Ana Sayfa » , » İyi Bir Blog Yazarı Nasıl Olmalı -2-

İyi Bir Blog Yazarı Nasıl Olmalı -2-



Bundan birkaç gün önce İyi Bir Blog Yazarı Nasıl Olmalı? başlıklı bir yazı paylaşmıştım. Önce böyle bir yazıya neden gerek duyduğumu anlatmış sonra madde madde sıralamıştım olması gerekenleri.
Bu yazımda da olması gerekenleri ve olmaması gerekenleri yazacağım ama maddeleyerek değil. Açıklayıcı olmasını istediğimden örnekler vererek yazacağım.
Son günlerde beni fazla düşündüren bir olay var. Blogger etkinlikleri. Yanlış anlaşılmasın bu duruma karşı değilim tam tersi faydalı buluyorum hem bloggerlar hem de sponsor firmalar için. Hatta mayıs ayında ben de Pınar'la Hayat Blog sahibi Pınar Şenoğlu ile Garden Event 2014 isminde bir etkinlik düzenlemiştim çok güzel geçmişti. Hem katılımcı blogger arkadaşlarım hem sponsor firmalarımız memnun kaldı. 21 Aralık tarihinde de Bloggerlar Arası Yeni Yıl Hediyeleşmesi etkinliğim olacak. Etkinliklere amaca uygun olması halinde tamamen destek veriyorum, katılsam da katılmasam da.
Dediğim gibi son zamanlarda bu konunun bazı bloggerlar tarafından suistimal edildiğini duydum. Nasıl mı? Önce etkinliği düzenleyenlerin hatalarını yazayım. Sponsor bulmak için, kabul edilmek için hazırladıkları metinde "katılımcı her arkadaş firmanızı yazacak, etkinliğimize basın gelecek vs"  vaadiyle çirkin bir yöntem kullanıyorlar. Bu detayı nereden mi biliyorum? Ben de bir firmanın sosyal medyasını yürütüyorum ve blogger arkadaşlarımdan gelen mesajları, mailleri ilk ben okuyorum. Bu ne kadar hoş ne kadar samimi sizce? Bloggerlar için nerede kötü söz söyleniyorsa bu çirkinlikleri yapanlar sayesinde. Bir çıkar platformu haline getirdiler blogları. Gerçek bir blogger bir firmaya sponsorluk için başvurduğunda bunlarla karşılaşıyor "diğer blog bize şöyle yaptı böyle kandırdı 30 blogger gelecek deyip 30 hediye aldı  ama etkinliğe 15-20 blogger gelmiş" şeklinde şikayetler.  Ne kadar üzücü ve aşağılayıcı değil mi? Yine etkinlik düzenleyen kişi masrafının çok çok üzerinde para talep ediyor gelen konuklarından. Kendi evinde etkinlik yapan bir kişinin 40 ar lira alması, 30 üstü insanı oraya toplaması ne kadar etik? Elbette zamanla bloglarından herkes kazanç elde etmeli ama bu şekilde değil. Yakın bir gelecekte Pınar Şenoğlu ile yapmayı planladığımız etkinliğimiz için çok güzel bir otel çok uygun bir fiyat önerdi ama şimdilik biz bunu kabul etmedik amacımız  bize sponsor olacak mekanlarla görüşmek, onlara fayda sağlamak. Cebimize yaptığımız etkinlikten para atmak veya mekanın hem tanıtımını yapıp hem konuklarımıza para ödetmek değil.
Bir diğer hata ise etkinliklere giden blogger arkadaşlarımızın yaptıkları. Etkinliğe gidiyorlar, sponsor hediyelerini alıyorlar sonra o etkinliği unutuyorlar. Oysa böyle mi olmalı? Önce etkinlik bir post olarak yazılır, fotoğraflarla nasıl geçtiği anlatılır. İkinci bir postta sponsorlar yazılıp ürünlerin fotoğrafları ile kısa bilgiler verilir en azından bunlar yapılır. Ayrıca kullanılan her ürün için ayrı yazılar yazılması da gerekir zamana yayarak. Bunları yapmayanlar etkinlik sahibini nasıl zor durumda bıraktıklarının ya farkında değiller veya umurlarında değil. Etkinlik yapan ve yapmayı planlayan biri olarak bu konuda fikrimi söyleyeyim. Benim etkinliklerimde gerekenin en az bir kısmını yapmamış olanlar bir daha davet alamaz benden. Çok önceleri öğrendim denenmişi denememeyi.
Eleştirmeye değer bir konuda daha evvelki yazımda belirttiğim gibi yazıları ile değil çekilişleri ile takipçi toplamaya çalışan çekilişlere hile katan bloggerlar. Bunların sayısı çok fazla değil ama ben bir dönem kampanyalara katılan biri olarak ve iyi bir gözlemci olarak bunu keşfettim. O kadar insanın emeğini hiçe sayıp baştan belli kazananına gönderilen hediyelere tanık oldum ve onları asla blogger olarak görmüyorum. Blog isimleri duyulduğu zaman hemen isim değiştiriyorlar. Aynı kişiye ait bir blogun 3 ayrı isme büründüğüne şahit oldum ben ve hala blogger olduklarını iddia ediyorlar. Unuttukları bir şey var küçük bir araştırma ile google de o isimler bulunur.
Aklıma gelenler şimdilik bu kadar. Çünkü bunlar bugün duyduklarımdan sonra kafamı çok meşgul etti. Ne kadar kötü olursa olsun bir insan bu derece abartabileceğini düşünmezdim. Demek ki oluyormuş.
Çok rica ediyorum, şapkanızı önünüze koyup bir düşünün! Yaptığınızla tüm blogları karalıyorsunuz siz de lekeleniyorsunuz ciddi anlamda. Yeni blog açanlara da sanırım bir fikir olur ilerleyişleri konusunda.
Blogların eski haline eski saygınlığına dönmesi dileğimle.
Sevgiler





