nihal Hanım'cığım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfurullah, koskoca gazeteciler koskoca gazetelerde:)
      Ben teşekkür ederim daimi desteğiniz için
      Sevgiler

      Sil
  26. Ne kadar kendi halindeyim neler varmis megersem dedim..
    Ben de simdiye dek hep kendi bütcem dahilinde cekilisler yaptim ve adil olmak en önem verdigim sey, bu yüzden icime sinmeden aceleyle aciklamayip birkac defa daha kontrol eder geciktirebilirim aciklama tarihimi..
    Yastiga kafami koydugumda huzurlu olmam önemli, vicdan ve duygulari olan herkes icin böyle olsa gerek!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilerim bir gün olurlar. Gerçi imkan ihtimal yok ama biz yine güzel dileklerimizi iletelim:)

      Sil
  27. İşte böyle olumsuz olaylar da yaşanbiliniyormuş. Söylemekten çekinmeyeceğim, çekiliş yapan x şahsı gfc den takip zorunlu diyor vs. Madem hediye vermek istiyorsun neden bir şeyleri şart koşuyorsun ki? Maksat takipçi mi artsın, birinin yüzü mü gülsün? Bu sebeple çekilişleri pek samimi bulmuyorum, yorum atarsam çıkmayacağını bile bile destek amaçlı. Diyeceğim o ki çekiliş üzerinden prim yapılıyor çok acı bir durum.

    Bu arada bahsettiğiniz olaylar da beni buradan gerdi. 4-5 hesap açıp katılmak nedir ya, 3-5 liralık şey için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hesap sahibi takipçisine hediye veriyor. Dolayısı ile takipçisi olma şartı bence mantıklı.
      Ama dediğiniz gibi arsız halde katılım sağlayanlar inanılmaz çok

      Sil
  28. Çaydanlık olayı 😂 Benzer durumu ulu orta whats uta bir blogger grubunda görüp yaşayınca şok olmuştum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben birebir yaşasaydım ne yapardım bilmiyorum. bana ekran görüntüsü göndereni arada bırakmamak için hala muhatap olmadım:)

      Sil
  29. Süpersin ablacım ben en çok çekiliş sonucu çirkefleşenlere çok gülüyorum. Haksız bir şey varsa adabıyla yazılır o ötekine ,öteki başka birine Nasıl yazıyorlar ama bir ara çoktu üşenmeden meraktan bakıyordum instagram sayfalarına ���� kendi kendime haksızlık evet ama bu kadar kendini aşşağı çekmek neden Kocaman insanlar bunlar her şeye akılları yetiyor bunların. Her türlü ayıp bence Zeynebin dediği gibi başını yastığa koyduğunda günü özetlediğinde şükredip rahat uykuya dalabiliyorsan ne mutlu ��

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Garip ve anlaşılması güç bir hırs ile ilerliyorlar. yapacak bişey yok onlar için

      Sil
  30. Yazdığın her şey çok doğru. Sırf kargo parası vermemek için sürekli oturduğu şehire çıkaran blogger mı dersin, eşine dostuna hediye veren mi dersin tuhaflar. Birde kimse ayranım ekşi demiyor isim verip rencide etmeyim ama bir çoğu kankisine çıkartıyor çekilişleri.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında rencide edilesi kişiler ama ifşa bize yakışmaz Sena. Kendi şehrinden birine çıkarıyorsa iyi. Yani dğer hesabına çıkaranı gördü bu gözler. Diğer hesabına geçip yuppiii diye hönkürüp ardından çıkış yapmayı unutup, blog sahibi gibi yine aynı hesapla yazark rezil olan birini gördü:)

      Sil
  31. Ben zaten bu hediye uğruna kendini paralayanları hiç bir zaman anlayamayacağım sanırım :) bloggerlarda da var bu blogger olmayanlarda da

    YanıtlaSil
  32. Şaşırdım Nihal hanım.Bilgim oldu, fakat gerçekten gözlemleriniz çok mükemmel.İyi günler dilerim.

