1-30 Kasım Prematüre Bebek Farkındalık Ayı (Prematurite)

1-30 Kasım Prematüre Bebek Farkındalık Ayı




Merhaba

Ekim ayında Meme Kanseri Farkındalık Ayı'ndan bahsetmiştim.

Kasım ayına girdik. Bu ay Prematür Bebeklere farkındalık oluşturmak adına düşünülmüş ve çok iyi olmuş bu durum.

Prematüre nedir kısaca ondan bahsedeyim. Normal hamilelik süreci 38-41 hafta arası olması gerekiyor hatta bazı uzmanlar 42 hafta bile olur diyor. Bu süreden önce doğan bebeklere prematüre bebek deniliyor. Kendi arasında da sınıflara ayrılıyor mesela;


İleri derece prematüre------> 24–31 Hafta 
Orta derece prematüre------> 32- 35 Hafta
Sınırda prematüre------------>36- 37 Hafta

Erken yaşta doğum, geç yaşta doğum, annedeki kronik rahatsızlıklar genital nedenler vs erken doğuma sebepler arasında gösteriliyor.

Peki neden böyle bir aktiviteye gerek duyulmuş? 
Erken doğumun belirtilerini, erken doğumun önemini ve bunu engellemek için yoğun bilgilendirme yapılarak eğitim verilmesi amacı ile farkındalık yaratılmaya çalışılmış tüm dünyada.  17 Kasım ise " "Dünya Prematurite Günü" olarak ilan edilmiş.

Dünyada her yıl 15 milyon bebeğin zamanından önce doğduğunu ve bu bebeklerin yaklaşık 1 milyonun 1 yaşına gelmeden öldüğünü bu yazıyı yazmak için araştırma yaparken öğrendim ben. 

Sizlerden ricam konu ile ilgili sosyal medyada gördüklerinizi paylaşmanız. Konu hakkında ne kadar bilgi sahibi olursak o kadar sağlam önlemler alırız. Çevremizdekilerin bilinçlenmesini sağlarken biz de bilinçlenelim.
Bebeklerimize sadece doğduktan sonra değil, doğmadan önce sahip çıkalım, onları hayata en iyi şekilde hazırlamak için buna mecburuz; erken doğum sonrası bebekte engel olabiliyor bu onu hayata yenik başlamasına sebep oluyor. Eğer bunu engellemek bir parça da olsa bizim elimizdeyse bunu ardımıza koymayalım lütfen. Bilinçlenelim, bilinçlendirelim. Onlar bizim geleceğimiz.
Sevgiler











"1-30 Kasım Prematüre Bebek Farkındalık Ayı (Prematurite)" için 4 yorum:

  1. Ben sinirda erken dogum yapmis biri olarak (35.haftadan 36.haftaya dondugu gun)
    Cok zor bir durum oldugunu soyluyorum etrafimdaki herkese
    Benim cocugum ilk dogdugunda daha emme refleksi olusmadigi icin ilk on gun anne sutu ile karisik mama ile beslemek zorunda kaldik hemde serce parmak damaga vurarak bi kenardanda siringayla mama sıkarak agzina vede premature bebekler normal zamaninda dogan bebeklere gore cok daha erken ve nerdeyse kesin olarak sarilik oluyorlar cunku anne sutu alamadiklari icin.benim cocugun biraz normalden biraz iri oldugu icin kuveze yatirilmadi tek iyi yani oydu ama sarilik olunca 2gun isin altinda kaldi

    Simdilik aklima gelen bunlar
    sevgiyle kalin
    burcu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Paylaşımınız için teşekkürler Burcu Hanım. Evet bu gibi durumlarda sarılık daha uzun sürebiliyor. Sağlıkla büyüsün:)

      Sil
  2. Merhabalar,
    Bloğunuzu çok beğendim ve izlemeye aldım. Bana da bekliyorum. Güzel paylaşımlarda buluşmak dileğiyle. Sevgilerimi bıraktımmmm…..:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Blogunuzdayım, sevgiler:)

      Sil