İnstagramda Takipçi Satın Alanlar ve Çevreye Verdikleri Zararlar:)

takipci-satin-alma


Merhaba Arkadaşlar

Bu yazımda instagram takipçisi satın alma, neden takipçi satın alınır, takipçi satın almanın kendilerini karalamasının dışıda çevredekilere zararı var mıdır gibi konulardan bahsedeceğim.
Peki nereden aklıma geldi böyle bir yazı yazmak?
Bugün Hassas Anne blogunun sahibesi Ece Kumkale sosyal medya hesaplarında, instagramda takipçi satın alan bloggerlardan bahsedip, emeksiz itibar sağlamaya çalıştıklarını anlatmıştı. Tabi kim sahte takipçi kullanıyor bahsetmemişti.
Benim de instagram hesabımı aktif kullanmaya başladığımdan beri gördüğüm manzaralardı aslında. 24 bin takipçisi olan bir blogger ama paylaşım beğenileri 30-40 bilemediniz 50. Garip geliyordu yani.
İzlediğim kısa video ardından blogger kimliğimi bırakıp, gazeteci kimliğimi koydum masa üzerine başladım araştırmaya.
Önce kendi imkanlarımla bişeyler buldum, gecenin bir yarısı teknik konularda bilgisine güvendiğim bir arkadaşımı arayıp sorular sordum ve şimdi bu yazıyı hazırlıyorum.
Şunu söylemeliyim ki; sanatçılardan, iş adamlarına official ekli bir çok hesap, bloggerlardan giyim kuşam satış hesaplarına kadar bir çok kişi sahte takipçi satın almış. Gözlerim yerinden çıkacaktı. 
Şimdi benden isim isteyeceksiniz biliyorum ama ben ilk defa bu gibi soruları yanıtsız bırakacağım. İyi tanıyanlar bilir, konu ne olursa olsun isim vermem isim sormam. 
Bu yazıyı yazmamın iki sebebi var. Birincisi takipçi satın alıp burnu Kaf Dağı'nda olan şirin blogger arkadaşlarıma buradan selam(!) göndermek, ikincisi ise daha önemlisi yani takipçi satın alan arkadaşlarımızın bize farkında olmadan zarar vermeleri.
Nasıl mı? Önce iki fotoğraf paylaşayım onun üzerinden anlatmaya başlayayım.
takipci-alma

İlk  paylaştığım fotoğrafa bir bakın. Bu takipçi satan yerlerin hesaplarından biri. Yani bu iş için açılmış. 7438 kişiyi takip ediyor, 802 takipçisi var ve hiç paylaşımı yok! Bu hesabın hangi ünlüleri takip ettiğini bir bilseniz.
Alttaki fotoğrafta ise 5 ayrı hesap var, yine aynı hesaplardan ama bunlar takip etmek için değil, beğeni yapmak için kullanılmış. Yani şahıs takipçi satın almamış, beğeni satın almış.
Bunların bize zararı olduğunu nasıl öğrendim? Ne zararı varmış? Onu anlatayım.
Ara ara benim takipçilerime bir iki saat içinde 5-6 kişi ekleniyor, garip isimlerle ve fotoğrafsız. Dikkatimi çekiyordu. Gece  uykusundan uyandırdığım arkadaşıma sordum durumu, bağlantı aradım. Ve devamında beni takip edenlerin içinden 24 kişi ayıkladım bu şekilde. Bu 24 kişi benim profilime zaman içerisinde, takipçisi olduğum insanların takipçi satın alması ile bulaşmış. Yani şahıs 1000 takipçi alıyor 3-5 tanesi listesindeki insanların takipçilerine kaynıyor. Tabi ben bu 24 kişiyi inceleyerek engelledim. Benim gibi bir çok blogger arkadaşıma da bulaşmışlar.
Bu durumda ne yapmak gerek?
Bundan sonra bizi takibe alanlara dikkatlice bakıyoruz. Yukarıdaki hesaplar gibi garip isim, fotoğrafsız, hiç paylaşımı olmayan bir hesapsa hemen engelliyoruz. Bugüne kadar gelenler için ise takipçilerimizi baştan tarıyoruz, bu gece benim yaptığım gibi. Benzer profilleri hemen engelliyoruz. 
Takipçi eksilsin sorun değil, lekelenmekten daha iyi öyle değil mi?
Bir noktayı daha atlamadan yazayım. Bu sahte takipçilerin hepsi fotoğrafsız abuk isimli olmuyor. Bazıları profesyonelce hazırlanmış ama diğer detaylarla anlaşılıyor. 
Yazının sonuna geldiğimizde, kimileri teşekkür ediyor bana içinden dışından kimileri ise bela okuyor biliyorum. Ama bedeli ne olursa olsun ben doğruyu söyleyip yazmaya devam edeceğim.
Sene başında yazdığım iki yazı sebebi ile Adsense reklamlarım usulsüz tıklandı birileri tarafından ve Adsense üyeliğim askıya alındı. Hiç sorun değil yine olsa yine yaparım:)
Sevgiler




