Blogger Etkinliğime Nasıl Hazırlandım? Neler Yaşadım?



Merhaba

Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen 2.yıl etkinliğimin paylaşımları esnasında çok soru aldım. Blogger etkinliği nasıl yapılır? Veya organizasyon nasıl yapılır? Yada hangi sorunlar yaşanır? Etkinliği organize eden kişinin sorumlulukları nelerdir? Hatta birlikte blogger etkinliği yapalım mı? gibi gibi...
Bu yazıda onlara cevap vermek istiyorum dilimin döndüğünce, tecrübem yettiğince. 
Daha önce bir arkadaşımla iki ayrı etkinlik düzenlemiştik onlar da çok beğeni almıştı. Onun dışında iki yıldır da sene sonlarında düzenlediğim ve geleneksel hale getirmeye çalıştığım bloggerlar arası #huzunsarisiilehediyelesme etkinliklerim oldu.
Farklı etkinliklere katıldım her alanda. Ve dolayısı ile zaman içerisinde ölçülerim oluştu. Neydi bu ölçüler?

Etkinlik hazırlıklarına başlarken iki ayrı sorumluluğum olduğunun farkındaydım.
İlki blogger konuklarıma karşı olan sorumluluğum; onlar benim davetlim, misafirim. Bir misafiri evinizde nasıl ağırlıyorsanız orada da o şekilde ağırlamak zorundasız. Gerekirse hep ayakta kalacaksınız, gerekirse aç kalacaksınız ama onları gerektiği gibi ağırlamak etkinlik sahibinin görevi. Organizasyon bitiminde blogger konuklarınıza karşı sorumluluklarınız da bitiyor büyük ölçüde.

İkincisi sponsor markalara karşı sorumluluklarım. Markalara etkinliği anlatırken onlar için neler yapabileceğimi de anlatıyorum. Yalan vaat vermiyorum. Onların taleplerini ise yapabileceksem kabul ediyorum.Yani "şunu yaparsanız sponsor olalım" diyen bir markaya sırf sponsor olsun diye tamam demiyorum. Konuklarıma sormadan asla şartlı sponsor kabul etmiyorum mesela. Etkinlik bittikten sonra mail atıp "arkadaşlar şu marka için şöyle bir paylaşım lazım, basın bülteni bağımsız yazı yazmamız lazım" demem nasıl garip olur düşünsenize. Bana böyle bişey yapılsa çok kızarım mesela. Bu etkinlikte de sadece iki bağımsız yazı isteyen marka ile anlaştım onu da konuklarıma sorarak tabi. Onun dışında şartlı hiç bişeyi kabul etmedim. Bu anlamda görüştüğüm markalar şu an okuyorlarsa gülümsüyorlardır:) Çünkü çok netim bu konuda. Söz verirsem yapmalıyım, yoksa kendimi yerim.

Katılımcı bloggerlar yazılarını yazmaya başlar ben linkleri not alırım. İnstagram paylaşımı yaparlar, video çekerler ben linkleri not alır dosyalarım. Ve hepsi tamamlandıktan sonra ilgili sponsorlara gönderirim. Bu da en az 1 ay gibi bir zaman alır.

Eğer hakkını vererek bir organizasyon yapmak istiyorsanız, bir yılınızın 4 ayını buna ayıracaksınız. Ama ben etkinliği yapar sonrasını önemsemem diyorsanız zaman içinde kara listeye alınırsınız. Hem blog camiasında hem markalar tarafından.

Şimdi gelelim etkinliğimdeki ünlü konuklara. O isimler oraya benim blogger kimliğim için gelmediler. Basın danışmanlığı ve gazeteci kimliğim aracılığı ile zamanında edindiğim dostluklar sebebi ile geldiler. Bunu açıkça söylüyorum. Yani daha o kadar ünlü bir blogger olamadım:))

Bir önemli konu da bütçe. Yani etkinlik hazırlığı aşamasında harcama yapıyorsunuz. Mesela bazı markalar ürünü gönderiyor kargo ücretini  siz ödüyorsunuz. Anlaştığınız mekanın ikramları gözünüze az geliyor ekleme yapıyorsunuz. Bazıları paketli gelmiyor, siz gidip karton poşetler kutular filan alıyorsunuz. Ürünlerin etkinlik alanına gitmesi için bir nakliye ile anlaşıyorsunuz. Korkunç bir telefon faturası ödüyorsunuz, son iki ay:) Matbaa eksikleriniz oluyor siz yaptırıyorsunuz. Konuklarınıza farklı jestler yapmak için arayışa giriyorsunuz. Etkinlik düzenleyen bir arkadaşıma "bu etkinlikler için para alıyor musunuz?" diye soranlara da cevap olsun bu paragraf:) Bu bütçeyi kısabilirsiniz. Nasıl mı? Mesela bir kozmetik firması 5 ürün gönderir her bir konuğunuz için siz o 5 ürünü avuçlarınızla taşıyıp konuğunuzun masasına bırakırsanız karton poşet alma masrafından kurtulursunuz. Misafirlerinizi kurabiye çay ile ağırlamak isterseniz ek ikramlar masrafınız da olmaz. Kargo ücreti ödemeyen firmaya ürünü geri gönderip ciyak ciyak bağırırsanız kargo ödemeleri de yapmazsınız. Bunları yapanları gördüm, hepsinden soğudum. Elini taşın altına koyamıyorsa kişi bu gibi organizasyonlara kalkışmamalı.

