Temiz Bloglar!



Merhaba
Bu yazım sadece takipçilerim için değil. Hem bloglarla çalışan markaları hem blog yazarlarını ilgilendiriyor. Dikkatle okumanızı rica ediyorum.
2015 yılının ortalarına doğru "bloglara güven azaldı" diyen biri için hep birlikte şaha kalktık değil mi? Üç beş kendini bilmez sözde blog yazarı yüzünden genel konuşulması hepimizin canını sıkmıştı blog sahipleri olarak. Peki o günden sonra bu durumun, bu çirkin önyargının düzelmesi için ne yaptık? Kendi adıma hep bişeyler yaptım ama bu anlamda destekleyenim sayılıdır.
Gün geçmiyor ki blogger adı altında biri ortaya çıkıp ortalığı karıştırmasın! Yine o dönemlerden birindeyiz. Bir blog yazarı(!) her ürünü çabucak deniyor ve blogunda yazıyor. Blog yazılarına baktığınızda özgün içerik değil kopyala-yapıştır sistemi görüyoruz. Kimsenin de "ne oluyor" diye sorduğu yok tabi.
Dün bir arkadaşımız ekran görüntüsü ile deşifre etti hadiseyi isim vermeden. Ama isim öğrenmek çok zor değildi düşünebilen için. Baktım, buldum bahse konu hanım kızımızı. Evet firma notlarını bloguna taşımış, kendi düşüncesi gibi yazmıştı.
Burada benim müdahalem şahıs için değil olay içindir. Sizlerden de ricam şudur;
Markalar-Firmalar
Lütfen çalışacağınız bloggerları özenle seçin. Zaten profesyonel PR çalışanları o blogun hangi amaçla açıldığını birkaç yazı gezdikten sonra anlar. Blog gönül işidir, böyle olmazsa yazılar da samimiyetini yitirir. Örnekteki gibi "yazayım da nasıl olursa olsun" mantığı ile hareket edilir. Takipçi satın alınır. İnstagramda 17K takipçisi olan bir blog yazarının beğeni sayısı 30 u geçmiyorsa bunda bir iş vardır, bu şekilde düşünün. Veya blogunda sadece basın bülteni yayınlıyorsa veya gittiği etkinlikleri. Alexa nın önemi de unutulmamalı. Mesela aleksa global değeri 2 milyon olan blog yazarları ile çalışan firmalar biliyorum global değeri 500 bin olanın yüzüne bakmıyorlar. Neden?
Blog okuyucuları
Lütfen takip ettiğiniz blogların samimiyetinden emin olun. Eğer aradığınız ürün incelemesi ise siz de yazılan yazıları iyice inceleyin. Kopyala yapıştır yapan bloggerlara şans vermeyin. Bu şekilde emek sahiplerine haksızlık etmiş olursunuz.
Blog yazarı arkadaşlarım;
Siz de lütfen bloglarınıza sahip çıkın artık. Siz boşluk verdikçe kendini bilmzlere gün doğuyor. Atlayıp zıplıyorlar. Ayrıca blog takip ederken işi bilenler olarak inceleyici olun. Biz istersek bunlar camiada barınamaz ve kimseyi de yanıltamazlar. Bir ürün elbette sitesinde kusursuz anlatılır. Onu olduğu gibi alıp bloguna yapıştırırsa okuyucusunu kandırır ve bu çok aşağılık bir durum. Lütfen izin vermeyin.
Diyeceklerim bu kadar.
Not: Bu olaylar daha çok kozmetik blogları için geçerli oluyor ve ben sadece kozmetik yazmıyorum, özellikle belirtmek istedim. Sadece bu kadar sahtekarlığa sessiz kalmak benim yapımda yok. Sessiz kalanların kendi tercihi elbette.
Sevgiler




"Temiz Bloglar!" için 91 yorum:

  1. Ben kozmetik blogu degilim henüz reklamla filan da isim yok ama dedigin dogru. Çok profesyonel yayin yapan kozmetik bloglari var. Emege saygi herseyden önce.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim kadar sahip çıkabilseler keşke bu duruma (bazıları)

      Sil
  2. Cokguzel bir yazi olmuss. Yeniyim daha oyle seyleri bilmiyorum ama, Rabbim basijiza da wermesin oylelerle de karsilastrmasin ne diyelim