"İnstagramda Takipçi Satın Alanlar ve Çevreye Verdikleri Zararlar:)" için 70 yorum:

  1. Sevgili hüzün sarisi inan cok güzel bir konuya degindin. Ben bu yüzden instagram hesabimi aciktan kapali hesap yaptim bu abuk sabuk insanlardan kurtulmak için. Ben bloglarimi keyfim için yaziyorum olur da günün birinde birkaç kurus reklam geliri de gelse bununla ev geçindirecek degilim. Demem o ki az olsun öz olsun. Keyifli karsilikli paylasimlar olsun. Gerçekten ben dw gereksiz hirs içinde bu isi yapan insanlar gözlemliyorum ama herkesin kendi tercihi tabii. Komik oluyor milyon takipçin olup paylasimin olmamasi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kadar abartıyorlar ki, ne duruma düştüllerinden haberleri yok.

      Sil
  2. Ben de dün Ece'nin paylaşımını gördüm canım hatta yorum da yaptım, benim de öyle çok bildiğim isim var ki, ama benim gibi gerçekten az ve öz olsun diyen de çok blogger arkadaşım var, dediğinde çok haklısın, takipçi satın alan arkadaşların bizlere de zararı var ama ben herşeyin bir zaman sonra tükenip özüne döneceğini düşünüyorum, inşallah bir gün seninle tanışmak kısmet olur tatlım, çok isterdim oturup senle bir muhabbet etmeyi :) sevgiler,
    lifeofyasmina

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bloglara sahip çıkalım kampanyasını başlatırken de söylemiştim. İnstagram geçici bir platform. Bitecek.
      Ben de çok isterim, ilk fırsatta dilerim:)

      Sil
  3. instagram da ki bu hırslı arkadaslarımı alkışlıyorum sahtekarlığa emek vereceklerine bloglarına biraz emek verseler hersey daha sağlıklı olacak.

    YanıtlaSil
  4. Bu konu benim de çok dikkatimi çekiyor ve inan o kadar belli oluyor ki bunu yapanlar.Beni 1000 küsür hesap takip ediyor fotoğraflarıma ortalama 50-60 beğeni geliyor.Başka blogger arkadaşıma bakıyorum 20 bin kişi takip ediyor ama beğeni sayısı benimle aynı.Bunun takipçi satın aldığı apaçık ortada.
    Buna neden bu kadar yönelim bilmiyorum ama eğlence,hobi için yapılan bir şeylerde bu kadar hırs olması acı bir durum bence.
    Bu konuyu ele aldığınız içinde size teşekkür ediyorum:)
    Adsense ile ilgili de bir şeyler yazmışsınız devamını bekliyorum bu konularda çok bilgim yok sizden okuyarak öğrenmiş olurum bende :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginize ben teşekkür ederim.
      Adsense reklamlarının kuralları var biliyorsunuz. Mesela denemek için bile olsa kendi linkinizi tıklayamazsınız veya aynı IP den tıklanma olmaması gerekir.
      Bana bunu yaptılar, usulsüz tıklama yani ve hesabım askıya alındı

      Sil
  5. Ben de bu konuyu senin gibi fark ettim ve takipçileri ona göre sürekli ayıklıyorum ve engelliyorum bu tipleri canım teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  6. Arada bakıyorum ama hiç öyle garip takipçim yok benim ya da ben görmedim :(

    YanıtlaSil
  7. iyi ki yazdın bu yazıyı..benimde söyleyeceklerim var, bir ara uzun uzun yazmak istiyorum hatta..organizasyonlar dolayısıyla elimizde belli aralıklarla güncellediğimiz blogger listelerimiz var. Bazı arkadaşlarımıza bir bakıyoruz bir gecede üç bin beş bin takipçi artışları olmuş..artık nasıl bir paylaşım yapılıyorsa :)) sonra bu 20 bin 50 binlik sahte takipçi sayılarına kendileri de inanıp havalara giriyorlar ya bu daha da komik..Bloğun veya instagram paylaşımlarının kalitesine ve içeriğine bakmadan sadece sayıyla ilgilenenler yüzünden insanlar bu yollara kayıyor..Niteliğin tekrar önemli olduğu günlere kavuşmak dileğiyle :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kilit nokta, kendileri de inanıyorlar:)
      Sayıyla ilgilenenlere de bir yazı yazmam lazım aslında:)

