Blogger ve Instablogger Hadisesi

instabloggerlar


Merhaba Arkadaşlar

Blogger ve instablogger arasında fark var mıdır? Varsa nelerdir? gibi sorulara kendimce yanıt vermek için buradayım bugün.
Bir süre önce Yeşim Mutlu blogunda Blogger ve Instablogger Arasındaki 10 Fark! başlıklı bir yazı yazmıştı. Yeşim Hanım'la daha önce de bloglarla ilgili bir konuda birbirimizden habersiz aynı fikirle yazılar hazırlayıp, takipçilerimizle paylaşmıştık burada da öyle oldu. Konu ile ilgili önceki yazılarımın linklerini aşağıda sizlerle paylaşacağım.
Bu yazımı bazen diyalog bazen monolog şeklinde geliştirip sonlandıracağım sanıyorum.Yeşim Hanım'ın yazısı üzerinden devam edeceğim. İster o yazının devamı olarak düşünün ister bağımsız bir yazı.
Efendim, nasıl bir tag başlatmıştık? #önceblog demiştik ve onun üzerinden devam etmiştik bir avuç blogger. İnstabloggerlar olabildiğince sinirlendi, kulisler yaptılar, yazılarıma adsız yorum yazdılar suçladılar. Bazı blog sahibi arkadaşlarımız ise suya sabuna dokunmak istemedi, onları da anlamaya çalışıyorum uğraşmak zorunda kalabilirlerdi gereksiz insanlarla. Neyse konuyla ilgili ilk yazımda ne demiştim instabloggerla ilgili? Şöyle demiştim "instagramda hesap açıp uçucu bilgiler paylaşacağınıza, lütfen bir blog açın. Biraz fazla mesai yaparsınız ama kalıcılık adına ciddi bir adım atmış olursunuz" . Yapıcı iki cümle var burada değil mi? Ama instablogger düşmanı ilan edildim.
Olayın Hüzün Sarısı cephesinde başlangıcını hatırlattıktan sonra; Yeşim Hanım'ın yazdığı 10 maddenin (biliyorum ki daha da çoğaltabilir) dip toplamı şunu diyor: Blogger emeği instabloggerdan fazla. Bana kalırsa kıyaslanamaz bile.
Sosyal medya hesaplarımda bunu uzun uzun açıklamıştım. Gerçek bir blog yazarı (yani içeriği kendi üreten fotoğrafları kendine ait, ifadeler kopya değil özgün, blog yayınlarının yarısından çoğu çekiliş duyurusu olmayan blog yazarlarından bahsediyorum), sizce bir blog yazısı hazırlamak için ne kadar zaman harcar? Kısaca birlikte hesaplayalım. Diyelim bir ürün yazısı yazacak. Önce fotoğraflarını çekecek, 5-10-20 artık kaç tane olursa. Sonra onları pc ye aktaracak 1 veya 2 tanesini seçecek boyutlandıracak. Blog adını üzerine yazacak, sonra deneyimlerini hatırlayarak yazmaya başlayacak. Aynı ürünü yazmış başka bir bloggerın yazısına bakmadan tabi. Yazının kontrolünü yapacak, uygun etiketler yapılacak fotoğraflar etiketlenecek. Yayın yapılacak ve gerekirse farklı platformlarda paylaşılacak. Bloggerın yayını bitti. Ne kadar sürmüş olabilir sizce? En az 2 saat ve ben bazı yazılar için 4-5 saat bilgisayar başında kaldığımı bilirim. Bir hastalık araştırması iki gün, yazısı bir gün ve makaleyi toplamda bitirmem 3 gün. Bu da bir örnek.