    YanıtlaSil
  3. Kesinlikle katılıyorum, ilgili bloğu inceledim. Ürünün kokusu, kıvamı, uzun dönemdeki etkileri(sivilce oluşumu gözledi mi? vs.) hakkında hiç bir bilgi verilmeden kopyala-yapıştır yapılmış. Hadi insanlar kırılmasın kötü yorum yapmayayım diye susarak bunlara daha çok prim vermiş oluyoruz aslında. Biz prim verdikçe de sayıları gitgide artıyor. Böyle paylaşımlar gördükçe altına açık açık yorum yazılmalı diye düşünüyorum. Aksi takdirde emek harcayan hakkıyla yorumlayan blog yazarlarının ne değeri bilinir, ne ortada gerçekten hobi amaçlı yazan blog yazarı kalır bu çirkinlikleri gördükten sonra.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sektör haline getirdiler ve bozuldu herşey. Susmaya devam edenler sebebi ile de böyle devam edecek gibi

      Sil
  4. Açıkcası ben bloglarda bir çok ürün tanıtımı yapıldığında kendimi rahatsız hissediyorum. Blogun bir ruhu olmalı. Sadece bedava ürün için veya belli bir menfaat için yazılan bloglar kendi ruhlarını öldürüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşlerinin o olduğunu sanıyorlar. Sürekli olumlu sonuç içeren ürün tanıtımı. Ve nedense hep firma gönderimi. Gerçek kozmetik blogları para verip aldıkları ürünleri de paylaşıp yazıyorlar. Ayıptır günahtır

      Sil
  5. Her zamanki gibi cok guzel bir yazi ve deginilmesi gereken bir ayip maalesef ! Yazinizi paylasmak isterim musadeniz olursa

    YanıtlaSil
  6. Her denediğini beğenen hatta ürünün basın görseli ile denemiş gibi yazan bile var artık ne yazık ki :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahsettiğimiz örnek bunu yapmış işte. Satıcının "ürün özellikleri" bölümünden alıyor paylaşıyor

      Sil
  7. alexa değerini şok olursun sana bikaç blog ismi versem adamların 300bin canim içerik yok toplam yazısı 10tane bile değil
    onunda yolu bulunmuş nasıl bir hırs varsa, ben bunu taa geçen sene yazmıştım sahte paylaşıma hayır diye
    gerçek lütfen yazılsın insanlar yanıltılmasın demiştim.
    ben çok bayıldım denilen x ürünleri alıp cildimi kabartıp ki benim gibi hassas olduğunu söyleyen çok sevgili yazarların yüzünden 3 ay tedavi bile gördüm 1 kez kullanımla.
    kopyala yapıştır yapılmasına sonuna kadar karşıyım.
    bir yazı yazmak kolay değil içerik üretmek kolay değil
    ben bir krem yazısı yazmak için 1 ay bekliyorken diğer şahıs eline alır almaz yazıyorsa inandırıcı değil ama maalesef değerlerle oynama alexa konusunda nasıl oluyorsa yapıyorlar ve emek veren kişiler maalesef dışlanıyor.
    bunun önlemini almak adına değerleri sıralamayı bir kenara bırakıp 2-3 içeriğini firmalar görse azcık okumaya zaman ayırsa eminim çok şeyler değişirdi.
    ancak onlarda gördükleri değerlere kanıp çalışmalar yapıyor.
    hırsla değil zevkle mutlulukla yazı yazılıyorum benim gibi yazanlarıda herzaman takip edip onların paylaşımlarına güveniyorum.
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu da yaptılar ta hiç bişey demiyorum. Şaşkınlık içindeyim.
      Evet keşke hem takipçiler hem firmalar biraz inceleseler

      Sil
  8. Yazınızı okurken hep bir tedirginlikle okudum. Çok yeni olduğum için yazarken yorumlarken hep nedense tedirginlik yaşıyorum. Çok dikkat ediyorum. ''Başkalarının düşüncelerini yazıyor muyum acaba'' ''Acaba beğenmiş olmam ve beğendiğim ürünleri yazarken çok mu abartıyorum'' ''hep beğendiğim şeyleri yazdım beğenmediklerime daha yer vermedim, inandırıcı olmaz mı'' şeklinde bir sürü sorular dolaşıyor kafamda.. Elbette açıkca belirtmek isterim ki nasıl bir ürünü alırken blog okuyorsam yazarken de atladığım bir şey olmaması adına okuyorum. Neler yazılmış diye.. Bunu belirtiyorum da.. Ama geerçekten emek işi.. Saatlerce araştırıp, deneyip insanlara yararı olsun diye anlatmak emek işi ve malesef bunun sömürülmesi de bir o kadar acı.. Tıpki sınavlarda kopya çekenler gibi.. hakkıyla alınmamış not, hakkıyla alınmamış takipçi.. vs
    Biz doğru yoldan ayrılmayalım da varsın kimse görmesin.... Yazı için teşekkürler sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu hepimiz yapıyoruz. Yani ürünü alırken incelerken ve deneyimi yazarken sürekli araştırıyoruz.
      Ben teşekkür ederim ilginize.
      Sevgiler