      Sil
  8. Onlar bu şekilde kendilerini bir çoğumuzdan başarılı görüyorlar. Benim için önemli olan dürüst bir şekilde yola devam etmek varsın firmalardan ürün gelmesin önemli olan benim hobi olarak uğraştığım blogumun çirkin şeylere adı karışmaması, sevgiler ...

    YanıtlaSil
  9. İnsan kaybederse doğruluktan kaybetmeli. Kesinlikle bu yazıyı ve düşünceyi destekliyorum. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  10. Millet nelerle uğraşıyor ya, sağol canım hemen bakıyorum ben de, gerekeni engelliyorum. Emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
  11. Ben de bu tarz takipçileri bir ara engellemiştim, elemenin tekrar zamanı geldi anlaşılan. Ego tatmini için midir nedir anlamadım ben takipçi satın alma olayını. Zaten çok çabuk anlaşılıyor satın alan hesaplar. Hile hurdadan ne kadar iyi anlıyor bu millet yazık.

    YanıtlaSil
  12. kandıran sadece kendini kandırır.. uzun vade de sadece işini dürüstçe yapan bloggerler kazanacak ve kalacak :)

    YanıtlaSil
  13. Ve çoğu kişi onlara inanıp takipçisi çok diye takibe alıyor. Takipçin az ise kalitesiz olduğunu düşünüyorlar. Zaten içerik kimseyi ilgilendirmiyor, herkes görsellik, şan, şöhret, para görmek istiyor ve ben buna çok şaşırıyorum. İstediğimiz kadar tepki gösterelim kazanan yine zengin olan olacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben öyle düşünmüyorum bu konuda.
      Eğer konu instagram ise geçici bir platform ve popülerliği azalarak bitecek.

      Sil
  14. aaaa bende diyorum niye bu hafta garip garip adamlar beni takibe almış. Desene benimkilerden de takipçi satın alan var :)
    Ecenin kimden bahsettipini de şıp diye anladım :) Çok yazık gerçekten. Ancak burada önemli bir konuda da niye insanların buna ihtiyaç duyduğu. Firmalar yapılan işten çok, sayfanın değerinden çok takipçi sayısı fazlalığına bakıyorsa, biraz da buna çözüm bulmamız lazım bence. Yoksa blogspotta da , instagramda da takipçi sayısını binlerce yapmak çok kolay.
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neden olacak?
      İnsanlara biraz daha yukarıdan bakabilmek için ve takipçi sayısı ile ilgilenen firmaları kandırmak için. Çünkü bütün dertleri sidik yarışı.

      Sil
  15. İnstagramda takipçi satın alanlar yazınızı ilgi ile okudum. Araştırma ve paylaşım için teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  16. Bilgilerin ve emeğin için teşekkür ederim sevgili arkadaşım. Hepimiz biliyoruz kimlerin takipçi satın aldığını, bu kadar ego bünyeye zarar farkında değiller. Zamanla onlar silinir biz kalırız ne demişler sel gider kum kalır!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim. Evet ciddi zararları var ve bir süre sonra çıkacak acısı:)

      Sil
  17. Bu yazıyı yazmanız çok iyi olmuş; sayenizde aydınlandım. Bana da öyle ismi cismi tuhaf, sıfır paylaşım(sız) ama çok takipçisi olan hayaletler geliyor arada. Bundan sonra hepsine güle güle. İnsanlar neden hep sahtekarlık, hep emek hırsızlığı, hem üçkağıtçılık peşinde gerçekten anlayamıyorum. :(
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim.
      Herkesin blog sahibi olurken hedefleri farklı:)

      Sil
  18. Yazik vallahi yazik ... Hic beklemedigin insanlarin boyle seyler yaptigini ogrendiginiz zaman daha bir garipsiyorsunuz. Ne diyelim ... Umarim herkes birgun emeginin veya emeksizliginin(!) karsiligini alir. Guzel bir yazi olmus, teşekkürler ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet beklemediğimiz insanlar çıktı karşımıza araştırma yaparken. Elbette o karşılığı alacaktır.
      Ben teşekkür ederim ilginize.