"İyi Bir Blog Yazarı Nasıl Olmalı -2-" için 19 yorum:

  1. Bu tür yazılarınızla blog dünyasıyla ilgili ilginç ipuçlar alıyorum. Ve belki de yaşayabileceğim olumsuzluklardan sakınmış oluyorum sanki. Çok teşekkürler emeğiniz için, sevgiler... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginize ben teşekkür ederim. Bu gidişle tek yazı ile yola çıktığım bu konu seri olacak.
      Sevgiler:)

      Sil
  2. canım yine eline sağlık diyorum cok guzel yazmıssın ve doğruları yazıyorsun. bende kasım ayında bir bulusma duzenliyorum bildiğin gibi, yasadığım seyleri özetlemişsin. firmaların coğunlugu bloggerları farklı gozle goruyorlar nedeni ise bu sekilde firmalara yaklasan bloggerlar. halbuki biz markalarını tanıtmak ve tanımak istiyoruz ikisi arasındaki fark cok buyuk bunu suistimal edenler yuzunden bloggerlara kotu gozle bakmaya baslamıslar bu bulusmamda bunu anladım. daha once 3 kez bulusma yapmıs birisi olarak bu seferki bulusmamda coğu firmanın maalesef durumu bu sekilde. kendi evinde, sponsor yemekleri ile üste para alıp bulusma yapan hem de 15-20 TL olsa anlarım derim evi kirlenir, vs.. diye dusunurum ama bunun cok cok uzerinde sırf insanları kullanmaya yonelik bir sey yapan insan yada insanlara diyecek birsey bulamıyorum. ben mekanı dahi sponsorlu yer olsun diye aylarca arayıp kaliteli ve ucretsiz olması icin uğrasırken, bu sekilde sömürmeye yonelik blog bulusmalarını menfaatlerine dayalı kullanan insanları asla anlamayacağım. ve bu bulusmalara destek olan markaları hic anlamayacağım ama markaların haberi bile yoktur eminim. hediye cekilişlerine gelince sahtekarlık yapan birisi bana da denk geldi acemi blogger olduğum donemde hediye cekilişlerine cok katılmıstım fakat kazandığım urunu almadığım cekiliş sonucunun acıklanmadığı bir blogu yeni oğrendim ayrıca ismini değiştirmiş ustune ustluk bana yorum yapıyor:)) beni aptal mı sandı onu da anlamadım:)) bu insanlar blogger gorunumunde oldukca gercek bloggerların değeri zor anlasılacak bence, sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yorumun için çok teşekkür ederim ayrıca anlattıkların için de
      yazık ki bu gerçekler üstü kapatılarak değil bu şekilde ortaya serilerek yok olur veya en azından eli kolu bağlı oturmamış oluruz ben de bu sebeple başladım yazmaya
      dilerim faydası olur tüm yazılanların
      sevgiler:)