      Sil
  9. kesinlikle katılıyorum, bloggerların çoook övdüğü çoğu üründen hiç memnun kalmadım ve açık açık yazdım blogumda. Firma sahiplerinin tekliflerine de cevabım şu oluyor: Önce en az bir ay denerim ve gerçek düşüncemi yazarım. Nedense hemen vazgeçiyorlar :) Çok şükür temiz blogum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı markalar evet olumlu yazı istiyormuş. Bana bir defa benzer bir öneri geldi gereken cevabı verdim.

      Sil
  10. Güzel bir yazı olmuş cnm.Tebrik ederim.
    Valla bizde arada sırada yayın yapıyoruz oda ürün alıp ta kullandığımız zaman. Öyle çantalar dolusu urun almiyorum,ihtiyacım olduğu kadar.yazilarda kısa ve öz.
    Zaman öğle degistiki insanların bu hırsı herşey yaptırıyor onlara.Emeğe saygı gerçekten kalmadı.
    İnşallah böyle insanlar yazını okur da yaptıklarından az da olsa utanirlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim
      Dilerim utanacak yüz vardır:)

      Sil
  11. Ben kozmetik de yazıyorum. bizzat belli bir süre denemeden duş jeli bile yorumlamamaya dikkat ediyorum. Ve mutlaka not düşüyorum, alerjiniz, hassasiyetiniz varsa doktorunuza danışın diye. Ancak satın alınan takipçilerle, şişirilmiş hesaplarıyla sözümona ünlü bloggerlara daha çok güvenen firmalar (-ki büyük markalar da dahil) bu bloggerları pompaladıkça insanlar da onlara inanıyor. Senin 100 bin takipçin varsa "Bilmemne markanın göz kremini gözüm kapalı herkese tavsiye ederim" diye bir cümle kuramazsın, firmadan istediğin rakamı alamayınca da "insanlara kötü örnek olmamak için bu ürünü yayınlamıyorum" diye kıvırtamazsın. İnsanlar da bunu dürüstlük zannediyor. Biz kimin ne olduğunu biliyoruz ama herkes uyanık olmalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Memnun kalsam da kalmasam da yazımın içinde muhakkak "bendeki etkisi" gibi ifadeler kullanıyorum.
      Öyle saçma cümlelerle karşılaşıyorum ki, sohbeti orada kesiyorum. Muhatap olsam ok yaydan çıkacak, kendimi tanıyorum:)

      Sil
  12. Bende blog yazmaya yeni başladım.Blog yazmak reklam amaçlı olmamalı.İçten, samimi , hayattan bir parça bulduğum blogları izliyorum.Sürekli markalarla iş birliği yapıp, ürünleri öve öve anlatanların blogları ilgimi hiç çekmiyor.Yazınız için teşekkürler.Benim de blogum, içimden geçenleri aktardığım sade bir blog.
    Herkese sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. Peki,tüm bunları farkedipte canım cicim yorum yapanlar ne olacak? Onlar da pay sahibi değil mi? Güzel yazı için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  14. Yine önemli bir noktaya parmak basmışsın maglesef her şeyde olduğu gibi nitelik değil niceliğe değer veriliyor. Birde bunlar sürekli çok pahalı ürünlerin ve markaların çok iyi olduğunu pompalıyor oysa bu alanda blog yazmamdan dolayı sürekli araştırıyorum ve inanın bir çok pahalı markanın çok uygun fiyatlı muadili var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle bu doğru. Geçen gün yazdığım Gabrini Lipstick beni çok fazla şaşırttı. Daha ünlü markaların 20 liralık rujlarından daha iyiydi o 8 liralık ruj.
      Teşekkür ederim bu arada:)

      Sil
  15. Bunu yapan blogu görmedim ve okumadim ama 2 kurusluk kazanc icin yada urun gondersinler diye kendi fikirlerinden odun verip yazı yaziyor olmak hos degil zaten siteler bu isi yapiyorlar. Kozmetii urun yorumu Bloglarinin amaci gercekleri yada etkileri ifade edip faydali olmaya calismak olmali. Dahada bisey diyemiyorum ve bu tip olaylardan dolayı bazen soguyorum yazmaktan:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam tersi soğumak değil daha sıkı bağlanmalıdır
      Sevgiler