      Sil
  19. Sevgili Hüzün Sarısı,zaten anlamadığım için düzenlemesini yapsın diye güvendiğim bir arkadaşın çok yere yayın yapıp,bana kısıtlama gelmesine neden olmasının,yani goggle tarafından mimlenmenin üzüntüsü içinde ve daralmış bir halde iken yazını face'den girerek okudum.Neler oluyor demek buralarda.Kim bu acaip düşünceli ve menfaatçi insanlar?.Ama sizler akıllı evlatlarsınız.Allah bunlardan uzak tutsun,zararlarından korusun tüm etik blogları. Geçmiş olsun diyorum yavrum.İyi yayınlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok üzüldüm yaşadığınız duruma.
      Evet bir çok şey dönüyor. Ve fark ettikçe fark ettirmeye çalışıyorum.
      Çok teşekkür ediyorum, size de.

      Sil
  20. Sevgili hüzünsarısı çok güzel bir paylaşım olmuş.Ben çok aktif blogları dolaşıp yorum bırakamasamda takip ettiğim birçok blog arkadaşım var.Hepsinin emeklerine sağlık.
    Bencede sadece kendilerini kandırıyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum. Evet bir süre sonra bunu anlayacaklar.

      Sil
  21. Ne kadar garip bir şey.kimse bilmese de Bu insan kendisi biliyor sevilerek takip edilmediğini.

    YanıtlaSil
  22. ben de geçenlerde inceledim
    beni silenleri silmekle başladım gerçi sıkıldım yarıda bıraktım ama :))
    sonra 7-8 paylaşımlı manken edasıyla poz veren hatunlar vardı onları da sildim
    takipçi alanlar aslında belli oluyor çünkü yorumlar yok samimiyet yok sadece beğeni sayısı var
    aslında firmalarında bunları incelemesi lazım

    YanıtlaSil
  23. Cok ilginc bi yaklasimlari war o insanlarin orda 10 trilyon yazsa ne yazmasa ne... sosyal medys krallığı. ..

    YanıtlaSil
  24. Ayh dilinize sağlık çok güzel yazmışsınız bende bu durumdan çok şikayetçiyim blog hayatında bunu yapan o kadar cok blogger var ki firmalar onlarin yüzünden bizi sallamıyor ama olsun bu gerçekler elbet bir gün ortaya çıkar siz hiç canınızı sıkmayın herkes kalbinin ekmeğini yer sevgiler...

    YanıtlaSil
  25. Aman sakın beni silmeye kalkma:)))))))
    Üst düzey acemi bir katılımcıyım oğluma açtırdım ama neyi nasıl yapacağımı bilmeden kullanmak istemedim, bu ara da elim biraz yoğun fırsat bulamıyorum.
    Bu dikkat yazılarını çok seviyorum ayrıntılarla da bizi de bilgilendirmiş oluyorsun. Bazıları doğru konuşanı sevmez 9. cu köy misali boş ver 10. köy bizim çayı kahveyi orada içeriz:)) sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Koyar mıyım hiç:)
      Sıkıntı yok bütün köyler bizim:)

      Sil
  26. Huzun Sarısı yazın gerçekten süper olmuş tebrik ederim cnm :) gecen sene bende bu olayı merak ettim arastırdım hatta denemek için bazı takipçi satan hesapları inceledim.ve hatta k olanları baktım ama takipçilerin coğu dediğin gib addız isimler içerik ise sapıkca resimler vardı :) ve sonra hemen vazgectim takipçi satın alan kişileri görüyorum .Ben fenomemim diye tüm davetlere katılma hırsı olan kişiler.Firmalar beni farketsin davetlere ilk katılan ben olayım düşüncesi revaçta olan kişileri tanıdım. kendi aralarında gizli bir rekabet var :) Bu gibi tavırları görünce bizim adımıza görünce hem üzülüyor, hemde gülüyorum :) bu konuda konusulacak çok şey var aslında.
    ve bunları yazdıgım için bana gıcık olan :)ve beni sevmeyen olabilir oda onların sorunu :) diyorum. Sevgiler ,

    YanıtlaSil
  27. anlamak mümkün değil bunu sanatçılar falan yapıyor diye biliyordum, bloggerlara da bulaşmış demek. Ben gerçi en çok ''beni takip edin amma velakin ben kimsecikleri takip etmem yorum yapmam '' diyen egosu şişkinlerden uzak duruyorum.Hele önce takip edip yem atan sonra sen takip edince takibi bırakanlar yok mu? yaz yaz bitmez...