Gelelim instabloggera, ürünün fotoğrafını çek filtre koy, paylaş altına da beğendim/beğenmedim, şöyle bir özelliği vardı. Tekrar alırım/tekrar almam yaz. Bir iki de sevimli emoji ekle. İnstabloggerın yayını bitti. Sizce ne kadar sürdü? 3 dak ile 20 dakika arası.
Peki bu emeklerin şahıslara dönüşü ne olur? Bundan 10 yıl sonra arama motorlarında ilgili kelimeler yazıldığında bloggerın yazısına ulaşılır. Bundan üç gün sonra instabloggerın fotoğraf paylaşımına ulaşmak için kimse bilmem kaç fotoğraf aşağı inmez.
Çok net değil mi buraya kadar anlattıklarım arasındaki fark?
Peki devam edelim. Ne demiş Yeşim Mutlu 10. maddede? Blogger yazım kurallarına dikkat eder, instablogger istediği şekilde yazar demiş. Ona da örnek vereyim hemen, en düzgününden. Blogger aynı ifadeyi "ben bu ürünü çok sevdim, bittiğinde tekrar alacağım ürünler arasında" şeklinde bir cümle ile anlatır. İnstablogger ise "ayyyy çok güzel bu aşk yaşıyorum baksanıza güzelliğe kızlarrr" diye anlatır. Tabi bu örnek her blogger(!) veya her instablogger için geçerli değil. Bu ifade farklılıkları çok daha fazla örneklendirilebilir aslında ama kim olursa olsun incitmek istemiyorum.
Takip ettiğim genç bir kızı, hiç anlamı olmayan laubali bir sıfatla takipçilerine seslendiği için takipten çıktım. İnanılmaz rahatsız oldum bu yapmacık samimiyetten. Şirin görünmek zorunda değilsiniz kimseye.
Aslında ne var arkadaşlar biliyor musunuz? Ne benim, ne de eminim Yeşim Hanım'ın ne de bizim gibi düşünenlerin amacı bağcıyı dövmek değil, bağdan üzüm yemek. Yazdıklarımız belki birilerini olması gereken noktaya taşır. Çünkü gerçekten iyi yazan instabloggerlar var. Hatta ben bir gece sabaha kadar bir blog yaptım ve instagramda paylaşıp, bir instabloggera hediye etmek istiyorum dedim. Bir arkadaşımıza verdim blogu ama o kadar zaman geçmesine rağmen, bırakın yayın girmeyi bloguna bir defa tık demedi. Bu bana yapılmış büyük saygısızlık. Panel adminliği bende de olduğu için az önce geri aldım blogu. Gerçekten yazmak isteyen biri olursa hediye etmeyi düşünüyorum. 
Bir de instagramı işaret ederek "benim bir sitem yok ama blog işini buradan yürütüyorum" diye bir cümle, bir ifade kabul etmiyorum. İnstagram ve blog arasındaki fark yazılara sığmaz. 
Yazılacak ne çok şey var aslında değil mi? Üzerinde konuşulacak ne çok şey! 
Bir noktadan sonra kendime soruyorum "neden sadece ben ilgileniyorum" diye. Yeşim Mutlu'nun yazısını görünce yalnız olmadığımı hissettim, bu çok güzel bir duygu. Oysa blog yazarlığını tam anlamı ile yapan çok blogger var. Neyse ki yazılarımda, taglerimde destek olanlarım var.
Ben yine adsız yorumlar bekliyorum satırlar dolusu, saldırı bekliyorum abuk cümlelerle dolu:)
Bu fotoğrafı, konuları kaleme almaya başladığımda hazırlayıp instagram hesabımda paylaşmıştım.
(yaklaşık 2 ay önce)