      Sil
  16. sen bide anne blogger lar arasında yaşananları görsen şaşar kalırsın :) biri her markanın lansmanına gidiyor olumlu şeyler yazıyor (cips hakkında bile) diğeri onu hakaretle eleştiriyor(oda daha önce hamburgeri abartılı derecede övmüştü) şaştım kaldım bikaç gündür twitter ve ig de bayağı bir kapışma var :) biraz emek ve saygı ya gerçekten çok zor değil bu kadar hak yemeğe gerek yok. Dile getirdiğin için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen, ben de özellikle çocuklar konuysa çok şaşıyorum

      Sil
    2. Evet oralarda da ciddi şeyler dönüyor farkediyorum ama çok vakıf değilim. Nedir bu haller bilemedim ben Gülşah

      Sil
  17. Güzel yazı olmuş teşekkürler

    YanıtlaSil
  18. Ben her ne kadar yemek blogu yazariysamda bazen ürün tanıtımı yapıyorum. Ama asla denemeden yazmam. Blöf yazmak bu kadar basit değil ki. Emek işi. Ayıptır artık ya. Emin ol bizde de var. Yemeklerin pastalarin resimlerini kopyala yapıştır yapan. Yazık, vakit kaybı... Senin de bu konuda destekcinim tabiki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hırsızlık bu ya. Hele de bir kadın, belki de anne bunlar

      Sil
  19. Her alanda kopyacılık ve kolaycılık var. Hiç olmazsa yanıltıcı ve yanlış bilgi verilmese diyorum. Benim yemek blogum var. Yap, yaz,fotola, epey zaman alıyor. Ben nasıl bir günde 10 yemek yapıp yazamazsam, bir kozmetik blogununda bir günde birkaç fondoten denemesi ve yorumlaması gerçekçi olmaz diyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke herkes bu şekilde bakabilse. Bir haftada 3 duş jeli deneyimi yazan görmüştüm geçen yıl ve şaşırmıştım.

      Sil
  20. Tebrik ederim samimi yaklasimin icin . Ne yazik ki lafta kaliyoruz boyle seylerde hepimiz . Kafamı kurcalayan bir cok sey var bu baslik altinda dert yanarak ekleyebilecegim ... Onemli bir seyin daha altini cizmek istiyorum . Ozgun iceriklerimizi ve gorsellerimizi çalarak bloglarinda yayinlayan is bilmez kurnazlar emegimizi asagi cekiyor hatta selam verip yüzüme bakan bazi bloglarin iceriklerine bakıyorum cumlene kadar kopyalamis yaziklarini birebir calintidan ne farki kaldi tarihe gire siralayip arkasindan ayninurunu yorumlamis yazimdan kopyalamis pek cok bilindik arkadas rencide edebilirim online mecrada ama düzenli okuyanlar bile fark ediyor neyse ki ve dikkat cekiyor okuyanim bu noktaya beni tek avutan bu!Kendi urettigimi bir baskasinda gormek sok edici utanmiyor ki ne denir yahu? Diger yonden Is firmalarda bitiyor dicem yine maalesef husran zira onlar icin onemli olan urunun ovulmesi durust olanlari tenzih ederim ama durum bu . Watsons bile urun iceriklerini kotuledigim icin trip atarken istedigim gibi yazmama musade etmezken kucuk capli markalari siz dusunun begenmediklerime yer vermiyorum cogunlukla elestri kaldiramiyorlarsa... Bence gucleri birlestirip bir manifesto edinmeli prensip belirtmeliyiz firmalara topluca yazılı olarak ve aksi halde destek vermesek dicem de kac kisi katilir ki buna ? Cogu amannn basin urunum gitmesin diye titrerken ne kadar oluri var bilmem ... Yine kalite sahibi arkadaşlarımı tenzih ederim ^^ Blog okunurlugu kaliteli ve özgün icerik sayisi takipci analizine bakilmali ayri ayri dicem ama firmalarin isine gelen ne yine belli ... bunun icin dik bir durus ve birliktelik sergilemek gerekir ama klasik bir gercek var millet iyi bir seyler uretmek kendi kendini gelistirip yine kendiyle yarismak varken o ne yapmis bunu nasil asagi cekerim pesinde .iyi niyet sahibi olanlarin az olmadigi inancindayim ayni paydada olanlar olarak birlesenler olursa her daim varim . Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Şahsım için söylüyorum, lafta kalmaz benim hamlelerim ama tek başıma da yapabileceğim şeyler sınırlı. Daha evvel yazdığım benzer yazılar sebebi ile çok garip insanlarla muhatap oldum. Fake facebook profillerinden yazanlar, adsız yorum bırakanlar. Hatta usulsüz tıklama yaparak Adsense üyeliğimi iptal ettirdiler. Hiç önemli değil yazmaya devam ediyorum ama çok yalnız kalıyorum.
      Sizin dediğiniz oluşumu harekete geçirsek, inanın en fazla 10 kişi oluruz o da en fazla. Daha evvel de dediğim gibi diğerleri kafasını kuma gömecek, işine bakacak.
      Bana bir yorum gelmişti "sana ne halk kahramanı mısın sen?" diye. Çok şaşırdım. Konu ne olursa olsun ve bedeli ne olursa olsun ben doğru bildiğimi yaparım ama bazıları alışık olmadığından sanırım garipsedi bu hallerimi.
      Ben dernek kurmaya bile kalktım, bir olalım birlik olalım diye ama sonra bu ortamı gördüm. "Kim için o kadar emek harcayacaksın, fedakarlık yapacaksın Nihal otur yerine" dedim kendime.
      Son bişey daha, bu yazıyı facebook profilimde paylaştım çok ilgi görmedi (!) Oysa etkinlik yapacağım duyurusunda kaç yorum ve beğeni geldi sayamadım. Bu yazı ile İlgilenenlerin bir kısmı da "kim kim kim" dedi. Yani onları ilgilendiren olayın magazinsel boyutuydu.
      Sevgiler