    YanıtlaSil
  28. 2400 küsur temiz gerçek takipçimle mutluyum ♥️ Aklıma bişi takıldı kuzum,beni de tanımadığım etmediğim yabancı hesaplar saçma sapan görsellere etiketliyor. Sebebi ne ola ki??? Geldi mi sizin başınıza böyle şeyler?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benim geldi ama ben de sebebini bilmiyorum :(

      Sil
    2. Repost uygulaması onun sebebi Ozi

      Sil
  29. Sevgili Nihal, çok güzel bir konuya değinmişsin. 3 senede benim hesabım 2 bin kişi bile olamadı . Ama hiç resim paylaşmayan kişilerin takipçilerinin sayısını gördükçe sinir oluyorum. Ama bazı firmaların dikkatini takipçileri çok olduğu için çekiyorlar. Yazık yani. Bir de aldıkları sahte takipçiler ile hediyeler hediyeler. . . Sevgiler canım böyle dobra olmaya devam :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Günde 3-4 fotoğraf paylaşırım etiket yaparım daha yeni 3600 filan oldum. Ezik ben:))

      Sil
  30. Yazinizdan cimaricak cok ders var aslinda.onlara ölu tKipcide diyolar.sahsen bana az olsun ama aktif olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ölü takipçileri komple silindiğinde ne yapacaklar?

      Sil
  31. ne kadar doğru bir konudan bahsetmişsiniz az olsun gerçek olsun diyorum :)

    YanıtlaSil
  32. Bu iş belli oluyor.dediğiniz gibi 17k takipçisi var son 5 yada 6 resimlerine bakıyorum sadece 30-40 like. Hatta bazı blogger bile olmayan 5-6 paylaşımlı insanların 10k takipçisi var.çünkü ben facebook dikiş grubuna instagram sitemi koyduğum da gelen cok oluyor dikisseverlerden. Ama bu kişi ünlü de ben mi bilmiyorum diyorum. Fotoğraflarında bir estetiklik de yok. Tabi reklamı sevmeyip takipten çıkanlar da oluyor. Resim kalitesi çok önemli olduğunu da farkettim. İçtiğim bir kahveyi bile sunarken estetigini düşünüyorsam hazır resim kullanmiyorsam bu işe çok önem veriyorum. İnstagram albüm gibi bir yer. Adsız bir takipcimin fotoğraf kalitemin kötü olmasını söylemesi üzerine ben de bu hafta profesyonel makinami alıyorum. Çünkü fotoğrafçılık kısmı da hobim oldu. Emek varsa zaten hepsi çorap sökügü gibi gelir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem blog hem instagramda fotoğraf kalitesi gerçekten önemli. İlk başladığımda sıradan bir telefonum vardı ve fotoğraflar iyi çıkmıyordu. Bikaç ay sonra telefonu değiştirdim model yükselttim, tamam bu iyi dedim ama şimdi bu da yeterli gelmiyor bana. Ve ben de prof bir makine almayı planlıyorum.

      Sil
  33. Tebrik ediyorum Nihal Hanım'cığım ne güzel bizi hiç kimseden çekinmeden doğruları gösteriyorsunuz bize... bana da arada sırada hiç tanımadım kişilerden etiketlemeler oluyor... alfabeleri bile farklı, hiç dikkate almıyorum... teşekkürler sevgiler

    YanıtlaSil
  34. yazının üstünden epey zaman geçmiş ama benimde ilgimi çekiyordu bukadar çok takipçili bloggerlar . bu işi sayılara dökmenin ne anlamı var bilmiyorum. az olsun öz olsun ama gerçek olsun. Allah bu işi hakkıyla sevgiyle yapanlara yardım etsin. sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Marka odaklı çalışan bloggerlar bunu yapıyor ama takipçisine odaklı olanlar uzak duruyor. Markalar da o rakamlara inanıp ortak çalışma içine giriyorlar. Böylece gerçek emek sahipleri dışarıda kalıyor.
      Aminn:)

      Sil
    2. Marka odaklı çalışan bloggerlar bunu yapıyor ama takipçisine odaklı olanlar uzak duruyor. Markalar da o rakamlara inanıp ortak çalışma içine giriyorlar. Böylece gerçek emek sahipleri dışarıda kalıyor.
      Aminn:)

      Sil