Sevgiler

İlgili yazılar. tık tık





"Blogger ve Instablogger Hadisesi" için 39 yorum:

  1. blog yazarları da kendi içinde farklı yönlerde ilerliyorlar, sadece instagram hesabı olanlar da farklı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi onlar da ilerlesinler diledikleri gibi ama kendilerine blogger demesinler:)

      Sil
  2. Ne güzel ifade etmişsin tatlım, Yeşim'in de yazısını okudum ve son zamanlarda blogger ları rahatsız eden bir konu gerçekten, ben de yakında kendi blogumda kaleme almayı düşünüyorum, çünkü önemli , çünkü bilinçlenmesi gereken çok insan var :) ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  3. Çok hak veriyorum sana bu konuda. bakalım instagram popüleritesini kaybedince onlar ne yapacak? gerçi insanımız okumayı sevmiyor. En büyük sorun buradan başlıyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogları aktif tutarak ve gerekli platformlarda yayınlarımızı paylaşarak biz teşvik etmeliyiz sanıyorum

      Sil
  4. Iki yaziyi da okudum, elinize saglik. Sizin paylasimlarinizi, yorumlarinizi, degerlendirmelerinizi, elestirilerinizi bile cok dozunda saygi cercevesinde yaptiginiza inaniyorum. Instagram sayfasi acarak, "blogger" oldum demeyi dogru bulmuyorum..O kadar guzel, emekle, deger vererek isini yapan gercek bloggerlara haksizlik olur bu. Instagramda zaman gecirenler de blogger oldum diye iddia etme aslinda, daha zamana biraksa, daha dogru olabilir. Sizden ve diger bloggerlardan Ögrenecek cok sey var, bu her zaman da böyle olacak :)

    YanıtlaSil
  5. İnstagramın hakikaten bir kolaylığı ve çekiciliği var insanlar zaten okumak istemiyor o yüzden bir yere kadar hak verilebilir am dediğin gibi bundan 1 hafta sonra bile o gönderiye ulaşmak neredeyse imkansız olacak :( ben bloga yazmayı çok seviyorum evet çok vaktimi alıyor ama vakit ayırabildiğim sürece de yazmak istiyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnstagramda istediklerini yapabilirler işin bu boyutu beni ilgilendirmiyor ama kalkıp blogger olduklarını iddia ederlerse veya emek aynı derlerse olmaz:)

      Sil
  6. Ya bende fotolarimin üzerine imza atmayı hep unutuyorum çalınıyor . Bu arada haklısınız size yürekten katılıyorum nitekim siZin #önceblog taginizden sonra evimde yaşadığım wifi sorununda bile gidip komsumdan internet erişimini sağlayarak yazimi yazdım. Sizede çok teşekkürler şu yazınız bile bizler için büyük adım attıran bir örnek aslında

    YanıtlaSil
  7. Bende bu anlamda katılıyorum size. Ben dahil hemen herkes bir ürün almadan önce Hakkı'nda bilgi sahibi olmak için hemen Google araştırmaları yapıyoruz ve ona göre karar veriyoruz. Blog Cidden emek isteyen ve Zaman isteyen bir yer.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke farkına varabilseler geç olmadan
      Sevgiler

      Sil
  8. Çok iyi ifade etmişsin. Ben bloga birden fazla görsel ve detayları ile anlatım.bunu hemen hemen tüm bloggerlar yapıyor. Emek bence de çok

    YanıtlaSil
  9. Çok iyi bir bilgilendirme olmuş. Emeginizr sağlık.

    YanıtlaSil
  10. çok güzel ifade etmişsiniz
    blogerım diyip blogunu sadece çekilişlere katılma amaçlı kullananlarda var malesef

    YanıtlaSil
  11. Blog her zaman benim için ön planda oldu. Emek veriyorum, zamanımı veriyorum, kafa yoruyorum. Instagram belki popülerliğini bile yitirecek birgün ama bloglar asla...

    YanıtlaSil
  12. eline dağlık canım :) düşüncelerime tercüman oldun

    YanıtlaSil
  13. Daha önce de konuşmuştuk aslında, böyle olmasındaki en büyük pay firmaların! Takipçi sayısını baz alarak iş yapmaları insanları instagrama yönlendiriyor maalesef

    YanıtlaSil
  14. Blog konusunda fikirlerinize kesinlikle katılıyorum. Aynı kefeye konması mümkün değil. Ben de bir instagram hesabı açayım blogla ilgili dedim o bile hoşuma gitmedi, basit geldi.Kendimle ilgili çektiğim fotolarımın olduğu hesabım ayrı ama blogla ilgili ya da bloğun yerine geçecek hesap açmak sabun köpüğü gibi geldi bana. Blogumu arada haletiruhiyeme göre ihmal etsem de şu aralar mesela yazmaya paylaşmaya bayılıyorum ve blog komşularımı seviyorum, ne yazmışlar diye okumayı seviyorum. Tatmayan bilmez ne yapalım Hüzün Sarısı, teşekkürler emeklerin için...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel yazmışsınız. Hedeflerle bağlantılı aslında yaşadığımız bu sonuçlar

      Sil
  15. İnstagram nedir diye bir hesap açtım ama hala aktif hale getirmedim... Yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum. Paylaşımlar için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  16. İnstagram, twitter ve diğerleri bizler için blogu canlı yutmanın yönleri. Blogun yıllarca kalıcılığı varken instagram alt sıralara geçtikçe bakılmıyor bile.. Tabi instagram gibi bir camia sık kullanılması, Pr lerin gitgide buna yönelmesi ile birazda diğerlerinde çeker paylaşır 2 cümle yazarım şekllinde ilerlemelerine neden oldu diye düşünüyorum. Umarım blog yazarları bu platformun gerçek kıymetini bilir ve diğerlerininde bunun farkına varmasını sağlayabilir. Şu bloggerda bile o kadar gereksiz sayfa var ki!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hedefleri şahsi platformlarında şahsi fikirlerini yazmak, geleceğe anı bırakmak isteyen blog yazarları herşeyin farkında. Ama vakit geçsin, heyecan olsun ürün gelsin hedefinde olanlar hiç bir zaman farkında olmayacaklar:)