      Sil
    2. Gerçekci bakmanı takdir ettim Nihal ^^ O kadar güzel özetlemişsin ki geriye ne denir bilemedim . İki gündür g plus hesabım bloguma bağlı olduğu için şikayet almış farklı bir profil eklemek zorunda kalıyorum niye çünkü hesabımı kapattırma yönünde hareketler var işin komiği kendi blogum ve kardeş blogum mamontenkanın dışında bir şeyle ilgilenmeme rağmen . Lansman kısmına gelince uzun zamandır katılmıyorum bile aldığım davetlere sebebi örtüşen fikirlerimiz . Burada dedikodu tadında bir şeyler yazılsaydı yorumlar çoşar paylaşımlar bitmezdi eminim ama son olarak şunu derim ki yazma aşkı olanlar küsmesin yazmaya devam etsin emin olun o yazıların kıymetini bilen çok kaliteli bir kitle var en sessizinden : ) Yapabileceğim ne olursa buradayım .Sevgiler

      Sil
    3. Çok güzel yazmışsın Kermy. benden tam destek. Ne gerekiyorsa yapalım

      Sil
    4. Destek için teşekkürler Kermit. Olumlu sonuç çıkabilecek bir fikir gelirse aklıma muhakkak ulaşacağı.

      Sil
  21. Emek hırsızlığı yapıp fotoğraf çalanlar, ürün için Blog açanlar, gönderilen ürünü yere göğe sığdıramadıktan sonra satışa çıkaranlar (hediye etmeyi anlarım hadi, ürün fazlalığı var elimde dersin, ama ücretsiz gönderilen bir ürünü satışa koymak çok etik gelmiyor bana) yani kısaca neler var neler. Hepimizin sesi olduğun için teşekkürler. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hediye edilen ürün satılır mı? Böyle çirkin bişey var mı? Yazıklar olsun hepsine. Bunlar nasıl hangi ortamda yetişti bilmiyorum ki ben.

      Sil
  22. Sanırım felakete doğru sürükleniyor bloglar :/ Çok üzücü...Çok merak ediyorum gün içerisinde kaç tane blog açılıyor acaba ? Ve kaç tanesi sürdürebiliyor bunu uzun süre? Çok ama çok zor bir iş bu..Alexa verilerimi iyi tutmak için çalışıp didinirken firmaların alexa verisi çok ama çok kötü bloglara yönelmesi de şaşılası bir durum.Emek hırsızlığı ise çok ayrı bir olay tabii.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok ürkütücü bir tablo var evet bloglar için.
      Bir arkadaşım blog açacaktı, isim arıyorduk. Hangi ismi baksak alınmıştı ve 3-5 yayın girilip bırakılmış durumda birçoğu. Bazı şeyler hayal ettikleri gibi olmamış belli:)