Ve çok stres yaşıyorsunuz. Bazı markalarla iletişim yaşarken sorun oluşuyor. 
Kimse kimsenin kara kaşına kara gözüne ürün yollamıyor. Herkes işini yapıyor, markalar da bloglar da. Bu kadar net aslında durum. 
Stres yaşadığınız bir konu da konuklarınızın etkinlik yazılarını yazmaması veya geciktirmesi. Yukarıda markalar için söylediğim şey bloggerlar için de geçerli. Kimse sizin kara kaşınıza kara gözünüze ürün göndermez, yazılarını bekler haklı olarak. Konuklar da bunu bilerek gelirler zaten. Bu etkinliğimde özellikle beni üzmeyecek zor durumda bırakmayacak olan blog yazarlarını davet etmeye çalıştım. 

Uzun bir yazı oldu farkındayım ama olabildiğince kısaltarak anlatmaya çalıştım, buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim. Atladığım bişey varsa yorumlarda sorun lütfen yanıtlamaya çalışırım gerekirse yazıyı güncellerim.

Sevgiler



"Blogger Etkinliğime Nasıl Hazırlandım? Neler Yaşadım?" için 38 yorum:

  1. Böyle etkinlikleri oluşturmak zor, zaman,sabir,maddiyat istiyor. Davete katılanlar karlı oluyor bu durumda. Birçok ürün alıyorlar hediye olarak;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçekten zor. En çok stres yıpratıyor ama sonuç başarılı ise hepsi unutuluyor:)
      Katılımcılar hediye alıyorlar ama onların da yazı hazırlama sorumlulukları var. Bazen her ürün için tek tek. Tabi bazıları bu anlamda pek sorumluluk hissetmiyor o ayrı. Tıpkı etkinlik bittikten sonra tüm sorumluluğun bittiğini düşünen etkinlik sahibi gibi:)

      Sil
  2. Gerçekten emek ve stress içeren bir iş. Hem senin için hem katılanlar için geçerli. Ürünleri tek tek deneyip verimli şekilde o yazıyı sunabilmek. Etkinlik yazılarını okumayı seviyorum, çoğunlukla etkinliklerde yeni markalar ya da piasaya yeni çıkan ürünleri görme, öğrenme şansımız oluyor. Bu tip etkinliklere sürekli gidip o kadar özensiz yazıları görünce bazen şaşırıyor. Nasıl başarıyorlar onu da anlamıyorum? Bazn abartıyorum sanıırım diyorum.

    Ben genelde şu etkinliğin mekan kısmını merak etmişimdir, bazı arkadaşlarım 4 sene oluyor yapsana sende diyip duruyor. Sponsor kısmının uğraştırıcılığı, bazı okuduğum şeylerden dolayı hiç bu işe kalkışmak istemedim sanırım. :)

    Emeğine, kalemine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer sorumluluk duygusu varsa hem etkinlik sahibi hem katılımcı için stres olabiliyor. Ama umurunda olmayanların sayısı az değil:)

      Sil
  3. Nihalcim biliyordum bunları ama bir kere de senin kaleminden okuyunca etkinlik yapan bütün arkadaşlarımı bir kere daha tebrik ediyorum gerçekten çok büyük emek var hepsinde :) söylediklerin çok doğru herkes gidip oturuyoruz hediyeleri alıp dönüyoruz diye bakıyor halbuki sonrasını yazma kullanma faslını hiç düşünmüyor o sorumluluk çok önemli senin firmaya bizim hem firma hem de okuyucuya sorumluluğumuz oluyor artık kullanıp en iyi şekilde anlatmak için .. Bir kere daha eline sağlık canım bütün etkinliklerin gibi bu da çok iyiydi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Etkinlik yapmak gerçekten çok büyük stres ve sorumluluk. Ben de işini bu derece saygı ile yapanları tebrik ediyorum. Ama etkinlik bitince sorumluluğunun bittiğini düşünenler de var, onları da kınıyorum.
      Çok teşekkür ederim:)

      Sil
  4. Etkinlik düzenlemek isteyenlere çok yararlı bir yazı olmuş özellikle sorumluluklarını vurgulaman daha da iyi olmuş ^_^ Ellerine sağlık ablam ♥

    YanıtlaSil
  5. Gerçekten de çok yorucuymuş. Sorumluluk duygusu olan insanlar için hiçbir şey kolay değil zaten. Tebrikler, daha da güzellerini yaşayın inşallah :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim hep birlikte inşallah:)

      Sil
  6. büyük emek gercekten bence en zoru etkinlik sonrası tam rahatladım derken etkinliğe katılanların sorumluluklarını unutup hediye ürünler hakkında paylaşım yapıp yapmadıklarını takip etmek gibi geliyor. Seni bir kez daha tebrik ediyorum işini en sağlam şekilde yapan yegane insanlardan birisin. Yolun hep açık olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah işte beni strese sokup hasta eden bir konu. "Neden yazmadı, yanlış bir tercih mi yaptım onu çağıracak" gibi düşüncelerde boğuşuyorum zaman zaman.
      Çok teşekkür ederim hepimizin yolu açık olsun:)

      Sil
  7. Merakla beklediğimiz bir yazıydı,teşekkürler..

