Neye Niyet? Neye Kısmet?

kismetse-olur-skandal

Merhaba

Beyaz cam kabusu yaşamaya devam ediyoruz. Duyduklarımız, okuduklarımız bize "pes" dedirten cinsten. 
Kısmetse Olur isimli yarışma(!) programından bahsediyorum, yoksa tv dizisi mi demeliydim? Olup biteni hayretler içerisinde izledim ve şunu dedim kendime "biz hep böyle kandırıldık mı?" Evet muhtemelen kandırıldık. 
Bir yarışma programı hazırlanıyor, web sitelerinde başvuru formu var. Kimbilir kaç kişi evlenmek veya başka bir umutla o formu doldurdu, dolduruyor. Ve muhtemelen formlara bakan bile yok. Anladığım kadarı ile yapımcıların baktığı tek form cast ajanslarda bulunan özgeçmiş formları yani cv ler. Şimdi burada gülsem mi ağlasam mı? Bilemedim ben! 
Yarışmanın formatında evler gözetleniyor ama o evler kızlı-erkekli değil. Kızlar bir evde erkekler başka evde. Sms ler geliyor seyirci birilerine destek oluyor eletmiyor, yarışmacı birilerine destek oluyor eletmiyor bir sürü detay ezberletiyorlar insanlara. İnanabiliyor musunuz? Boş yere. İzleyici birilerini belirliyor ve onun için sms atıyor destek veriyor. Ama desteklediği kişi aslında yok, yani yok öyle biri. Muhatapları yel değirmeni anlatabiliyor muyum? 
Bir yapımda renk olması, dikkat çekmesi için benzer şeyler yapılabilir, hele ki sektörde kıran kırana rekabet varken ama böylesi değil. Yapımın tamamı renk olmuş kimsenin haberi yok. Kliplerde oynayanlar, dizilerde sinema filmlerinde, reklamlarda oynayanlar, farklı yarışma programlarından zıplayanları toplayıp tıkmışlar evlere. Yurdum insanı da "şu şuna yakışır-tüh öyle yapmasaydı-ah yazık oldu oğlana" şeklinde ekran başında dövünüp duruyor. Yani bu kadar mı kullanılmaya müsait tv izleyicisi? İzleyiciyi nasıl gördüklerini çok merak ediyorum. İnanın sanıldığı kadar saf değil insanlar, sadece birinin dürtmesi gerekiyor sonra hepsi Sherlock Holmes oluyor. 
Sosyal medyada konu ile ilgili sayfalar açılmış, deşifre edilen şeyler bana göre korkunç bir tablo sergiliyor. Şimdi gelelim olayını farklı boyutuna bu yarışmayı hazırlayan yapım şirketi aynı zamanda İşte Benim Stilim isimli yarışmanın yapımcılığını da yapıyor. Buna ne dersiniz? Orada cıyaklayan kızların yurdum genç kızı olduğuna, en azından ilk bölümde olanların yurdum insanı olduğuna nasıl inanacağız? Aynı şirket farklı bir projeye daha hazırlanıyor cast ajanslar iyi iş yapacak anlaşılan. Benzer yarışmalarda cast oyuncuları yarışır, şarkı yarışmalarında ses değil hikaye kazanır. Bilgi yarışmalarına leke bulaştı mı bilmiyorum umarım olmamıştır böyle bişey. Elimizde bir o kaldı izlenesi yarışma programı olarak. 
Bu olaydan etkilenen sadece izleyici olmayacak elbette. Yapım şirketi muhakkak bir açıklama yapmalı onu geçiyorum. Yarışmadaki oyuncular şirkete hesap verecek, paylaşımları neden gizli değil diye. Bir de benzer yarışmalar var; onlar da kendilerini aklamak için açıklamalar yapacaklar en azından sözlü açıklamalar. Yani tabiri caizse çarşı karıştı! 
Son sözüm ise tv izleyicisine, lütfen ama lütfen böyle kurgular için ceplerinizi boşaltmayın. Heyecanlı bir şeyler izlemek istiyorsanız bir çok kanalda, sayısını bilemediğimiz dizi var ve hepsinde bir entrika bir düzen var onları izleyin. 
Ve sözlerim şimdilik bitti. 
Yarışma adı Kısmetse Olur değil mi? Kısmet değilmiş demek ki! 
Sevgiler

Bu yazım 26 Kasım 2015 tarihinde www.medyaextra.com da yayınlanmıştır.