      Sil
  23. Blog dünyasında çok çok yeniyim ve çok amatörüm blog açma sebebim, merak ettikleri ürünleri yazıp araştırmak isteyen insanlara reklam kokmayan gerçekten bendeki etkilerini anlatmak.En kötüsü de takipçi satın alan ve reklam kokan bloggerların burnundan kıl aldırmaması, bana göre blog yazmak mütevazilik gerektiriyor.Çok uzatmayım :) çok güzel bir yazı olmuş emeğinize ve yüreğinize sağlık :)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah o takipçi alanlar. Biz bilmiyoruz 100 lira verip almayı, bir kurnaz onlar. Reziller

      Sil
  24. Ay neler oluyor böyle. Herkesi bir hırs bürümüş. Bloggerlar insanlara faydalı olmaya calismali.inanmadigin şeyleri yazmak hoş değil. Bu arkadaşı bilmiyorum. Ama kozmetik bloglarını okurken daha dikkatli olacağım. Tepki koymalıyız bizlerde. Resimlerde kremlerini üstü pürüzsüz kullanmadığın belli. Kendine dikkat resmini de koymuyor bazıları, firma resmini kullanıyor. Üzücü durumlar. .

    YanıtlaSil
  25. Çok iyi anlatmışsın canım. Ben kimse blogumdan kopyala yapistir yapmasın diye sağ tık ı kaldırdı eşim. Ben nasıl oluyor bilemiyorum ama google dan araştırma yazabilirsiniz. Çünkü özenle yazdığımız emek harcadığımız o postlari kimse kopyalamasin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de öyle yapmıştım başta ama bir şekilde alabiliyorlarmış.. Bazı bloglarda okumuştum bir faydasının olmadığını.. Hatta resimler bence en önemlilerinden biri.. Çünkü artık insanlar görselliğe çok önem veriyorlar ve resim çekmek de yazmak kadar zor...

      Sil
    2. Onun da formülünü bulmuşlardır ama ilk önlem olarak ben de yapsam iyi olacak.

      Sil
  26. Biraz uzak kalıyorum hop yeni bişey olmuş ☺ bu olup bitenler aslında tek seyi gösteriyor işi bilen kişi az. (hem firma hem de Bloggerlar arasında)
    Ben kozmetik ten çok anlamam ilgimi çekmediği için bu nedenle bir çok ürünü paylaşmıyorum bile kimseyi yanıltmamak için. Yeri geliyor 10gün içerik girmiyorum Alexa değerimin düşmesini bile göze alarak.
    İçin rahat olsun zamanla dürüstler ve reklam için yazanlar ayrılacak
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  27. Keşke Kermy nin ddiğini yapmak için gerçekten bir topluluk oluşturabilsek. Şahsım adıma olumsuz da olsa görüşlerimi net bir şekilde belirttiğim için bazı firmalar o nedenle popüler kutularını vs yollamyor :D Kalemine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke bir olabilsek ama yazık kı bu mümkün görünmüyor:)
      Evet popüler kutular:)))

      Sil
  28. Neredeyse 6 aydir icimde biriken dusunceleri yazmissin. Cani gonulden katiliyor ve tebrik ediyorum. Bu bahsi gecen kisiden en cok eli yanan insanlar arasindayim. Blogumu ayakta tutabilmek icin daima ozgun icerik ve dogru bilgiler yazmaya calisiyorum. Emek hirsizliklarina, profesyonel gibi kendini tanitip acemilikten olenlere, firma yalakasi urun belescilerinden hepimiz yildik, biktik. Emege saygidan baska bir sey istemiyoruz. Ve evet isin en onemli kismi da firmalar. Bu konuda firmalara cok sey dusuyor. Sizin de dediginiz gibi dyzgun bir arastirma ile hangi blog kaliteli hangisi dandik belli olur zaten. Ben d ebuna benzer bir yaziyi bu kadar aciklayici olmasa da instagramimda paylasmistim gecen hafta. Inanin sozde bloggerlarin hic biri begenmedi o paylasimimi. Tabiki begenmeyenlerin hepsini ayni kefeye koymuyorum yanlis anlasilmasin. Yani durum bu ama ses cikardigimiz halde buna devam edecekler. Cikarmasak ne olacak kim bilir! Biraz utanma biraz haysiyet ve en onemlisi emek olmali insanlarda. Ellerine saglik yazin icin....