    YanıtlaSil
  33. Benimde çekiliş hesapları niçin katılmasın diye bir yazım mevcuttu yıllardır çekilişlerden o kadar çektikki artık yapmıyorum hakikaten zor gayet güzel yorumlamışsınız:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çekiliş hesapları da inanın ciddi takipçi oluyor. Alışveriş yapıyor. Tabi aralarında virüsler mevcut:)

      Sil
  34. güzel bir yazı olmuş, zaman zaman ben de çok beğendiğim, istediğim ya da ihtiyaç duyduğum firmlaarın/ürünlerin çekilişine katılıyorum. bugüne kadar 7 kere çekiliş yaptım, 6 tanesi kendi cebimden, 1 tanesi de bir farmasi satıcısı ile ortaktı. hepsinde adil davrandım yine de ağza alınmayacak laflar işittiğim oldu. yaptığım 7 çekilişin 1 tanesi tanımadığım sadece katıldığından bildiğim bir blogger a çıktı diye, 'arkadaşına çıkardı' oldu. her seferinde kazanana hediyesini yolladım, kargosunu ödedim, sağolsunlar teşekkür ettiler görsel paylaştılar ama 7'sinden 5 tanesi takipten çıktı hemen sonrasında.. ben de artık oldukça soğudum bu çekiliş işinden. zaten 100 geliyorsa sonrasında 300 gidiyor. benim için en güzeli zamanla kendimi geliştirerek takipçi kazanmak olacağına karar verdim, zira hala hediye ettiğim ürünlerin arasından taksitlerini ödediklerim var.
    firmalar konusunda dediklerinize katılıyorum çok fazla sahtekar var. ben de benefitin ankaradaki sephoralardan birinde yaptığı bir yarışmayı kazananlar arasındaydım ama hediyem hiç bir şekilde verilmedi ve konuyla ilgili ne kadar arama yaptıysam geçiştirildi. koskoca benefitsin yani yuh dedim.. artık kolay kolay katılmıyorum çekilişlere yapmıyorum da eskisi kadar.. ben de bıktım. açıklaması ayrı dert, yapması ayrı dert. kimseyi de memnun edemiyorsun, herkes ayrı bir çirkef.. neyse çok konuştum. tekrar elinize sağlık, paylaşıyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar


    1. Bazı markaların sosyal medyası sağlam değil. marka sahibi ve yöneticilerin haberi bile yoktur belki yaşadığınızdan. keşke onlara ulaşmaya çalışsaydınız.
      Benim takipçilerimin bir kısmı Nihal Hüzün Sarısı facebook hesabımda ekli ve son çekilişimde 8 hediyeden 4 tanesi bende ekli olanlara çıktı. Şimdi onları arkadaşım zannederlerse eyvah eyvah:)

      Sil
  35. Yıllardır görürüm o yazıyı çekiliş blogları katılmasın:))
    diyen blog o anda kendisi de aynı konum da oluyor çok da anlamış değilim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlaşılması güç olan ne çok şey var değil mi? ;))

      Sil
  36. Ağzına sağlık :) helal olsun.

    YanıtlaSil
  37. Tüm bilgiler için teşşekkür ediyorum bir sorum olucak size çekilişe katılan kişilerinn isimlerini tek tek elle mi yazıyorsunuz yoksa bunun kolay bir yolu var mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginize ben teşekkür ederim.
      Tek tek eli ile yazan var evet. Ben isimlerin üzerine gelip kopyalıyorum açtığım dosyaya yapıştırıyorum. Bunu günlük olarak yapıyorum. Daha sonrasında birikiyor başedilemez bir hal alıyor.

      Sil
  38. ARTIK HER YORUM BİR ÇEKİLİŞ HAKKI ÇIKTI YENİ MODA ONDA DA ÇOK SAHTEARLIK OLMAZ MI

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      İyi niyetli bir girişim olsa da evet suistimale açık bir çekiliş şartı.

      Sil
    2. Merhaba,
      Ben instegram hesabımdan bir çekiliş düzenledim,bu benim ilk çekilişim ve bu işler nasıl yapılıyor diye araştırırken yazınıza rastladım.Adil ve dürüst bir çekiliş yapmak istiyorum, bu bağlamda bloğunuzda okuduklarım çok yararlı oldu,teşekkür ederim Nihal Hanım,sevgiler...

      Sil
    3. İlginize ben teşekkür ederim Ayşegül Hanım
      Sevgiler

      Sil
  39. 18 yaşındayım. Hiç akıllı telefonum olmadı. Bir akıllı telefona çok ihtiyacım var ama alacak durum yok bu yüzden bende "aralıksız" bir akıllı telefon için uğraşıyorum çekilişlerde. Ama bana hiç çıkmıyor. Hep ihtiyacı olmayan hatta bir kaç daha akıllı telefonu olana çıkıyor. Çok büyük umutla hayalle katılıyorum ama sonunda hep üzülüyorum. Yine de vazgeçmedim hep deniyorum ama hep işin sonunda üzülüyorum. :-( Sizi ve yazınızı yeni okudum ve yeni tanıdım. Size hak veriyorum. Keşke her şey adil olsa...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba

      Bütün samimiyetimle istediğiniz gibi bir telefon kazanmanızı diliyorum. Kazandığınızda benimle de paylaşır mısınız?
      Sevgiler

      Sil
    2. Tabi ki İnşallah :-)

      Sil
  40. Ve bu arada sormak istedim ama unuttum. İki konuda sizin de fikrinizi merak ettim ve sorma ihtiyacı duydum. Önceki yorumumda da dediğim gibi hiç bir akıllı telefonum olmadığı için ve ailemin alacak durumu olmadığı için her gördüğüm telefon çekilişine katılabilirsem katılıyorum. Son iki gündür de bir markanın çekilişine katılıyorum. Bu marka "sayfayı beğen ve üç arkadaşını etiketle" diye şart koşuyor. Ben şartları yerine getirdim ve hiçbir farklı hesap açmadan (ki yapmam çok yanlış bir şey) kendi hesabımdan birden fazla yorum yapıyorum birçok defa arkadaşlarımı etiketliyorum, yorum yapıyorum. Bu doğru bir şey mi? Doğru değilse eğer anında bırakırım. Bilerek ya da bilmeyerek kimsenin hakkına girmek istemem çünkü. İkinci sorum ise bu çekiliş konusunda tâ ilk baştan beri kendime verdiğim bir söz var. Eğer çekilişte verilen şeye ihtiyacım varsa ve alacak durumum yoksa normal durumda o şeye sahip değilsem çekilişe ancak öyle katılacağım. Eğer alacak durumum olursa, o şeye ihtiyacım yoksa ya da o şeye sahipsem çekilişe katılmayacağım. Hem bu sayede ihtiyacı olan bir kişinin çekiliş hakkının da önü açılmış olur. Ben böyle düşünüyorum. Fakat çoğunluğun böyle düşündüğünü düşünmüyorum. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz bilmek isterim. :-) Sevgilerle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tekrar Merhaba
      Yarışma şartlarında yaptığınız her yorum size bir çekiliş hakkı kazandırıyorsa farklı arkadaşlarınızı etiketleyip birden fazla yorum yapmanın bence hiç bir sakıncası yok. Zaten olması gereken o. Ancak böyle bir özellik yoksa boşuna mesai harcamış olursunuz. Ayrıca aile fertlerinin adına da hesaplar açıp katılabilirsiniz çekilişlere bunda da bir sakınca yok. Benim yazıda anlattığım başka bir şey. Aynı kişinin bir çok hesaba sahip olması.
      İkinci bahsettiğiniz konuda da size katılıyorum. Ben kampanyalarla vakit geçirdiğim zamanlarda çok görmüştüm bebeği olmayıp bez çekilişine katılan. Veya kurabiye çekilişini kazanamadı diye "ben hamileyim canım çekmişti" diye yorum yaparak sayfa sahibinden kurabiye dilenen. Oysa hamile bile değil.. İşte yukarıda yazdığım kul hakkı böyle bir şey. Bildiğim tek şey "doğru duvar yıkılmaz" ben o dönemlerde de bugün olduğu gibi yamyamlığa karşıydım, onlar gibi olmadım ama hiç ummadığım bir anda laptop kazandım. Onlar hala kurabiye kokulu taş bebek bezi peşinde koşuyorlar.
      Sevgiler

      Sil
  41. Arkadaşlar ben bir çekilişe katıldım. Sonuçlar haftaya açıklanacak. İnşallah bu sefer bana çıkar. Lütfen dualarınızı eksik etmeyin bir telefona çok ihtiyacım var...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dualarım sizinle. Şansınız kısmetiniz bol olsun

      Sil
  42. Kaç kez..... Kaç kez..... Kaç kez denedim...... İnsana bir çöp bile mi çıkmaz??? Birkaç yıldır aralıksız denememe rağmen..... Alamama rağmen..... Çok ihtiyacım olmasına rağmen..... Bana bir çöp bile çıkmadı, çıkmıyor!!! Ya ben çok şanssızım ya da tahmin ettiğim gibi çekilişler hileli... Ben artık çekilişlerdeki hediyeleri işine gelene verdiklerini ya da sadece hilelerden aldatmacalardan bir tanesi olduğuna kanaat getirdim... Bir gün gelecek çekilişlere bir daha katılmayacağım... Alay konusu olmak istemiyorum artık çünkü.....................

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Evet hileleri çekilişler olabiliyor ama tamamı böyle değil. Siz anladığım kadarı ile olayın başında olumsuz bakarak katılıyorsunuz çekilişlere. "Bana çıkmaz ki" diyerek başladığınızda olumsuz bir enerji gidiyor evrene.
      Katıldığınız tüm çekilişleri sanki size çıkacakmış gibi katılın. Olumlu olun pozitif enerji verdiğiniz her durum size pozitif sonuçla dönecektir.

      Sil
    2. Ben de sizin dediğiniz gibi tâ ilk baştan çekiliş sanki bana çıkacakmış gibi bir hisle katıldım hep. İnanıyorum bana çıkacak dedim ama her defasında bir başkasına çıktı. Şu birkaç yıl içinde insana bir çöp bile mi çıkmaz? Bana çıkmadı. Zaten bu yüzden alay konusu oldum "çıkmadığı halde hala çıkacağına inanıyor" diye. Bu yüzden çekilişlere inancım kalmadı artık...

      Sil
  43. Birkaç yıl önce honor adlı telefon markası, facebook sayfasında ve grup sayfasında bir telefon çekilişi açıklamıştı. Birçok kişi ile birlikte arkadaşım da katılmıştı. Ama arkadaşımın da benim de anlamlandıramadığımız olaylar oldu. Çekilişler yapıyoruz diye duyuru yapıyorlardı. şu gün sonuçlar açıklanacak diyordu. O gün geçiyordu sonuç açıklanmıyordu. Sonra arkadaşım ve ben denemek için ikimiz ayrı ayrı sorduk kazanan kim çıktı diye. Arkadaşıma farklı bana farklı isim açıklamışlardı. Oysa telefonu sadece bir kişi kazanacaktı. Honor markasının o zamanlarki facebook grubunda yetkili biri tam çekilişi yapılan o telefon ile poz vermiş hesabına da atmış görmüştüm. Elinde tam beş tane çekilişi yapılan honor telefon vardı. Alay eder gibi resim çekinmiş bir de diye düşünmüştüm. Umarım yargısız infaz yapmıyorumdur. Umarım bilmeden günahlarını almıyorumdur. Ama birkaç yıl önce honor markasının yaptığı bu çekiliş bana hiç normal gelmemişti. Honor markasının insanları kandırdığını, aldattığını düşünmüştüm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Çekiliş sonucu herkese açık paylaşılmıyor, iki ayrı kişiye kazanan olarak iki ayrı isim veriliyor. Bana da hiç samimi gelmedi. Bence günahını filan almıyorsunuz. Bu gibi çekilişlere çok şahit oldum. Fazla soru sorarsanız engellerler olur biter. Kaldı ki kurumsal markaların sosyal medyaları da oldukça güçlü. Bir süre bu durum arkalarından konuşulur sonra unutulur diye bakılıyor.

      Sil
  44. Web siteleri arasında farklı kategoriler nezdinde düzenlenen web ödülleri etkinliğine siz de katılabilirsiniz. Bu sayede toplist üzerinde web sitenizle ilgili organik tanıtımlar yoluyla web sayfanıza ziyaretçi sağlarsınız ayrıca promosyon değerlendirmeleriyle ve çeşitli sosyal etkinliklerle marka değerinizi oluşturarak blogların etkinliğini kazandığı mecralarda yerinizi sağlamlaştırırsınız. Şimdi blogunuzla başvurmak isterseniz detayları inceleyebileceğiniz linke göz atabilirsiniz.

    Mail: iletisim@webodulleri.tk
    Web: http://www.webodulleri.tk

    YanıtlaSil