      Sil
  3. güzel bir konuya değinmişsiniz. ben yazılanlara inanamıyorum çok ilginç geldi. bloggerlar ne hale gelmiş, neler yapılıyormuş şaştım kaldım. bende uzun zamandır yazıyorum ama böylesi etkinlikleri bile duymuyordum. böylesi ortamları yeni görmeye başladım. bence bu tür olaylarda firmalara çok şey düşüyor. bakıyorum hep aynı kişilerle çalışıyorlar. araştırmıyorlar. oysa ki kaliteli, güzel yazan, gerçek ve eski blogger çok. bunları ayırt etmesi gerekende firmalar. ben sırf ürün tanıtımı yapan, yeni ortaya çıkmış blogları samimi bulmuyorum ama firmalarda onları tercih ediyor. her işte olduğu gibi bu sektörde de gerçek emekçiler değerini bulmuyor malesef. en üzücü tarafı bu. evde etkinlik düzenlemek zaten başka bir tuhaflık, günmü yapıyorsun sanki? umarım anlattığınız kalitesiz basit olaylarda artık yaşanmaz, hiç hoş değil. teşekkürler, sevgiler....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben teşekkür ederim
      evet altın günleri ile karıştırılıyor bu gibi etkinlikler doğru tespit
      sevgiler:)

      Sil
  4. Merhaba canım bende çok yeni bir blogger olarak bu konuda çok şeye şahit oldum ve sana hak veriyorum. Yazılarının devamını bekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Çok teşekkür ederim Reyhan Hanım, inşallah
      Sevgiler:)

      Sil
  5. Valla yazdıklarını okuyunca bayağı şaşırdığım cümlelerin oldu. Para almak da neymiş yahu? Sen etkinliğe davet et, sonra ücret talep et. Çekiliş konusunda ne yazık ki var öyle bloggerlar.
    Bunları görünce aksine daha çok sarılıyorum bloguma, daha çok yazıyorum, daha çok önemsiyorum.

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı etkinliklede mekan ücret istediğinden bu olabiliyor abartmamak kaydı ile ama kendi evinde kişi başı 5 lira masrafın varken 40 ar lira toplarsan o işe kimse blogger etkinliği demez ticaret denir... sponsorlardan ürünleri alıyor vaadlerle sonra satıyor gibi bakarım ben

      Sil
  6. Canım sana tamamiyle katılıyorum eline sağlık benim gibi içinde tutamayanlardansın sende...
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Her önüne gelen blogger olursa, bu sistem hiç düzelemez gibi geliyor bana :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her önüne gelen heves eden hamle yapsın çünkü başarırsa kalır başaramazsa gider. Benim dileğim kötü niyetli, sadece kendi çıkarı için blog yazmaması.
      İşini düzgün yapan bloggerları baltalıyorlar.

      Sil
  8. Para almak mı? Ben sana sponsor buldum bunun ücreti var misali gibi olmuş, haraç keser gibi... Bende birkaç etkinliğe katılıdm. Katıldığım etkinlikte öğrenci bütçesi ile yapılanlar vardı. Gayet samimi bir ortamda oldu, kimse de kimseyi zor durumda bırakmadı. Yazdıklarını okuyunca hem şaşırdım hem üzüldüm. Son blogger tanışma etkinliği ile öyle güzle bloglara denk geldim ki. Hele bugün bir bakım, kozmetik blogu buldum. 200 takipçisi var ve neredeyse 3 yıldır yazıyor. İçerikleri, incelemeleri, fotoğrafları görünce vay be ben niye keşfetmemişim dedim. Ama o kadar kalitesiz içerik, resim vs koyup firmalarca vs tercih edilen bloglardan olunca birşey diyemiyorum. Yazılarına bakıyorum bu ürün bana geldi, teşekkürler gibi kısa kısa pek açıklama olmayan yazılar.. Nasıl bir yerlere geldiklerini anlamaya çalıştım ama malesef anlam veremedim.. İnsanlar böylelerini görünce firma bana niye yollamıyor ? diyor. Kimi haklı kimi haksız... Az önceki yazında da dediğin gibi "Herkesin şansı kalbindeki samimiyet kadar olsun!" :) Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazıları evet dediğiniz şekilde ilerliyor. Ama bakın bu şekilde bir intiba bırakıyor. Teşekkür ederim :)
      Sevgiler

      Sil
  9. Birkaç ay sonra Mersin'de bir blogger etkinliği hazırlamayı düşünüyorum, yol gösterici bir yazı oldu benim için. Umarım benzer durumları yaşamam etkinlik sahibi olarak :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlattığım durumlarda etkinlik sahibi üzücü şeyler yaşıyor. Sen yaşamamak için tüm önlemlerini al derim:)

      Sil
  10. Sadece firmalar değil bazen bloggerlarda hatalı tabii ki hiç etkinliğe gitmediğim ve düzenlemediğim için bilmediğim bir konuya ışık tutmuşsunuz teşekkürler:))

    YanıtlaSil