    YanıtlaSil
  29. Asıl bloggerlar bu yüzden para kazanamıyor ama böyleleri prim yapabiliyor maalesef! Ben de kozmetik bloğu yazmıyorum ama yazarken o kadar düşünerek araştırarak bekleyerek yazıyorum ki işime saygım var ve emek harcıyorum. Keşke dürüstlük kazansa!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kilit nokta burası işte, insanın işine saygı duyması.
      Yurt dışında blogger olmak çok önemli çok özel. Burada canı hediye çeken blog açıyor:)

      Sil
  30. Nihal ablacım blog dünyasından uzak kaldım ama hiç bir şey değişmemiş anlaşılan.Bu tip blogları takibe almışsam bile 1-2 yayınından sonra takipten vazgeçiyorum...Bence herkes takip ettiği blogu iyi analiz etmeli ;) Reklam firmalarının da belki böyle bloglar daha işlerine geliyordur.Sonuçta hep olumlu yazılar geliyor olması firmayı mutlu ediyor olabilir :))
    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saptaman doğru Sibelim. Bazı firmaların işine geliyor arz talep meselesi yani:)

      Sil
  31. Canım Tebrikler güzel bir noktaya değinmişsin. Bana da çok soru geliyor nasıl blog açabiliriz ne yapmamız lazım diye benim ilk söylediğim niyetin ciddi ciddi yazmak değil firmalardan hediye almaksa hiç yorma kendini diye belirtiyorum. Bence dediğin gibi blog açmak kolayy önemli olan sonrası emin ol tükenecekler !

    YanıtlaSil
  32. Yayınladığım 3-4 Bumerang reklam yazısı haricinde blogtan para kazanmadım zaten onun dışında da çok paralar kazanılabileceğini düşünmüyorum.Blog yazmak çok büyük emek isteyen ve hobi amaçlı yapılırsa keyif alınacak bir şey.Dediğiniz çok doğru instagramda 30 bin takiçisi olan profilinde kocaman harflerle BLOGGER yazan bir sürü kişinin bloguna girip bakıyorum üç ayda bir yazı paylaşıp,bol hediye dağıtılan etkinliklere katılmaktan başka bir şey yaptıklarını göremiyorum. Şu ana kadar firmalardan bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar hediye almışımdır onda da bana zorla bunun yazısını yazacaksın demediler hatta hiçbir şey beklemediler.Zaten bana bu ürünü al bana güzelce yazısını yaz gibi bir ifade kullansalar asla kabul etmem.Bir ürünü taparcasına övmek ya da yermek çok yanlış.
    Bir sürü ürün denedim özellikle saç konusunda onlarca yağ karışımları,kremler her şey denedim bana gelip ne yapsam olur diye soran kişilere bu kadar denemelerime rağmen ''Şunu şunu yap şu ürünü al' demem. her ürün herkeste harikalar yaratmaz.İnsanlar nasıl şunu almalısın,yapmalısın diyor anlam veremiyorum.Önerdiği bir ürün yüzünden bir aksilik olsa ne olacak?
    Yine içimi döktüm sanırım
    Yazınız için kocaman teşekkürler,yine çok güzel yazmışsınız emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru saptamalar bunlar tebrik ederim.
      Blogdan para kazanmak çok zor. Gelişerek geliştirerek uzun vadede belki ulaşılabilir.
      Çok teşekkür ederim :)

      Sil
  33. canım yazını okurken ah şu kişi hııı bu kişide böyle diye geçirdim içimden.. Lakinn pek çoğunuzun tanıdığı ve severek takip ettiği bazı isimler var onları kim ne zaman farkedicek merak ediyorum... Birde utanmadan ay şu takipçi satın almış diyorlar o zaman deliriyorum acaba kendilerini hiç görmüyorlarmı... Ay bende baya içimi döktüm.. Emeğine sağlık tatlım :*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kimse cesaret edemiyor isim açıklayıp deşifre etmeye. Çünkü yalnız kalacaklar biliyorlar. Ve bu şekilde devam ediyor.
      İnandırıcı olmak adına bizlerle bir oluyorlar güya.
      Destek için ben teşekkür ederim:)

      Sil
  34. Ne güzel bir konuya değinmişsiniz. Ben kendim içşn yazıyorum reklam tanıtım işlerine girmem be o işlere masum duygularla giren birisi bile zamanla yazılarını Kazanç gözeterek yazmaya baslar. Insanın doğasında bu vardır. Mesela bazı Üniversitelere yüklü bağışlar yapıp kendi aleyhinde araştırma ve yayın yapmaması için pozitif! Baskı yapan firmalar gibi. Bir marka ile çalışıyorsanız eger o marka hakkında negatif yazı yazarsanız marka gider Başkasını bulur :(
    Bu Yüzden samimi de olsa makyaj, ürün tanıtım, gibi blogları takip etmiyorum. az olsun öz olsun cok büyümek de iyi degıl ;)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emek verenin, talep olursa para kazanmasına karşı değilim bol bol kazansınlar. Ama kazanmak için blog açanlara veya kazanmak için yalvarıp dilenci olanlara sonuna kadar karşı olacağım.

