Bebeklerde Gaz Sorunu (Kolik Bebekler)

gazli-bebekler


Merhaba
Bugün bebeklerde gaz sorunu ve kolik bebeklerle ilgili bir yazı yazmak istedim. Yazacaklarımın hepsi birebir yaşadıklarım. Çünkü ben iki tane kolik bebek büyüttüm. Gaz sancısına büyükler katlanamazken dirençleri zayıf bebeklerin neler yaşadığına kendim şahit oldum, yavrularımda üstelik. Elbette bu acıları anlatmayacağım gaz probleminin çözümü var mı varsa neler onları yazacağım.
Büyük oğlum tam 11 ay hiç susmadan ağladı mesela. Kim hangi doktoru önerdiyse götürdüm, hangi doktor hangi ilacı verdiyse aldım çare olmadı. Ağlamaktan göbeğinde fıtık çıktı. Çok iyi bebek bakan annem bile şaşırıyordu 4 çocuk büyüttüm böyle bişey görmedim diye. Halam ise "sen bu çocuğu büyütene kadar ben 11 çocuk büyütürüm" diyordu o derece zor bir bebekti oğlum. Kucağımda sallamaktan kollarımda yumurta büyüklüğünde bezeler çıkmaya, ağrı yapmaya başladı. O dönem gazlı bebekler ve kolik konusunda bu kadar bilgili değildik. İnternet bu kadar yaygın değildi, google ise var mıydı hatırlamıyorum. 
Tam 11 ay bu şekilde geçti. Kendiliğinden yavaş yavaş düzeldi. 2 yaşında filan da uyku düzeni oturdu. Geçen zamanla birlikte "ben neler yaşadım genç yaşımda" diye düşünürken başıma geleceklerden haberim yoktu tabi.
Tam 14 yıl sonra hamile olduğumu öğrendim, oysa planlarımda başka çocuk yoktu. Hoşgelmiş sefa getirmiş dedim ama abisinin üstünde bir gaz sorunu yaşayacağımızı bilemedim. 
İkinci oğlumda daha bilinçliydim ama çözümü olmayan birşey bu. Ancak hafifletme imkanı var bitirme imkanı yok. Bekle 2 aylık olsun, bekle 6 aylık olsun, bekle yaşını doldursun diye diye 2.5 yıl gaz sorunu yaşadık. Yurt dışından kremler damlalar, burada doktorların verdiği diğer gaz ilaçları hiç biri işe yaramadı. Uykusuz geceler bitirdi hem beni hem onu. Uyuması için ayağımda saatlerce salladım ve sonunda Halluks Valgus ameliyatı olmak zorunda kaldım.
Peki bu kadar tecrübeden sonra gaz için kolik için bir çare bulabildim mi? Şöyle anlatayım; Bebeğiniz gazı yenidoğanın klasik hali ise yani standart gaz ise piyasada satılan gaz damlaları işe yarar. 3.ayda azalarak biter zaten gaz sorunu. Ancak benim çocuklarım gibi kolikse bebek bunu ilaçla, bitkisel çaylarla bitirmenin imkanı yok. Kesinlikle yok. Şunları muhakkak uygulayın, keşke ben zamanında öğrenseydim bunları. Büyükçe bir havluyu mikrodalga fırında ısıtın el yakmayacak kadar. Mikrodalga yoksa normal bir fırında düşük derecede ısıtın. Sıcaklığı muhakkak kontrol edin ve bebeğinizi kolları dışarıda kalacak şekilde paketleyin bu havlu ile:)) Bu onu kesinlikle rahatlatacak en az 1 saat uyuyacaktır. Bu bir saat, uyumayan bebeklerin anneleri için o kadar önemli ki. Bir önemli hamle de masaj yapmak. Ilık zeytinyağı ile bağırsak üstüne dairesel hareketlerle masaj yapın ama asla bastırarak değil. Üzerine bir havlu kapatın göbeğinin. Bu da iyi gelecektir geçici olarak. Ayrıca emziren anneler çok dikkatli beslenmeli. Bulgur, mercimek gibi bazı gıdalarla vedalaşmalı bir süre için. Büyüklerin "soğan ye sütün çoğalsın" sözüne asla dinlememeli. Soğan sütü çoğaltmaz sulandırır ve gaz bombasıdır. Bu arada ben Gıda Teknisyenliği okuduğumdan bunları iddialı olarak yazıyorum. Bebeklerinizin ağlama krizlerinde onları sakinleştirmek için fön makinesini çalıştırabilirsiniz. Ben o sesle çok uyudum mesela. Fön makinesinin sesi bebeğin anne karnında duyduğu seslere benzediğinden bebeğin hoşuna gider ve sakinleşirmiş. Benim işime çok yaradı küçük oğlumda. Bunların dışında asla çocuğunuzu ilaca boğmayın. Bitkisel çaylarla karaciğerini yormayın. Hepsi faydasız çünkü.
Küçük oğlum şu an 4 yaşında. Uyku durumunu mu merak ettiniz? Hala uykusuz geceler devam ediyor, alışkanlık yaptı sanırım. Yaklaşık bir saat oldu uyuyalı ve ben bu postu hazırlıyorum:)
Herkese sağlıklı günler diliyorum.
Sevgiler