      Sil
  17. Bir de yemek fotoğraflarında düşün o zorluğu...Kaç tane fotoğraf çekip arasından birkaç tane seçiyorum.Yemeğin tazeliği , gün ışığı vs. Birçok detay var.
    İnstablogger kavramı bana komik geliyor. Şahıs ya bloggerdir yada değildir. Onlar sadece sosyal medya paylaşımcısı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet aşama aşama çekip paylaşmak lazım. Haklısınız

      Sil
  18. Çok güzel anlatmışsınız. Ancak size de oluyor mu "kısa yaz yoksa okunmuyor" diyorlar insanlar, çok da yazı okumak istemiyor galiba.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazılarımı çok uzun tutmuyorum ama birşeyi anlatırken de ne kadar aydınalatabiliyorsam o boyutta yazıyorum. Kısa tutarsam da anlatmak istediklerim havada kalır.
      Evet yazık ki eskisi gibi değil blog okunmalar ama olacak inşallah:)

      Sil
  19. Önce blog diye tutturmaya gerek yok ben açıkçası bir instablogger olarak en az sizin kadar uğraşıyorum.
    1- konuyu belirle.
    2-fotoğraf çekebilecek için doğal ışık yakala.
    3-güneş yoksa 50 tane ışığı yerleştirmekle uğraş.
    4- arka planı belirle ve hazırla
    5-metaryeller lazım onları belirle ve diz.
    6-fotoğrafı birçok farklı açıdan çek ve hangisinin olacağına karar ver.
    7-programlar aracılığıyla ışığını parlaklığını gölgesini rengini baskınlığını ayarla (instagramdaki filtreleri yetersiz buluyorum)
    8- fotoğrafa imzanı at.
    9-kimi Zaman çektiğim videoları kullanmak istiyorum
    10- videolara müzik ekle (uygun müziği bulabilmek ayrı bir dert)
    11-altına yazacağın yazının kolay bir dille anlatılmış olması gerekiyor uzun ama okunaklı olmasına dikkat et.
    12- ( benim kendi tercihim) yazdıklarını İngilizceye çevir.
    13- çok zor olmasada uygun hastagleri seçmen gerekiyor.
    14 - yine tercih meselesi olarak kutlama tarzı şeyleri kendim programlarla arka planların üzerine yazı yazarak kullanıyorum bazen kendi çektiğim resimlerin üzerine yazı yazarak kimi Zaman'da bende uygun resim yoksa internetten bulduğum bir resmin üzerine yazı yazarak paylaşıyorum.
    15- son olarak çok sık paylaşım yapmanız gerekiyor en az her gün bir tane resim paylaşmanız gerekiyor.

    Sizin takip ettiğiniz instabloggerlar ne yapar bilemiyorum ancak ben sayfama çok özen gösteriyorum. İnternette yaptığım araştırmada böyle bit yazıya denk gelmek beni çok üzdü instabloggerlar daha az uğraşıyor diye aşağılamaya gerek yok.

    Not: bu yazıyı yazabilmek için bile 1 saat uğraştım.

    YanıtlaSil
  20. Merhaba
    Yazdığınız tüm maddeleri işini iyi yapan bir blogger yayınının sadece fotoğraf aşamasında yapıyor. Yazı bölümünü saymıyorum.
    Amacım üzmek değil sadece yapılan yayınların kalıcılığını sağlamak.
    O kadar emekten bahsetmişsiniz; keşke bir blogunuz olsa ve 10 yıl sonra bile yaptığınız yayına ulaşılabilir olsa.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  21. Çok gereksiz... ben hiç kibar olamayacağım EMEK HIRSIZLARI onlar.Bir de gelip kendilerini savunmaları Yok mu?😡 Yine de kimseyi kırmak istemem ama gerçekler bunlar😑

    YanıtlaSil