      Sil
    2. Bu arada desteğiniz için teşekkürler:)

      Sil
  35. güzel ve yerinde bir yazı olmus tebrik ederim.


    ObiraNNE'DEN müge
    www.obiranne.net

    YanıtlaSil
  36. Çok güzel ve faydalı bir yazı olmuş, ellerine sağlık... Ancak ben daha çok yeniyim. Böyle şeyler işitiyor ve okuyor olmak insanı tedirgin ediyor. Her blog, o blog sahibinin özelidir. Nasıl bir mantığa sahip insanlar bu özeli kendilerinin gibi gösterebiliyorlar. Keşke bunun sistemsel bir çözümü olabilse :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sistemsel çözümü alexa ama bunu da kimsenin umursadığı yok:)

      Sil
  37. Çok güzel bir yazı ve anlayış. Blog özgün içeriklerle oluşturulmadığı sürece gerçekten temiz bir blog değildir. Sevdigimiz birşeyi tavsiye edebiliriz, mesela bir film, kitap vs. Fakat önce kendimizin o tavsiye ettiğimiz şeyi begenmemiz, kullanmamız gerekli diye düşünüyorum. Yine rahmetli Kemal SUNAL'ın 100 numaralı adam filmi geldi aklıma ve çok güldüm. Adam olmak lazım. Ne iş yaptığımızın bir önemi yok. Emeğinize sağlık TEŞEKKÜRLER.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Mustafa Bey. Elbette önereceğimiz veya asla önermeyeceğimiz herşeyi önce sindirerek deneyimlemiş olmamız lazım. Fikrimizi yazarız gerisini takipçimize bırakırız.

      Sil
  38. Ben yeni gördüm bu yazınızı . Çok haklısınız içten olmak bir numaralı kural bencede .Özellikle doğruları yazmak ... Sizi sonuna kadar destekliyor ve katılıyorum ^_^ Umarım #temizbloglar çalışması başarıyla devam eder , başarısına başarı katar ... ♥

    YanıtlaSil
  39. Uzerine epeyce konusulabilecek bir konu ama malesef kendimizcede bloglari basitlestirebiliyoruz.aktif olmayan blog o kadar cokki

    YanıtlaSil
  40. Yazdıklarınıza sonuna kadar katılıyorum. Bu tarz blogları ayırt edip es geçiyorum artık.

    YanıtlaSil
  41. Çok güzel noktalara değinmişsin emeğine sağlık. Senin uyarınla bir konuyu gözden kaçırdığımı farkettim; bana ulaşarak takip etmemi isteyen neredeyse her yeni blogger.ı; destek amaçlı takibe aldım. Kıramadım, destek olup nacizane yüreklendirmek istedim ama dediğin gibi farkında olmadan belki de yanlış yaptım. Bundan sonra takibimde olanları ve olacakları ince eleyip sık dokuyacağım. <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim desteğin için.
      Evet aynısını ben de yaptım, yapıyorum. Sonra bir bakıyorum niyetler farklı:)

      Sil
  42. Bu güzel yazını okumuştum tekrar okuyayım diye bakınca yorum bırakmadığımı gördüm :)
    her kelimesine katıldığım bir yayın bir ara boşluk bulup bir eleme de ben yapacağım ama ne ara bakalım.
    Birbirimize destek çıktığımız bir ortam da bile sadece ziyaretçi sayısını artırmış olmakla kalanlar olduğunu gözlemledim. Bloguna gerçekten sahip çıkanlarla yürümeye devam ederiz bizde sıkıntı olmaz:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum desteğiniz için.
      Elbette öyle yapacağız, diğerleri de ne halleri varsa görebilirler:)

      Sil
  43. Yazıyı ve yapılan yorumları okuduktan sonra şaşkınlıktan bir müddet yazamadım. Aman Allahım nasıl şeyler bunlar şaşırmamak elde değil doğrusu. Özellikle anne blogerlara inanmak istemedim çünkü söz konusu en değerli varlıklarımız çocuklar. Bu faydalı yazı için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil