Benim Bayramlarıma Ne Oldu?




Hani çok klasiktir ya! Nerede o eski bayramlar diye söylenip dururuz. Hatta artık bu cümlenin bile değeri yokmuş gibi gelir bazen.

Az önce kendime sordum, benim bayramlarıma ne oldu? Yıllar öncesine götürdü beni bu soru.
Çocukken bayram alışverişlerimiz olurdu ama ne alışveriş. bir heyecan bir telaş. Bayramlıklar alınırdı kardeşlerim ve ben yatağımızın sağına soluna uygun neresi varsa özenle dizerdik onları. Mesela babamın koyu gri bir ayakkabısı vardı rugan, klasik bayılırdım o ayakkabıya. Bir bayram arefesi alışverişe çıktık. Bana ayakkabı bakıyorduk düz gri rugan bir pabuç gördüm rafta. Hiç unutmam ayakkabıcının adı Altın Kundura idi. 7 veya 8 yaşındayım. Hayatımda ilk defa bişeyi o kadar tutturdum belki sırf babamla aynı renk aynı model giyeyim diye. Oysa annem bana kırmızı veya beyaz pabuç bakıyordu çünkü kıyafetim kırmızı beyazdı:) O kadar ısrar etmişim ki mecburen onu da aldı beyaz pabuçta aldı. Eve geldik ayakkabıları çıkardım sehpanın üzerine koydum heyecanla babamı bekledim "bak baba aynı giyeceğiz" diyebilmek için. Çocukların bayram ayakkabıları ile yatma hikayesi vardır ya, ben bu ayakkabılarla yattım işte o gece.
Şimdiki çocuklara bakıyorum, mesela benim oğlum! Bayram alışverişinde şunu söylüyor "anne benim kıyafetim yok mu niye şimdi burada oyalanıyoruz?"
Çok ziyaretimiz olurdu bayramlarda. Babamın büyük akrabalarını ziyaret ederdik çikolatalar, şekerler pastalar elimizde. Sıraya koyardık ziyaretleri. Annemin akrabaları Sakarya'da. Eğer oraya gidemediysek mektup kartpostal gönderirdik günler öncesinden. Ya şimdi? Facebook duvar kutlamaları, whatsapp veya sms toplu mesajları ve mailler ile kutlanır oldu bayramlar.
Kurban bayramları için de adetlerimiz vardı değil mi? Kurbanlar kesilir, kestirilir komşular için parçalara ayrılır ve dağıtılır. Bunun zevki çok başkaydı. Ya şimdi? Kesimhanede kesiliyor orda dağıtılsın diye bırakılıyor veya işleyişini ve görevini tam bilmediğimiz yardım(!) dernekleri bir bedel söylüyor kurban bedeline eş değer. Vatandaş bunu ödüyor ve kurban kesme görevini yerine getirmiş oluyor. Nasıl ama:)

İşte size "benim bayramlarıma ne oldu?" sorusuna minik örneklerle cevap.
Peki, sizce benim bayramlarıma ne oldu?
Sevgiler




"Benim Bayramlarıma Ne Oldu?" için 4 yorum:

  1. Tebrikler güzel konu süper

    YanıtlaSil
  2. Bayramlarımızı siyaset alemi yerle bir ettiler maalesef :(((çoşkuyla bayram kutlamayalı o kadar uzun zaman oldu ki hele son olup bitenlerle bayram kutlamak (ve nedense hep bayram öncesi yıllardır aynı acılar).
    Bir yıllık yayının bile bugün yazılmış gibi canım bir torba yardım için geleceğini satan insanlar oldukça siyaset alemi çok ekmek yer:((((
    yanılan keşke bizler olsak kuzum umudumu hiç kaybetmek istemiyorum ama ayaklara siz başsınız dendikçe bilemiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, Sabah okudum da sanki yeni yazmışım. Ne olaylarda ne fikirlerimde en ufak bir değilşiklik yok.
      İnanın ben de bilemiyorum :(

      Sil