    YanıtlaSil
  8. gerçekten büyük emek sabır isteyen bir iş etkinlik düzenlemek emeğinize sağlık yazınız da etkinlerkese yik düzenlemek isteyen hol gösterici olmuş :)

    YanıtlaSil
  9. gerçek etkinlik yapma şekliyle yapmış olmak için yapılan etkinliği ne kadar güzel anlatmışsınız.
    ben blogger etkinlikleri değil ama eski çalıştığım şirketin etkinliklerine yardımcı oluyordum. Nasıl sancılı bir süreçti. Yorgunluktan ağladığımı bilirim. Herkesi memnun etmek adına. Ki bu sizin yapmış olduğunuz çalışmanında kesinlikle aynı olduğunu düşünüyorum. son dakika sponsorluktan çıkanlar, istekleri bitmek bilmeyenler. Çok çok zor bir süreç ve ciddi sabır gerektiriyor.
    elinize sağlık, gerçek bir etkinlik nasıl olmalı çok çok güzel kaleme almışsınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu yazdıklarım aslında yaşadıklarımın yarısı:)
      Çok teşekkür ediyorum:)

      Sil
  10. Etkinlik hazırlamak isteyenler için açıklayıcı bir yazı olmuş. Sizi de sabrınız,samimiyetinizden dolayı tebrik ederim. Sevgiler diliyorum.

    YanıtlaSil
  11. Emeğine sağlık canım.Bu kadar net anlatılabilir di.Bu kadar emeğe davetlere katılan ben sen o,biz siz onlar da okumalı :)

    YanıtlaSil
  12. Canım benim. Güzel bir etkinliğin zorlu yollarını paylasmissin. Emeklerine sağlık.

    YanıtlaSil
  13. cnm iyi emek vermişssin bende ilk etkinliğimde cok ugrasmıstım ama bazı olaylar yaşadıgım için etkinlik yapmama konusunda karar verdim. etkinlik ve organizasyon yapmaktan zevk alıyorum ve bana görede cok zevkli bir ugras ve bana görede çocuk oyuncagı. herkes sorumululuğunu bilse ve birbirlerinie saygılı ve kibar olsalar her şey güzel olur sanada şimdiden kolay gelsin cnm :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorumluluk bilmeyenler yüzünden lekelenen diğerleri diye bir durum var ki o ayrı bir konu:)

      Sil
  14. Gerçekten zorlu stresli bir hazırlık döneminden geçmişsiniz. Emeğinize sağlık. Sonuçta siz ve misafirleriniz memnun kalmışsınız, ne mutlu size;))

    YanıtlaSil
  15. Detaylar ne kadar önemli.. Bir iş yapılıyorsa hakkını vererek yapılmalı... ben de sosyal medyadan takip ettim etkinliğinizi.. Her şey çok güzeldi... Emeğinize sağlık..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  16. Ama ben hepsine katılıyorum yazdıklarının 😊😊 yalniz bu etkinlik işi bağımlılık yapıyor, yapmadan duramiyor insan 😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Abartmadan, saçmalamadan hakkını vererek yapabilenler yapmalı. Markalar da dikkatle seçmeli sponsor olacağı blogları. Sahte takipçili bloggera sponsor oluyorlar şaka gibi:)

      Sil
  17. Etkinlik düzenlemenin zor bir is oldugunu tahmin ediyordum ama derayli anlatinca daha da zormus anladim. Seni bir kez daha profesyonelliginden dolayi tebrik ederim. Bu aralar merak ettigim için yabanci bloggerlari arastiriyorum da gerçekten profesyonel çalisanlar iyi yerlere geliyor. En son c&a firmasi birkaç bloggerla çalisti almanyada hem reklam kampanyasinda yer aldilar hem bloglarinda yer verdiler. Türkiyede bu çapta çalismalar var mi bilmiyorum. Ama sen yurtdisinda olsan çok daha üstün yerlere gelirdin eminim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok mutlu oldum değerlendirmen için. Teşekkür ederim:)

      Sil
  18. Çok yorucuymuş ama ben de hep merak ediyorum blog dünyasına katıldığımdan beri nasıl yapılıyor diye. aslında çok isterim yapmak ta. zaman yok. yapan birileri olursa izmirde katılmayı çok isterim . blogger arkadaşlar etkinlikleri paylaşıyorlar yeni ürünleri firmaları da tanımış oluyoruz bu vesileyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaman çok önemli. 3 ay hazırlık sürecinin son 1 ayında ne yattığımı bildim ne kalktığımı yemek uyku herşey birbirinin içinde. Kendi işimi de ihmal ettim tabi bu arada:)

      Sil
  19. Emeklerine sağlık canım :))

    YanıtlaSil