"Bebeklerde Gaz Sorunu (Kolik Bebekler)" için 38 yorum:

  1. Çevremde de var bu sorunu yaşayanlar. çok zor olmalı: (

    YanıtlaSil
  2. Ah ne zordur o dönem.. ne çareler aranır da fayda etmez... Hatta bazen oturur birlikte ağlardık değil mi :::)))) Geriye bakınca nasıl geçti diyorum. Büyüdüklerinde de herşeyi çoktan unutmuş oluyoruz.... :)))
    Ben de yıllar sonra tekrar bebek tecrübesi yaşayanlardanım. Oğlum 2,5 yaşında. sanki en kolay büyüttüğüm çocuğum o.. Ablalarını büyütürken daha çok zorlanmıştım... Sanırım tecrübenin önemi büyük..:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyük oğlumda çok ağladım onuna birlikte :(
      Küçük oğlum sebebi ile unuttum diyemem henüz ama inşallah unuturüm bende:)
      Tabi tecrübelenmek, bilinçli olmak çok önemli

      Sil
  3. Şu an için böyle bir sorunla boğuşmuyorum ama ilerleyen zamanlarda belki ihtiyaç olur bilgi bilgidir :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem de ne bilgi tahmin edemezsin. Beni ara öyle bir durumda veya getir bırak bana sen git uyu antrenmanlıyım ben :D

      Sil
    2. Bu sözünü sakın unutma :))

      Sil
  4. Cidden çok sıkıntı çekmişsiniz, benim başıma gelmedi ama yine aklımızın bir köşesinde bu bilgileri tutmakta fayda var. teşekkürler.

    sevgiler,

    tolunay

    YanıtlaSil
  5. Çocuğun mu var derdin var der annem ben de iyi ki benim yok derim :) Allah sabır ve kolaylık versin bu arada bendeki bebeklik sendromu geçmedi hala fön sesiyle süper uykum geliyor :) Hatta fönün patlamayacağını bilsem tüm gece fön ile uyuyabilirim :) Bu arada bu bir sırdır zaman zaman fön ile ısınıyorum :)

    YanıtlaSil
  6. ahh ilk bebeğimin ilk günleri..eşimin hem ağlayıp hem gaz çıkartmaya çalıştığı günleri unutur muyum.:( ben nasıl babayım çocuğumun acı çekmesine engel olamıyorum derdi:) rolleri hala da karıştırır:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyük oğlumda ben yapardım öyle çare olamıyorum diye. Ufakta da eşim:)

      Sil
  7. Çok zor günler biliyorum. Aynı sıkıntıları ben oğlumda yaşadım. Söylediğiniz gibi sıcak havlu harika yöntem.
    Fön makinası gibi elektrik süpürgesi seside aynı etkiyi yaratıyor çocuklarda. Ben ev süpürürken oğlum kaç kez uykuya dalmıştı oradan biliyorum. Allah kolaylıklar versin Tadını çıkarın çocuklarınızla beraber olmanın o kadar çabuk büyüyorlar ki . Yanınızdan uzaklaştıkları zaman çok özlüyorsunuz o günleri. Sevgiler kolaylıklar sizinle olsun.

    YanıtlaSil
  8. benim iki kızım var çok şükür yaşamadım böyle sorun genelde erkek çocuklarında çok oluyormuş gaz...verdiğiniz bilgiler harika paylaşım için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet. Erkek bebeklerde daha çok yaşanıyor kolik sorunu ve gaz sancısı

      Sil
  9. Çok zor günler geçirmişsiniz :( Allah sabır versin ...

    YanıtlaSil
  10. Çocuk büyütmek iğneyle kuyu kazmak derdi rahmetli ananem . Gerçekten de öyle sevgileri her türlü sorunun üstesinden gelmeyi sağlıyor.Büyüdüklerin de her şey unutulmuş oluyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de babanem söylermiş. Annem sıkça hatırlatırdı. Evet unutuluyor:)

      Sil
  11. Benim çocuklarım şimdi biri 30 diğeri 29 yaşın da Bizim logusalık dönemlerimiz de Dr lar su içirmeyen anneyi azarlarcasına uyarırdı ,son 15 yılda ne değişti bilmem şimdi de tam tersi su içireni uyarıyorlar:))
    hiç gaz sorunu yaşamadım çocuklarda egzersiz de çok iyi gelirdi, geçen yıl da genç annelerden biri kimyon çayı önermişti ve deneyen de oldukça çokmuş memnuniyetlerinden bahsedilmişti.
    Böyle deneyimleriniz paylaşmanız çok güzel mutlaka doğru adreslere ulaşacaktır.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anne sütünün yarıdan fazlası su olduğundan, bunu deneyimleyerek gördüm su önermiyorlar ek gıdaya geçene kadar.
      Kimyon normal gaz olayında fayda gösterebiliyor ancak koliklere hiç bir faydası yok.
      Çok teşekkür ediyorum. İnşallah
      Sevgiler

      Sil
    2. koliklere yaramadığını bilmiyordum ben de bunu not alayım.

      Sil
  12. Merhaba Bloğunuzu takibime aldım bende beklerim sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. bebek annelerinin en sıkıntı çektiği konu maalesef..

    YanıtlaSil
  14. hehehehe tam da yazısına denk gelmişimmmm :)
    neyse maskaralığa başlamadan pazar günü görüşmek dileğiyle diyorum canımmmm. seni blogumda görmek ve iade-i ziyaret yaparken böyle cici bir yazıya denk gelmek çok hoş oldu :)
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Hoşgeldin:)
      Blogunun takipçisiyim an itibari ile
      Pazar günü için hala net değilim :(
      Sevgiler

      Sil
    2. aaaa neden noldu ki? umarım ciddi bir şey yoktur..

      Sil
    3. Benim ayağım ameliyatlı. Cumartesi dışarıda olmak zorundayım, daha evvelden yapılmış bir program sebebi ile. Pazar günü de çıkabilir miyim bilemiyorum. Ayağımın bana verdiği rahatsızlık bunu belirleyecek:)

      Sil
    4. yaaaa ayağına lütfen rica ediyorum problem çıkarmasınnnn. yeni insanlarla tanışmak çookkk güzel oluyor.
      ilk buluşmada inanılmaz eğlenmiştik!

      Sil
  15. Oooof, kızımın bebekken yaşadığı gaz sancıları geldi :(
    Biz de az çekmedik. Dediğiniz gibi fön makinesi biraz rahatlatıyordu ama en etkili yöntem; acı elma yağı oldu bizde.
    O ağlamaktan katılan çocuğum 10 dk. içerisinde etrafa gülücükler saçmaya başlıyordu.
    Hatta bu konuyu blogumda da bir yazıyla paylaşmıştım... Aman bebekler ağlamasın....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Acı elma yağı bizde işe yaramadı. Özellikle küçük oğlumda beter haldeydi gaz sancısı. Götürdüğüm doktorlardan biri ellerini yukarı kaldırarak "beni çaresiz bıraktı bu çocuk" dedi. Farklı bi doktorda karnının filmini istedi ve şoka girdi 19 aylık çocukta bu kadar gaz olur mu diye:)

      Sil
  16. çok zor bir durum hem çocuk hem anne için çaresizlik eli kolun bağlı 2.5 yıl o kadar sürüyor mu ? çok şükür ben oğlumda hiç yaşamadım ama,yaşayan arkadaşlarım var yeni bir arkadaşım doğum yaptı kullanığı ilaçlar hiç bir işe yaramamış yarın arayıp söyleyeceğim.sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet 2.5 yyıl sürdü küçük oğlumda. Hala da çok dikkat ederim beslenmesine. Geç vakit portakal suyu, yoğurt gibi gaz yapan herşeyi kaldırırım ortadan. Bu durum çok sık rastlanmıyor gelip beni buldu:)
      Doktorlar bile şaşırdı her seferinde

      Sil