"Neye Niyet? Neye Kısmet?" için 24 yorum:

  1. Az önce televizyonu açtım ve beş dakika sonra kapattım. Gürültüden başka bir şey değil! Kavga, gürültü, seviyesiz konuşmalar amaan gerçekten ipin ucu kaçtı.

    YanıtlaSil
  2. Neyseki izlemiyoruz bu tarz şeyleri.. Küçük oğlum sayesinde tüm aile çizgi film izliyor...:) O kadar alıştık ki, bir akşam uyuduğunda hadi birşeyler izleyelim diye kanalları dolaştık ve sonuçta yine çizgi film kanalını açtık..:) İzleyecek daha iyi birşey yok.. Bu evlendirme programı bana meşhur Semra Kaynanayı hatırlattı.. Oğlu Ata'nın hayatını yitirmesini.. Programla alakası ne kadar var veya yok bilmiyorum ama bu programlar içindekine de dışındakine de zarar veriyor...
    Tülin'le Caner mesela... hayatları kararan iki genç insan... Belki daha çok örnek vardır.. Bunlar gündemi çok meşgul etmişti.. O yüzden hatırladım... Yazık oluyor insanlara...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben işim gereği izlemeliyim aslında, içerik üretebilmek için ancak inanın darlanıyorum burda:)
      Evet o örnekler benim de aklıma geliyor ara ara. Ata ziyan oldu annesinin garip hırsı yüzünden en çok ona üzüldüm

      Sil
  3. bu tür programlara kendini kaptırıp izleyenlerin akıl sağlıgından ciddi şüphelerim var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genelde ev hanımları ve orta yaş üstü insanlar can sıkıntısından izliyorlar gözlemlerime göre. Ama bunların birer düzmece olduğundan haberleri yok yazık ki

      Sil
  4. Çok seviyesiz geliyor o programlar zaman kaybı. İzlemiyorum çok rahatim. Bazı insanları durtsende anlamıyorlar maalesef.

    YanıtlaSil
  5. Hepsi oyuncu. Çeşitli kast ajanslarından gelmeler. Milleti salak yerine koymayı iyi biliyorlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet yazımda da belirttiğim gibi programın tamamı kurgu

      Sil
  6. Maalesef ki Türkiye'de ki ''eğlence'' programları insanları aptal yerine koymaktan ve zamanımızı çalmaktan başka işe yaramıyor.Nereye baksan kandırmaca ve çemkirme dolu programlar var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunun önüne geçebilecek tek güç tv izleyicisi. Ancak bir grupta, biliyorum sahte olduğunu ama eğlenceli geliyor diyenleri görünce umudum azalıyor

      Sil
  7. Hiç anlamadım zaten hiç seyretmedim de böyle bşr şeyi haberim yoktu isabet olmuş bence :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilerim bu işlere kalkan yapımcılar ders olur:)

      Sil
  8. gündüz küçük oğlumla uğraşmaktan hiç tv açamıyorum, vaktim de yok zaten.Ama gecen gece su Nur Yerlitaşın falan olduğu programı gördüm. Dur bir izleyeyim dedim. 5 dk sonra panik atağım taşikardim azdı . aptal insana zaten tahammül edemiyorum. bu kadar basit mi bizim gençlüğümüz. çok üzülüyorum yaa

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O programla bunu yapan aynı şirket. O da muhtemelen ajans elemanlarından oluşuyor:)

      Sil
  9. İnstagramda lost diye bir hesap var bende ordan kurmaca bir oyun old öğrendiğimden beri izlemiyorum

    YanıtlaSil
  10. Sevmiyorum bu tür programları ve izlemiyorum. Bir de ne dalaveralar dönüyormuş. Milleti zehirleme hakkını kim veriyor ki onlara. Yazık vallahi.

    YanıtlaSil
  11. BENDE OKUYUNCA ÇOK ŞAŞIRDIM.ARTIK NEYE İNANACAĞIMA ŞAŞIRIR OLDUK :(

    YanıtlaSil
  12. oğlum yokken de izlemiyordum sabah programları ve bu tarz programları şimdi de izlemiyorum çizgi film ve müzik hakim bizim evde

    YanıtlaSil